Transmission – The Spiritual Gateway: Videoreport!

Po 10 pražských edíciach známej halovej párty Transmission sa česká promotérska agentúra United Music rozhodla posunúť ich osvedčenú značku aj za hranice.

A tak 15. 03. 2014 nastal ten moment, kedy UM v spolupráci s agentúrou Vivien a Ministry priniesli túto výbornú akciu premiérovo na Slovensko, konkrétne do Bratislavy, na štadión Ondreja Nepelu, ktorý je momentálne známy pod názvom Slovnaft Arena. Line-up bol z môjho pohľadu veľmi dobre zvolený a skutočne vyvážený, rovnako samotné poradie vystupujúcich umelcov. Vystúpili tu domáci Pico a Nifra a zvyšok line-upu bol čisto medzinárodný – 0rjan Nilsen, Aly & Fila, Ummet Ozcan, Rank 1 a rezident Transmission – Markus Schulz. Na chodbe priestorov štadióna som po príchode strávil takmer neuveriteľné 2 hodiny, keďže som neustále stretával mnoho známych tvárí a kamarátov. Medzi nimi som stretol aj jedného z organizátorov z United Music – Martijn Van Den Berga, ktorý má na starosti International PR & Travels. Pri tejto príležitosti mi samozrejme nedalo sa ho spýtať otázku ako to vidia s Transmission v Bratislave do budúcna. Dostalo sa mi pozitívnej odpovede, pretože budúci rok sa má Transmission konať opäť aj v Bratislave. Znamená to, že Transmission tak prinesie tématiku z predošlého pražského ročníka do Bratislavy, takže sa môžeme tešiť na tému The Machine Of Transformation. Presne tak ako tomu bolo i teraz, kedy Transmission prezentovalo v Bratislave minuloročnú tému The Spiritual Gateway.

V podstate spôsob, ktorý poznáme už zo známej holandskej akcie Sensation. Tá vždy v júli premiérovo odprezentuje novú tému na domácom štadióne Amsterdam ArenA, ktorá nasledujúci rok cestuje a prezentuje sa po rôznych krajinách sveta ako tomu bývalo doposiaľ napr. aj v Prahe. Do Slovnaft Areny v tento večer zavítalo odhadom okolo 6500-7000 ľudí, čo je na prvú SK edíciu Transmission z môjho pohľadu slušný počet a verím, že počet návštevníkov počas ďalších edícii v Bratislave bude ešte len rásť. Z organizačného hľadiska som osobne nepostrehol žiadne závažnejšie problémy, dokonca aj šatne fungovali v čase najväčšieho náporu ľudí pomerne rýchlo. Žetónový systém na baroch zavedený nebol a ani som nemal pocit, že by bol tentokrát nutný. Taktiež nie len po hudobnej, ale i vizuálnej stránke Transmission nesklamalo. Pozdĺž celého stagu nechýbali cryogenické delá, k tomu chŕliace plamene, obrie LED steny, ktorých časť bola rozmiestnená aj po dĺžke tanečnej plochy, k tomu na mieru vyrobené vizualizácie, intrá, pyro & svetelná show so svojim časovým kódom a unikátna megalomanská laser show, o ktorú sa postarala elita vo svojom obore, firma MINISTRY.

