Tomáš Maštalír, Zuzana Porubjaková a Daniel Heriban nadabovali prvý slovenský komiks Parralel!

Už v stredu 30. mája bude mať premiéru prvý slovenský komiksový film s názvom Parralel! Film je unikátny tým, že je len štvrtým celovečerným animovaným filmom v celej histórii československej kinematografie. Tvorcovia  obsadili do dabingu špičkových slovenských dabingových hercov. Hlavnú postavu dabuje Tomáš Maštalír, ostatné postavy Zuzana Porubjaková, Martinka Kapráliková  a Daniel Heriban.

Unikátny animovaný film je voľne inšpirovaný príbehmi slávnych horolezcov, ktorí nikdy nestratia vôľu žiť a prežiť. Autorom námetu je režisér, animátor a scenárista Matyas Brych, ktorý pochádza z českého mesta Třebíč a od roku 2010 žije s manželkou v Košiciach. Film vznikal postupne niekoľko rokov na českej Vysočine a na Slovensku v Košiciach.

Začínal som v reklame, ale túžil som urobiť niečo tvorivé a s presahom. Kreslil som odmalička, pustil som sa do kreslenia sám ako animátor. Dva roky som kreslil príbeh inšpirovaný legendami o horolezcoch s názvom Parralel,“ spomína Matyas Brych.

Keď už mal časť filmu pripravenú, stretol sa s producentom Patriziom Gentem a Vladimírom Kriškom, režisérom postprodukcie a spoluproducentom, a predstavil im svoje dielo.

„Chalani boli nadšení, tak sa bez rozmýšľania do filmu pustil,“ priznáva Matyas Brych.

S Matyasom sme sa stretli, keď on potreboval producenta a nás zaujal ten blázon, ktorý už dva roky kreslí celovečerák. Tešili sme sa, lebo sme rovnakí blázni ako on a rozhodli sme sa film dokončiť“, smejú sa Vladimír KriškoPatrizio Gente z VISIONFILM / MEDUSA PICTURES.

Do dabingu nasadili tvorcovia vynikajúcich slovenských hercov. Hlavnú postavu nadaboval Tomáš Maštalír, ďalšie postavy Zuzka Porubjaková, Martinka Kapráliková a Daniel Heriban.

Bola to makačka, ale ako sa vraví, dobré veci nevznikajú ľahko. Vďaka Zorovi Laurincovi vznikli silné emócie. Som rada, že som súčasťou prvého komiksového filmu. Mám rada výzvy a nové veci“, hovorí o práci na novom filme Zuzana Porubjaková, ktorá dabovala ženskú postavu Ellis.

Detskú rolu nadabovala mladá herečka, ktorá už získala ocenenie za najlepšiu herečku do 18 rokov v Londýne, Martinka Kapráliková. Rodičia sú herci Martin a Michaela Kaprálikovci, takže mala po kom zdediť talent.

Postava malej Stelly sa mi dabovala veľmi dobre, bola maličká, zlatučká a mala naozaj pekné texty. Tým, že je to vážnejšia, smutná záležitosť, tak som to musela vyšperkovať, ale tá postava sa mi veľmi páčila. Určite som rada, že som sa mohla zúčastniť na niečom takom, je to super,“ hovorí mladá herečka, 11-ročná Martinka Kapráliková.

Hudbu k filmu Parralel vytvoril hudobný skladateľ Dalibor „Stroon“ Kocián.

Keď som videl prvé vizuály filmu, musel som povedať, áno, chcem na tom robiť. No a skvelý tím ľudí ma utvrdzoval o správnosti tohto rozhodnutia. Bolo vzrušujúce sledovať, ako moja hudba pomaly začína prifarbovať dej. Teším sa z tejto práce“, neskrýva nadšenie Dalibor „Stroon“ Kocián.

Film Parralel je o prekonávaní samého seba, o tom ako sa aj tie najnáročnejšie situácie v živote dajú zvládnuť. Technológia filmu je „2D plôšková animácia“, ku ktorej sa v postprodukcii dodávajú filmové efekty. Celovečerná animovaná dráma pre dospelých s názvom Parralel bude mať slávnostnú premiéru 30. mája a od 31. mája si ju budú môcť pozrieť fanúšikovia v kinách na celom Slovensku. Viac informácií nájdete na https://www.facebook.com/parralelmovie/

Zdroj: TS