Top dielo aukcie Stredoveká dáma sa vydražilo za vyše 40-tisíc eur, stalo sa tretím najdrahšie predaným obrazom Imra Weinera-Kráľa.

Jedna z vrcholných malieb predstaviteľa slovenského surrealizmu a jedného z najoriginálnejších maliarov 20. storočia Imra Weinera-Kráľa Stredoveká dáma sa stala najdrahšie predaným dielom včerajšej Aukcie súčasného umenia spoločnosti White & Weiss.

Nový majiteľ ho získal za 43 200 eur vrátane aukčnej provízie a ide teda o tretie najdrahšie predané dielo autora na Slovensku a v Čechách.

WEINER KRAL_STREDOVEKA DAMA_pre web

Už tradične sa vysoko vydražil aj obraz jedného zo zakladateľov slovenskej moderny Mikuláša Galandu, ktorého diela patria medzi najvyhľadávanejšie na domácich aukciách. Jeho gvaš Matka s dieťaťom získal kupec 8800 eur.

GALANDA_MATKA S DIETATOM_pre web

Spoločnosť White & Weiss priniesla aj tento raz na slovenskú aukčnú scénu výnimočných českých súčasných autorov a práve z Česka pochádza najdrahšie vydražené dielo žijúceho súčasníka včerajšej aukcie bronzová socha Žena – nádoba oceňovaného českého sochára Jaroslava Rónu, ktorú kupec vydražil za 8800 eur.

Z mladej generácie slovenských súčasníkov vynikli na aukcii vizuálny poet Marko Blažo, ktorého akryl Marina sa vydražil za 6000 eur a provokatívny kontroverzný umelec Viktor Frešo, ktorého objekt s názvom Pičus sa predal za 5500 eur. Zo staršej generácie súčasníkov sa najlepšie vydražil diptych Milana Bočkaya Dotyk za 5200 eur, ktorý je inšpirovaný Stvorením Adama na Michelangelovej freske v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne.

BOCKAY_DOTYK_pre web

Medzi top diela súčasného umenia patril na aukcii aj obraz českého výtvarného dídžeja Adama Štecha Dívka v červených šatech, ktorýbol titulným dielom aukčného katalógu. Vydražil sa za 4 900 eur. Nového majiteľa si našla aj olejomaľba Blankytně modré nebe oceňovaného autora Lubomíra Typlta, predala sa za 5600 eur.

STECH_DIVKA V CERVENYCH SATECH_pre web

Na aukcii spoločnosti White & Weiss 19. mája 2014 sa predalo 45 diel v celkovej hodnote 128 660 eur.

„Predávať a propagovať súčasné umenie je však stále veľký boj. Aj táto aukcia dokázala, že slovenský trh si stále hľadá vzťah k súčasnému výtvarnému umeniu. Zberatelia už tradične siahajú po overených hodnotách a po overených menách, a žiaľ, neuvedomujú si potenciál súčasného umenia ako aj fakt, že predaj diel je často jediným príjmom umelca a podporou v jeho ďalšej tvorbe,” povedal Pavol Weiss, riaditeľ aukčnej spoločnosti White & Weiss.

Nie je tajomstvom, že časť vydražených obrazov žijúcich súčasných umelcov poputuje do Českej republiky, do krajín Európskej únie aj do Švajčiarska.

Viac info na: www.whiteweiss.sk
Aukčný katalóg na stiahnutie: https://www.whiteweiss.sk/sites/default/files/katalogy/katalog_ww_maj_2014_web.pdf

Zdroj: Zuzana Kizáková