Takže presne ako sme mohli vidieť v Prahe na téme Spiritual Gateway. Inými slovami, párty, ktorá mala na Slovensku jednoznačne najväčšiu výpravu svojho druhu doposiaľ a to bez úplne debaty. Po hudobnej stránke si počas noci jednoznačne všetci návštevníci museli prísť na svoju šálku kávy. Mohli ste si tak prejsť dá sa povedať všetkými najobľúbenejšími hudobnými žánrami – odznelo prakticky všetko od samotného trancu cez uplifting trance, psy-trance, tech-trance, trouse, house až po trancové klasiky. TRANSMIX bol identický s tým v Prahe, akurát pyro show bola o zopár momentov ochudobnená, čo sa však dá rešpektovať, kedže išlo predsa len o niečo menšiu, kompaktnejšiu edíciu v Bratislave. Rovnako ozvučenie na zaužívanom Funktion One sound systeme bolo počas celej noci nastavené na nižšie decibely ako sme zvyknutí na TM v Prahe, čo taktiež môžeme rešpektovať, nakoľko Slovnaft Arena je umiestnená v obytnej zóne a to je zrejme dôvod, prečo to nebolo možné až tak ako sa ľudovo hovorí „vyhúliť“. Osobne mi to nejako viac neprekážalo a sety jednotlivých DJov som si užil úplne fantasticky. Všetky sety z noci mali niečo svojské a originálne. Markus Schulz z môjho pohľadu zahral o dosť lepší a pestrejší set než v Prahe, rovnako 0rjan Nilsen ku koncu kvalitne naložil. Aly & Fila silno prekvapili hneď zo začiatku, kedy svoj set Fadi odpálil krutým a energickým psy trancom a neskôr podopĺňal i o jeho obľubené uplifting záležitosti vrátane We control the sunlight. Ummet Ozcan, i keď zahral viacmenej mimo trancovú misu si získal svoje publikum svojim house/trouse setom.

Zjavne na Transmission prišlo veľa nie len trancovo orientovaných party people, čo sa na niektorých dalo i ľahko spoznať (nosiacich na tričku nápis Hardwell a pod.) . Tranceri mali dôvod na menší oddych pri bare a tí zvyšní sa zatiaľ mohli vyskákať na Ummetove metelice. Ako sa hovorí, na záver býva to najlepšie a potvrdilo sa to i tentokrát. Po úžasnom sete od Aly & Fila som myslel, že v tento večer ho už nič neprekoná. No mýlil som sa. Set od Rank 1 zaklincoval všetky sety za tento večer hlboko pod zem. Išlo totiž o set, ktorý bol zložený z absolútne najväčších trancových klasík ako sú Johan Gielen – Twisted, Rank 1- Airwave, 4 Strings – Take me away, System F- Out Of The Blue, Rank 1 – Awakening a pod. Jednoducho pre skutočných trancových nadšencov išlo o tracky, ktoré vás postavili aj o 5 ráno do pozoru s husou kožou po celom tele. Vtedy ma napadla len jedna vec a to, že toto nám skutočne môžu všetci závidieť a to hlavne tí češi, ktorí sa rozhodli na prvú SK edíciu Transmission neprísť. Po fantastickom záverečnom prídavku vo forme tracku Awakening od RANK 1 napokon prišlo ešte jedno prekvapenie. Keď sa po odznení záverečného outra a kvázi ukončenia akcie rozsvietili svetlá na celom štadióne, dostali sme ešte jeden nečakaný bonbóník v podobe skladby od slovenskej kapely Elán – Ak nie si moja, v ktorej Vašo Patejdl spieva „Všetci nám môžu závidieť“. Čistá nádhera, presne to, na čo som myslel počas setu od RANK 1, že nám skutočne môžu všetci závidieť. Záverečnými slovami mi neostáva nič iné, len sa silno poďakovať United Music, Vivien a Ministry za prvú fantastickú a skutočne vydarenú edíciu slovenskej Transmission a veľmi sa teším, že sa niečo takéto podarilo u nás úspešne zorganizovať. Verím, že nasledujúce edície u nás ešte veľmi príjemne prekvapia.

Výber videí:

Kompletný zoznam videí: https://www.youtube.com/playlist?list=PLdG_aHFfYWj-es3rZWa_RHL677gEFT1-z&app=desktop

Fotky z akcie Transmission – The Spiritual Gateway: Transmission – The Spiritual Gateway | 15.3.2014 | zimný štadión Ondreja Nepelu | Bratislava | Foto: Ján Vlk – Dreamwolf

Napísal: Ivo Ninja
Video: Ivo Ninja