Tesklivý, vzrušující a divoký. Indie rock v podání Born Ruffians rozezvučí MeetFactory.

Tihle floutci to každopádně odpálí. Když ve své první skladbě ohlásili ambici založit svou vlastní zemi, nejspíš netušili, kam je to dovede. Born Ruffians aneb Rození rváči z Kanady přivezou svůj indie rock do MeetFactory. Nejen s novým albem Uncle, Duke & The Chief vystoupí v Česku vůbec poprvé 31. května.

V ohledu k jejich předchozí tvorbě se nové, letos vydané album méně ohlíží na to znít trendy, jako spíš vyvolat pocit klidu a rovnováhy. V případě Born Ruffians, trojice původem z malého města Midland v Ontariu, to znamená odhodit něco málo ze svých mladických a extravagantních vlivů a opětovně se shledat s tím, na čem jsme vyrostli. Jmenovitě skupina mluví o Buddy Holly, The Everly Brothers anebo raných The Beatles. Pořadově páté album je na výpravě Born Ruffians sentimentální, přitom svěží pasáží, na jejíž vlně je potěšením se svézt. „Je to celé o návratu k tomu nejupřímnějšímu a nejvíce očišťujícímu smíchu,” prohlásil k náladě únorového alba Luke Lalonde, zpěvák a kytarista skupiny. A jak říká, tak i Born Ruffians činí: tihle štramáci dnes mohou znít uhlazeněji, pořád ale působí jako ten cool gang z bijáku.

Také tentokrát chytlavé skladby stojí obzvlášť na tradiční kombinaci kytary, basy a bicích. Born Ruffians mají zářezy u vydavatelství Warp a v současnosti u Paper Bag Records (Austra, Broken Social Scene), nominovaní byli na Juno Awards coby průlomová skupina roku a stále se berou s jistým nadhledem. To dosvědčují mimo jiné klipy, které aktuální album doprovází. Tři z nich, jež se k Uncle, Duke & The Chief svorně pojí, sledují příběh lásky ve všech etapách. Zatímco texty daných skladeb pojednávají o vzplanutí jak vystřižených z červené knihovny i osudových životních momentech, ve spojení s obrazem Born Ruffians nejednou vykouzlí úsměv nad bodrou, tklivou a dobře mířenou ironií. Ta je patrná třeba už z toho, že objekt lásky je zpodobněn loutkou – panákem, z něhož se posléze stane strašák v poli. Ojedinělost jejich vyjádření je dána právě spojením tónů, které konejší, a textů, které hrozí, že ten pocit odejde. „Když jsme opouštěli nahrávací studio, měli jsem pocit jako když se zamilujete,” odtušil Lalonde pro Vice. „Na téhle desce je něco, co jsme zkrátka udělali správně, a to se ne vždy podaří. Je vlastně nehorázně těžké toho dosáhnout.”

Pověst nepředvídatelné a temperamentní indie kapely, jež po letech živě vystupuje ve čtyřech, Born Ruffians dosvědčí MeetFactory poslední květnový den. Znalí tuší, že pronikavá hudba z Ontaria působí zprvu smutně, ale vzápětí extaticky, a že nakonec se na místě všichni budou opojně vlnit.

Více:
https://bornruffians.ca
https://cs-cz.facebook.com/BornRuffians/

Vstupenky:
290 Kč na www.meetfactory.cz
290 Kč (+ případné poplatky) v ostatních předprodejích
390 Kč na místě

Předprodeje:
GoOut, Ticketportal, Ticketpro a www.meetfactory.cz

Další koncerty v produkci/koprodukci MeetFactory:
18. 5.   Harmony + Marcus Henriksson (SE)
31. 5.   Born Ruffians (CA)
5. 6.    Alex Cameron (AU)
12. 6.   Rhye (US)
14. 6.   Bohemian Like You: Deerhunter (US) + Vorhees (US)
15. 6.   Silver Rocket: Neurosis (US) + DEAFKIDS (BR)
13. 10.   ionnalee / iamamiwhoami (SE)

Zdroj: TS