The XX v Prahe!

Londýnska kapela The XX ohlásila po troch rokoch návrat na pódiá. Pošuškávalo sa pritom, že na pódiá sa vrátia až v roku 2017. Predtým totiž ohlásili vystúpenia na festivale Lollapalooza v Čile, Argentíne a Brazílii, ktoré sa uskutočnia na jar. The XX však chcú pred veľkými festivalmi vyskúšať ako zafunguje nový album na fanúšikov aj v mestách, v ktorých nekoncertujú tak často.

Kontkrétne turné obsahuje iba šesť zastávok. Z toho druhá v poradí je Praha, kde The XX vystúpia 29. Novembra, Fórum Karlín. Lístky sa dostali do predaja 18. Októbra, a z oficiálneho webu sa vypredali do rána. Na českom GoOut sú ešte k zakúpeniu, avšak s kúpou neotáľajte! Idú viac jak teplé rožky. :)

Kapela v zložení producenta Jamieho XX, Romy Madley Croft (gitara, spev) a Oliver Sim (basgitara, klávesy) zverejnila aj playlist, ktorí počúvajú pri nahrávaní svojho najnovšieho albumu. Inšpiaráciu čerpajú od Radiohead, Björk, Arethy Franklin, Tears For Fears, Frank Ocean, Sia, Queens of The Stone Age alebo Nina Simone. Podľa všetkého sa môžeme opäť tešiť na skvelý album. Kapela doteraz vydala dva kritikmi ocenované albumy – debutové XX, ktoré obsahuje aj populárne Crystalised či Islands. Zaňho dostali aj Mercury Music Prizze. A nemenej úspešný Coexist, ktorého sa doposiaľ predalo 2,5 miliónov a obsahuje napríklad úspešný track Angels. S Coexist vypredali množstvo koncertov, festivalov, vrátane ich vlastného Night + Day festivalu v Lisabone, Berlíne a Londýne. Coexist Tour zakončili v Marci 2014 intímnym, rezidenčným hosťovaním v newyorskom Park Avenue Armory.

the-xx

Od vidania Coexist sa Jamie XX vydal vlastnou cestou. Vydal sólo album, In Colour, ktoré sa stalo jedným z najúspešnejších kritikmi hodnotených elektronických albumov roku. My v redakcii ho radíme hneď vedľa Moderatovského lll a Flumeho Skins. Víťaza už necháme na vás. The XX vydali krátku, skoro minútovú ochutnávku z nového albumu, ktorá však toho nenapovedala veľa. Stále držiaci si svoju snovú, melancholickú laťku.

Prídite si urobiť vlastný názor 29. Novembra 2016 do pražského Fórum Karlín. Ak by ste mali v ten dátum iný program, dajú sa ešte zastihnúť 28. v chorvátskom Záhrebe, 30. – 1. decembra budú v poľskej Poznani-Waršave a 3. Decembra uzatvárajú európske tour v litovskom Vilnjuse.

Vidíme sa v Prahe!

Lístky: https://goout.net/en/tickets/the-xx+support-jenny-hval/fvr/

Zdroj: Organizátor / Michal Dzubina