Tomáš Kočko & ORCHESTR letos nadělí „kračúnovské“ koncerty i dětem.

Tomáš Kočko & ORCHESTR zahájí 24. listopadu své tradiční adventní putování, které kromě vánočně laděného repertoáru a průřezu toho nejlepšího z dosud vydaných alb nabídne i ukázky z nové desky pro děti. CD „Z Radosti“ právě vychází u Indies rec. a pokřtěno bude v brněnském Divadle Radost 14. prosince. Skupina navštíví během rozsáhlého „kračúnovského“ turné celkem 23 měst.

„Nebojme se pohádek“ zní refrén jedné z písní nového alba Tomáše Kočka & ORCHESTRU. „Je to už drahně let, co po mě vydavatel (Indies rec.) chtěl píseň pro děti na tehdy vznikající sampler dětských písní. Já to nestihl, ale semínko bylo zaseto,“ komentuje vznik novinky Tomáš Kočko. „V průběhu následujících osmi roků jsem režíroval tři pohádková představení a hlavně pro ně napsal muziku a písničky. Při poslední režii, v souvislosti s Vančurovou knížkou Kubula a Kuba Kubikula, jsem narazil na zajímavý problém zvaný „spor o pohádku“. To mě ponouklo k nápadu udělat desku pro děti a to vyloženě pohádkovou!“ upřesňuje.

Album „Z Radosti“ vyšlo 14. listopadu a obsahuje písničky, které se vážou ke třem pohádkovým příběhům. Dvěma klasickým a jednomu modernímu, i když už i ten se stal vlastně klasikou – zmíněný „Kubula a Kuba Kubikula“. Každý příběh má svůj hudební háv, ať už jde o moravskou cimbálku nebo český šraml. Pro kontinuitu pohádek načetl sám Tomáš Kočko doprovodný text, který je ukrytý v pauzách. Ke slyšení je však pouze, pokud je CD vloženo do přehrávače a ponecháno hrát od začátku do konce. Při náhodném výběru písniček zazní právě a jen ony skladby. Tomášův dvorní scénograf Michal Hejmovský opatřil booklet postavičkami z pohádek. Slavnostní křest alba a koncert, který bude zasvěcen pohádkovému repertoáru, proběhne v brněnském Divadle Radost 14. prosince od 18:00. Ukázek z nového počinu se dočkají příznivci skupiny i v rámci ostatních koncertů turné, program však bude tradičně zaměřen především na písně z desky „Koleda“ a na průřez toho nejlepšího z dosud vydaných alb. Rozsáhlé „kračúnovské“ turné (Kračún – staroslovanský název pro Vánoce) odstartuje 24. listopadu v píseckém Divadle pod čarou a bude zakončeno ve Frýdku-Místku na náměstí Svobody 22. prosince.

Termíny adventního turné:
24.11. Písek – Divadlo pod čarou
25.11. Bečov nad Teplou – před radnicí
26.11. Dvůr Králové nad Labem – náměstí T. G. Masaryka
27.11. Nové Město na Moravě – Kulturní dům
28.11. Žďár nad Sázavou – Café u tety Hany
01.12. Tanvald – Kino JAS Járy Cimrmana
02.12. Jablonec nad Nisou – Klub Na Rampě
03.12. Kralupy nad Vltavou – Palackého náměstí
08.12. Boskovice – Masarykovo náměstí
09.12. Uherské Hradiště – Masarykovo náměstí
09.12. Ostrava – Masarykovo náměstí
10.12. Hustopeče – Evangelický kostel
11.12. Březnice – Kulturní dům
12.12. Praha – KC Kaštan
13.12. Kladno – Dundee Jam
14.12. Brno – Divadlo Radost – křest CD Z radosti
15.12. Hranice – Masarykovo náměstí
16.12. Beroun – Jiná káva
17.12. Klatovy – náměstí Míru
18.12. Havířov – Náměstí Republiky
20.12. Vsetín – Náměstí Svobody
21.12. Halenkov – kostel Povýšení svatého Kříže
22.12. Frýdek-Místek – náměstí Svobody

https://www.kocko.cz
https://www.facebook.com/tomaskockorchestr
https://www.youtube.com/watch?v=FNXyA0yPoCA – klip „Hej koleda“

Zdroj: TS