Tento víkend sa uskutoční 12. ročník festivalu Atmosféra. Prvýkrát na ňom vystúpia aj interpreti z Veľkej Británie

Téma 12. ročníka znie „skutočne čarovná Atmosféra“. Priamo reflektuje to, čo sa na atmosférickej lúke neďaleko Hontianskych Nemiec každoročne odohráva – v lone prírody organizátori vytvoria od piatku do nedele bezpečný priestor, v ktorom má každý návštevník možnosť precítiť i spoznať svoju jedinečnosť. Festivalová lúka tak rozkvitne nielen hudbou, ale aj vzájomnou akceptáciou, umeleckou rozmanitosťou a slobodou.

Atmosféra sa pred dvomi rokmi prehupla do svojej druhej dekády. Ten, kto ju čo i len raz zažil, vie, že tento festival so striktne limitovanou kapacitou 3500 ľudí, ponúka nielen hudobné lahôdky vrátane „atmosférických stálic“, ale aj určitý mikrosvet, ktorý pohlcuje antipatiu i nenávisť, prirodzenou cestou rozvíja v ľuďoch ich hodnotu a popritom im ponúka trojdňový azyl plný umenia a lásky.

Atmosféru vnímame ako oslavu jednoduchých, no zásadných chvíľ, ktoré majú silu z obyčajností vytvárať magické momenty a z magických momentov naopak neopakovateľné okamihy, ktoré majú silu sa navždy vpísať do spomienok. A o všetky tieto „magic moments“ sa chceme s našimi návštevníkmi počas všetkých troch dní trvania festivalu podeliť,“  prezradila hlavná organizátorka festivalu Gretka Pavlovová.

Od folklóru až po rock

Hudobný program 12. ročníka je pestrý a farebný ako lúka, na ktorej sa celý festival odohráva. Otvorí ho projekt, ktorý vznikol z priateľstva a vďaka priateľom, presne ako samotný festival – Ondro a kamaráti: skupina hudobníkov zameraná na experimentálne spracovanie slovenskej ľudovej hudby.

Hneď po nich na hlavnom pódiu rozpohybuje návštevníkov svojou aktuálnou nahrávkou kapela Korben Dallas. Následne sa skupina Para zameria na všetko okolo nás a Billy Barman predstavia naživo svoju Galériu duševného zdravia. Hlavný stage v piatok večer uzavrie Meowlau x Val.

Intimitu, tanec i krehkosť, to všetko i omnoho viac budú môcť návštevníci zažiť na Dub stage, kde svoje čaro a zvukomalebnú autentickosť postupne predstavia: Morena Band, Brit Daudi Matsiko, Martin Geišberg, Blikajúci Dychový Hudobný Systém, Himalayan Dalai Lama a Young Aesthete.

Vzájomný rešpekt

O speváckom zbore sa hovorí, že je metaforou spoločnosti – znie pekne vtedy, keď sa v ňom členovia rešpektujú, spolupracujú a sledujú spoločný cieľ. Do bodky to platí o detskom zbore Superar Slovakia, ktorý v sobotu na pravé poludnie vystúpi spoločne so Slovenským komorným orchestrom.

Po nich bude hlavné pódium patriť Folk&Bass Orchestra a Ženám z Muzičky, ktoré pripravia dokonalú atmosféru pred vystúpením Lenky Dusilovej a britskej speváčky Caoilfhionn Rose. Fanúšikov slovenskej hudby v sobotu potešia aj Jana Kirschner, Medial Banana, FVLCRVM, Dennyiah, Robert Pospiš & Martin Sillay, FVCK_KVLT, Vec Švidraň, KKR, či drum’n’bass DJ Lixx.

