Tip na predĺžený víkend plný vína a kultúry? Objavte festival Kerekdomb iba pár kilometrov od hraníc!

Od 13. do 16. septembra 2018 maďarská dedinka Tállya v tokajskom regióne otvorí svoje brány a privíta milovníkov vína a kultúry na festivale Kerekdomb 2018. Štyri dni plné degustovania, relaxu, divadla, filmov, literatúry a hudby tvoria spolu skvelý mix jesenných chutí. Kerekdomb festival je symbolom babieho leta, tým najchutnejším jesenným festivalom, ktorý je ako stvorený na predĺžený víkend v Maďarsku – iba hodinu cesty autom z Košíc.

Festival sa môže pochváliť pravou jesennou atmosférou priamo v srdci tokajských viníc. Kerekdomb festival 2018 prinesie to najlepšie spojenie maďarských umelcov, výborného vína a zábavy. Okrem hudobných vystúpení si tu nájdu svoje aj priaznivci divadla, literatúry, filmu, nebude chýbať ani bohatý detský program. Návštevníci si okrem toho budú výnimočne môcť pozrieť otvorené staré zámky, kostolíky, vyzdobené uličky a samozrejme vínne pivnice.

Kapela Tolstoys vystúpi na festivale Kerekdomb 2018

Hudobne je festival veľmi pestro žánrovo zastúpený. Okrem mnohých známych maďarských kapiel vystúpi na festivale po prvýkrát aj mladá slovenská kapela Tolstoys, ktorá ponúka zrelo znejúci dream pop s prvkami akustickej hudby aj elektroniky. Kapela na čele so speváčkou a skladateľkou Elou Tolstovou má za sebou koncerty na Pohode, Grape Festivale, Waves Vienna, Eurosonic Noorderslag, Ment Ljubljana či spoločné hranie s izraelskými Lola Marsh. Citlivým prejavom speváčky a zaujímavými inštrumentálnymi prvkami prinášajú na hudobnú scénu úplne nový zvukový zážitok, zmes príjemnej melanchólie a energických rytmov.

A ako vidieť, stále väčšej obľube sa tešia aj na zahraničných festivaloch. Headlinermi hudobnej časti festivalu sú alternatívna maďarská kapela hrajúca rock-pop Anna and the Barbies, istanbulské etno-folkové zoskupenie Light in Babylon so svojimi orientálnymi melódiami, folkovo-punková maďarská kapela Bohemian Betyárs, gypsy tónmi festival rozuzvučí početné maďarské zoskupenie Budapest Bár, indie pop zastúpia taktiež maďarskí Margaret Island. Ako ďalší hudobní interpreti sa predstavia Kiscsillag, Palya Bea, Csík Zenekar, PASO, Antonia Vai Akusztik, Apey, Péterfy Bori & Love Band, Pély Barna, Vad Fruttik a Szilárd.

Apey vystupoval toto leto aj v Bratislave. Vypočujte si interview

Špeciálne koncerty si môžete prísť vypočuť do miestneho evanjelického kostola, kde návštevníkov ohúri okrem iných aj maďarský symfonický orchester Miskolc.

Každý deň sa na festivale predstavia miestni remeselníci a tvorivé dielne – aj s aktivitami pre najmenších. Čo sa týka diskusií, rozprávať sa bude o vzťahu medzi vínom a literatúrou, bude možné absolvovať aj niekoľko miestnych historických prehliadok.

Vinárstva z dedinky Tállya – Zsadányi Pincészet, Homoky Pincészet, Szóló Pincészet, SzűcsPince a Somszög Birtok – sa tešia, ako návštevníkom predstavia svoje vínne pivničky a výber lahodných vín, počas toho, ako im budú rozprávať o legendách a tajomstvách tokajského vínneho regiónu. Vínny hotel Oroszlános Wine Hotel organizuje ochutnávku vína počas západu slnka priamo vo viniciach obce Tállya.

Staňte sa aj vy súčasťou festivalu Kerekdomb a spravte si výlet do kúzelnej dedinky Tállya – iba necelých 70 km od Košíc.

Linky:

Pre viac informácií a podrobností o programe festivalu Kerekdomb navštívte webovú stránku: https://www.kerekdombfeszt.hu/?lang=en

Lístky si môžete kúpiť tu (v predpredaji za výhodnejšiu cenu): https://tixa.hu/kerekdombfesztival2018

FB event: https://www.facebook.com/events/286690672158128

Facebook: https://www.facebook.com/kerekdombfeszt/

Instagram: https://www.instagram.com/kerekdombfeszt/

Zdroj: TS