The Prodigy, Calvin Harris, Wu Tang Clan a veľa ďalších na festivale Balaton Sound!

Balaton Sound byl tento rok oceněn jako “Nejlepší evropský středně velký festival” v rámci Evropských festivalových cen.

A toto není jen ocenění pro organizátory, ale také motivace stále zlepšovat již tak vysokou kvalitu. All-star line-up bude opět charakterizovat tuto jedinečnou party u jezera, která se v letošním roce koná 11. – 14. července v Zamárdi v Maďarsku. Již v lednu bylo oznámeno osm jmen (mimo jiné Steve Aoki či Justice) a tady jsou další.

Vystoupení The Prodigy je pro většinu velkých festivalů a hlavních scén nezbytností, což je potvrzuje 25 milionů prodaných alb a neupadající popularita. Pravděpodobně nejvíce populární britská elektronická formace překvapila fanoušky, když před dvěma lety vydali koncertní album. Kromě klasických hitů uslyšíme také novinky z nového alba „How To Steel a Jet Fighter“.

Calvin Harris patří mezi největší jména současné mainstreamové elektronické scény. V loňském roce předvedl na Balaton Sound skvělou show a letos jeho singl „We Found Love“, na kterém spolupracovat s Rihannou, získal Grammy. Tento skotský DJ produkuje perfektní party hity s prvky electrou house a tento rok dorazí do Zamárdi s úplně novým programem. 

Wu Tang Clan, jedna z nejdůležitějších hip hopových formací rozhodně patří do hudební historie. Toto New Yorské hiphopové uskupení se dalo dohromady v roce 1993, takže letos oslaví 20té výročí existence a k tomu připravují i novou desku. Na Balaton Sound vystoupí v kompletní sestavěvyjma ODB a těšit se můžete na průřez celou jejich tvorbou.

Minulý rok uzavíral Armin van Buuren festival energických setem na pozadí ohňostroje na rozloučenou. Tento rok přijíždí s projektem „A State of Trance 2013“, aby svým fanouškům připomněl, co dobrý trance opravdu znamená. The Collection vychází z jeho radiové show, kterou sleduje 25 milionů fanoušků a blíží se již 600tému pokračování.

Jamie Jones se stal prominentní figurou na konci první dekády a je velmi snadno rozpoznatelný díky výjimečným elektickým housovým setům. Nahrál 59tý set pro kompilaci Fabric a spolupracoval se slavným Svenem Väthem. Díky vlastnímu úspěchu však před třemi lety založil vlastní label Hot Creation. V minulém roce bodoval v britských hitparádách se singlem „Benediction“ a v letošním roce se chystá na velké evropské turné, které jeho kvality jistě prověří. 

Alesso je italský dj, narozený ve Stockholmu, což se odráží i v jeho vlivech, kde najdeme jak italskou hudbu, tak švédský pop. Spíš než k italské mafii má tak blíž k té švédské, hlavně hudební, kterou jsou známí Swedish House Mafia. Jeho příjemná, ale i velkolepá taneční hudba tak vyprodala mnoho klubů a party.

https://www.youtube.com/watch?v=e_R0sClY_qA

Abstraktní a tajemné skladby Crystal Castles jsou blíž noise a art rockovým kapelám z 80. let než parties z přelomu tisíciletí. Na druhou stranu v roce 2008 nahráli jedno z nejdůležitějších alb dekády. Od té doby získali popularitu i na taneční scéně a to hlavně singlem „Not in Love“ z roku 2010, na kterém spolupracovali s Robertem Smithem z The Cure. Letos si je konečně můžete užít i na Balaton Soundu!

V 2013 nemůžete pořádat elektronický festival, aniž by v programu nebyl alespoň jeden člen Swedish House Mafia. Tento rok na Balaton přijede z tohoto známého tria Axwell. Navíc on je tím nejvlivnějším z celého tria a stěží najdete nějakou švédskou elektronickou nebo popovou skladbu, na které by se nepodílel.

Henrik Schwarz je bez nadsázky hudebním gurmánem. Jeden z ikonických djs berlínských klubů není jen organizátorem gigantických parties v nejpopulárnějších berlínských klubech, ale spolupracuje i s jazzovými kapelami na jazzových festivalech. Jeho sofistikované a melodické sety určitě fanoušky v Zamárdi roztančí a ti si mohou být jisti, že si mohou vychutnat jeden z nejzajímavějších hudebních projektů z Berlína.

Se jménem The Advent se na Zamárdi vrací další ikona. Z původně dvoučlenného se stal jednočlenný projekt, který je revolucí v technu. Portugalec Cisco Ferreira není znám pouze jako londýnský dj, ale také jako zvukař. Neustále pracuje na nových zvucích a efektech a je pionýrem v elektronických live setech, ze kterých dělá opravdový a unikátní zážitek.

V anglosaském světě všichni ví, o čem je hip hop, takže je pozitivní, že Australanka Iggy Azaela bude takovými „Die Antwoord“ v roce 2013. Tahle blonďatá MC se nebere moc vážně a dělá si srandu z ikon a celého hip hopu vůbec. Narodila se v Sydney, žije v L.A. a obrovský úspěch jí zajistilo video Pu$$y. Její sebevědomí nejlépe vyjadřuje název jejího nového alba „The New Classic“.

Jmeno Belzebass evokuje massivní bassy a dva blázniví Italové, Michele a Riccardo, vás nenechají na pochybách. Do svých setů skládají všechno od tvrdého techna, hardcore a nu rave a výsledkem je skvělá hard core electro trash party.

Jan Blomqvist, v Berlíně žijící švédský dj se pohybuje někde mezi švédským popem a německým minimalem. Bývalý baskytarista a skladatel kapely Hexenhous si s publikem zahrává jak chce a zná všechno, co dělá dobrou party, tou opravdu dobrou!

Kanaďan Fairmont, vlastním jménem Jake Fairley, je fanouškem elektronického zvuku ze 70. a 80. let. Není tedy překvapením, že se tyto vlivy v jeho setech potkávají s technem a elektrem.  Fairmont dělá hudbu, která má zvláštní atmosféru a vzrušující příchuť.

Zatím ohlášení účinkující celkem: The Prodigy | Calvin Harris | Armin van Buuren | Wu-Tang Clan | Justice dj set | Axwell | Steve Aoki | Hardwell | The Bloody Beetroots live | Jamie Jones | Crystal Castles | Dada Life | Amon Tobin pres: Two Fingers dj set | Dixon | Henrik Schwarz | The Advent | Iggy Azalea | Brodinski | Belzebass | Jan Blomqvist | Fairmont

V dalších týdnech budeme uveřejňovat jména dalších headlinerů Balaton Sounds 2013!

Další informace získáte na www.balatonsound.com
Facebook: https://www.facebook.com/balatonsoundCZ
Vstupenky si můžete zakoupit v síti Eventim.

Zdroj: Balaton Sounds 2013