Tiene vyvolených: 18. októbra v kaštieli Veľký Biel!

Postavy dávnej minulosti, muži a ženy vrytí do svetových a slovenských dejín na chvíľu znova ožijú. Bránu storočí odomknú 18. októbra 2014 hrané nočné prehliadky s podtitulom Tiene vyvolených, ktoré sa v kaštieli Veľký Biel, neďaleko Senca, uskutočnia po prvýkrát v jeho histórii.

Do atmosféry dávnych dôb uvedú návštevníkov oživené postavy najvýznamnejších velikánov minulých storočí. Prostredníctvom stvárnenia divadelných adaptácií je možné zoznámiť sa so zážitkami z ciest cisára Napoleona Bonaparteho, predovšetkým z jeho egyptskej výpravy, na ktorej podrobnosti bude veľmi zvedavá jeho manželka Jozefína. O svojich najúspešnejších a odvážnych činoch porozpráva pán Váhu a Tatier – Matúš Čák Trenčiansky. Veľkou príležitosťou bude tiež stretnutie s rakúskou arcivojvodkyňou a českou i uhorskou kráľovnou Máriou Teréziou, ktorá prezradí svoje pripravované zámery o vojenskej stratégii habsburskej monarchie.

Okrem toho, hrané prehliadky so scénkami poukážu na starosti čachtickej panej Alžbety Bátoriovej s omladzujúcim elixírom a takisto poodhalia zákulisie blízkeho priateľstva medzi cisárovnou Sisi a jej bratrancom Ludwigom Bavorským.

Takéto jedinečné stretnutie s tieňmi príbehov dávnych dôb sprostredkujú členovia divadelnej skupiny teatro ORLUS v tretiu októbrovú sobotu od 18.00 do 21.00 hod. Tiene vyvolených sa návštevníkom prihovoria o 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 hodine.

Výťažok z dobrovoľného vstupného bude venovaný na záchranu kaštieľa Veľký Biel.

História kaštieľa Veľký Biel

História kaštieľa Veľký Biel sa začala písať v roku 1719, keď bola započatá jeho výstavba ako jedného z najväčších barokových kaštieľov na území dnešného Slovenska. Jeho majiteľom bol gŕof Žigmund Csáky, ale spravoval ho jeho brat arcibiskup Imrich. Celá stavba kaštieľa bola orientovaná na kalendárne prvky a počty. Tento štvorkrídlový pamiatkový objekt s pôvodne anglickým parkom mal toľko okien, koľko bolo dní v roku, miestností, koľko týždňov má jeden rok a mal sedem brán ako počet dní v týždni. Kaštieľ bol obývateľný už v roku 1724 a úplne dokončený bol v roku 1732. Do polovice 18. storočia slúžil ako miesto výučby etikety, filozofie a humanitných vied mladých chlapcov – pážat z okolitých grófskych rodín, neskôr ako sídlo grófa Sifkovitsa a následne grófa Dadányiho. Zlomovým obdobím pre toto šľachtické sídlo bola druhá svetová vojna, keď kaštieľ vo Veľkom Bieli bol značne poškodený rozkradnutím krovu a preborením strechy, avšak v roku 1953 sa začala jeho obnova.

Počas novodobej histórie prešiel rukami mnohých vlastníkov, bol dokonca využívaný ako domov dôchodcov a neskôr ako ústav pre mentálne postihnuté ženy. Od roku 2006 bol kaštieľ tvz. Šípkovou Ruženkou, zarastený burinou a krovím. Po niekoľkoročnom spánku prerušovanom len vandalmi a zlodejmi, sa barokový kaštieľ grófa kardinála Imricha Csákyho prebúdza do nového života. Spustnutý, chátrajúci, zanedbaný, a predsa malebný a ohromujúco veľkolepý, opäť po viac ako polstoročí víta milovníkov barokovej architektúry a histórie. Od mája 2012 sa začal preberať k životu a celkom k novému poslaniu…

www.kastielvelkybiel.sk
www.facebook.com/KastielVelkyBiel?fref=ts

Tiene vyvolených

Zdroj: OZ divadelná skupina teatro ORLUS