Timudej křísí v novém klipu prvorepublikový esprit!

Černošicko-balkánské hudební uskupení Timudej pouští do světa další, v pořadí druhý videoklip ke skladbě ze svého nového alba Ještěně, jež vyšlo letos na jaře. Po klipu k songu Já jsem DJ, tentokrát došlo na zfilmování písně Surikata, která oprašuje dobu, kdy letěla ulíznutá pěšinka, perfektně střižený oblek a elegantní taneční krok po naleštěném parketu funkcionalistické vily.

Timudej v písni Surikata doplňuje swingový rytmus podtrhující atmosféru 30. let o moderní taneční beaty. “Píseň měla být původně složeným holdem jednomu ze symbolů prvorepublikového espritu – veleobuvníkovi Tomáši Baťovi, ale vývoj tomu chtěl jinak a slavný továrník v příběhu nakonec vyklidil prostor tajemné Surikatě,” komentuje nový klip kapela.

Přesto se obuvnická stopa nevytratila docela – reprezentuje ji hlavní hrdina – chudý a nicotný čistič bot z Václavského bulevárdu, který touží po slávě, blyštivém kavárenském životě a hovění si na divánku u Mandlů s božskou Adinou. Proto vyhledá záhadnou kouzelnici Surikatu, která mu za “drobnou” úplatu slibuje splnit sen o životě na barrandovských prknech. Pády na zem však bývají často tvrdé, jak se o tom přesvědčí i ubohý čistič bot na pozadí tragického zániku prvorepublikové idyly.

Klip se natáčel v prostorách divadelního sálu klubu Rock café a divadelní nádech má i samotná scéna. Kulisy se slavnou barrandovskou skálou, v nichž se jakoby mimoděk pohybují rozličné persony prvorepublikového mikrosvěta. Chudý čistič obuvi, nonšalantní milionář, nafoukaný, zároveň však nevědoucí režisér, podlézavý číšník, potulný pianista, tanečnice z nočního kabaretu a trochu úlisný konferenciér. A samozřejmě ústřední postava. Tu si zahrála Adéla Svobodová, známá modelka a profesionální kouzelnice.

Timudej_Jestene_obal_mail

Na scénáři klipu se podílela téměř celá kapela, za kamerou se střídal fotograf Petr Weigl se zpěvákem kapely Pavlem Horákem a režie a střihu se ujal, jako u předchozího klipu Já jsem DJ, kytarista Tomáš Fleišer. Ten také trochu poodkrývá zákulisí natáčení: “Vše probíhalo s minimalistickou produkcí a v tradičně uvolněné atmosféře. Když se nám například nepodařilo na natáčení sehnat kontrabas, elegantně jsme ho nahradili tubou od fotografického pozadí.”

Album Ještěně vyšlo v exkluzivní distribuci Supraphonu letos na jaře a hned první týden po vydání se stalo čtvrtým nejprodávanějším albem v ČR. Několik týdnů navíc vévodilo žebříčku nejprodávanějších alb na Supraphonline.cz.

timudej

Timudej pokřtí album Ještěně v pražském klubu ROXY 2.11. V rámci večera se můžeme těšit také na akrobatické vystoupení spřáteleného cirku La Putyka a na závěr divokou taneční party v režii legendárního DJ Gadjo.cz (Radio 1).

Zdroj: SUPRAPHON a. s.