„Každý rok sa na Atmosféru snažíme priniesť širokú paletu rôznorodosti, a to sa týka gastra, hudobného programu i toho sprievodného. Učíme sa myslieť komplexne, napredovať a nekráčať len po povrchu, preto dramaturgia aktuálneho ročníka reflektuje nielen spoločenské dianie, ale kladie dôraz aj na hĺbku ponúkaných zážitkov. Popritom nezabúdame na minulosť, na ľudí, ktorí už nie sú medzi nami (Toddler Punk: Spomienka na Stanku), ale aj na tých najmenších –  Atmosféra je totiž pre všetkých a to aká bude, záleží od každého jej návštevníka, lebo konečný pocit a výsledok tvoríme spoločne už neuveriteľných dvanásť rokov,“ prezradila Gretka Pavlovová, ktorá sa teší na moment, kedy sa otvoria brány festivalu a prví ľudia vstúpia do jeho areálu.

Slovo – základný kameň dialógu

Na Atmosfére ani tento rok nebudú chýbať špeciálne diskusie na rôzne témy. Nadácia Orange sa bude snažiť zodpovedať otázku: Spájajú nás technológie alebo rozdeľujú? Denník N sa s Ivanom Korčokom zameria na život po kampani a s Michalom Kovačičom rozoberie aktuálny stav médií v našej krajine.

Diskutujúci sa zamerajú aj na rozhovory o vesmíre, o umení prekladu, o kráse starnutia, o saunovaní, o poézii v troch riadkoch, o umení blízkosti, o randení, či o tom, prečo neodísť zo Slovenska.

Multižánrový program pre všetky vekové kategórie

Už štandardom Atmosféry je, že sa snaží svoj program viesť viac do hĺbky a zameriava sa na témy duševného zdravia. Tie reflektuje nielen v spomínaných diskusiách, ale tento rok napríklad aj vo forme projektu Prítomie, ktorý na Atmosféru prináša Zuzana Šifra Matuščáková so psychologičkou Lenkou Pavukovou Rušarovou.

Okrem toho sa návštevníci môžu tešiť na bohatý literárny program, ako sú čítačky a rozhovory so súčasnými tvorcami. Zapojiť sa môžu do rôznych workshopov; tento rok na nich okrem iných čaká aj workshop kreatívneho písania s poetkou Milou Haugovou a fotografický workshop s fotografkou Welin Nagyovou. Novinkou dvanásteho ročníka je úplne nový komunitný stôl, ktorého cieľom je prepájať rôzne komunity na atmosférickej lúke. Všetci zúčastnení si pri stole budú môcť vychutnať rôzne druhy programu, ako sú napríklad slovensko-ukrajinský brunch a nedeľné raňajky so šéfkuchárom Michalom Kordošom.

Pravidelnou súčasťou festivalu je aj divadelné umenie – tento rok sa predstaví Divadlo Nude s inscenáciou Samson, ktorú hrá len raz ročne. Atmosféra kladie väčší dôraz aj na folklór, preto sa návštevníci budú môcť o ňom viac dozvedieť a svoje nové znalosti zúročiť počas nočnej folklórnej veselice. Okrem toho sú pre účastníkov festivalu pripravené ranné jogy a množstvo pohybových aktivít, vrátane detského programu.

Kompletný program vrátane praktických informácií nájdete na sociálnych sieťach a webe festivalu.

Dvanásty ročník festivalu Atmosféra sa bude konať na lúke neďaleko Hontianskych Nemiec od 2. do 4. augusta 2024. Posledné vstupenky sú k dispozícii na webovej stránke festivalu.

FESTIVAL ATMOSFÉRA
2.
– 4. august 2024 Hontianske Nemce – Vinice
WEBOVÁ STRÁNKAFACEBOOKINSTAGRAM

Festival Atmosféra 2024 podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. 

Projekt Forests sa realizuje v rámci programu Zmina: Rebuilding, v spolupráci medzi IZOLYATSIA (UA), Trans Europe Halles (SE) a Malý Berlín (SK) a je spolufinancovaný programom Európskej únie –  Creative Europe.

TS