Trenčianske Teplice spúšťajú nový koncept verejného podujatia FOOD FEST v parku: V spolupráci s METRO cez ich nadačný fond podporia myšlienku ZERO WASTE. Využívaný bude aj riad, ktorý môžete jednoducho zjesť.

Kúpeľný park Trenčianskych Teplíc sa 8. – 9. septembra naplní atmosférou, v ktorej si návštevníci užijú kvalitné jedlo a príjemné prostredie. FOOD FEST v parku je spojením špecialít z rúk šéfkuchárov, dobrého jedla z food truckov, domácich výrobkov od lokálnych predajcov, ale aj vysokej gastronómie a oddychu pri pikniku v parku. Festival chce byť príkladom v ekológii. Vďaka Nadačnému fondu METRO budú šíriť princípy ZERO WASTE. Súčasťou festivalu bude kompostovateľný riad. Väčšinu z neho môžete jednoducho zjesť.

S letnou sezónou sa organizátori podujatí v meste rozlúčia novým konceptom. Gastronomický festival, FOOD FEST v parku, ponúkne kvalitný zážitok pre širšiu skupinu návštevníkov. Dvojdňové podujatie je spojením kvalitného a dobrého jedla s priestorom na oddych a vychutnanie si atmosféry. „Cieľom je vytvoriť podujatie, na ktorom sa budú naši návštevníci cítiť dobre a sami sa rozhodnú, čo chcú vyskúšať. Či už vezmú rodinu alebo priateľov na piknik do parku, alebo si doprajú degustačnú večeru, ktorú sme pripravili v spolupráci s reštauráciou Kursalon Trenčianske Teplice“, vysvetľuje koncept Zuzana Danechová, organizátorka z Cultura o.z.

Súčasťou festivalu bude pikniková zóna, v ktorej si návštevníci môžu vychutnať jedlo s rodinou či priateľmi. K dispozícii budú deky a posedenie. Na Slovensku sa čoraz viac rozrastá food trucková scéna. Tá ponúka stále širšie možnosti chutnej gastronómie nazývanej aj ako street food. Súčasťou parku preto bude niekoľko špeciálne upravených dodávok a stánkov, v ktorých návštevníci nájdu napríklad burgre, hot-dogy alebo dezerty a ďalšie pokrmy inšpirované zahraničnou kuchyňou. Časť festivalu budú tvoriť stánky s lokálnymi výrobcami a predajcami potravín, v ktorých si návštevníci môžu kúpiť napríklad domáce džemy, medy, sirupy, niektoré dokonca z ekologického poľnohospodárstva v BIO kvalite.

Pre náročných gurmánov pripravia šéfkuchári reštaurácie Kursalon vysokú gastronómiu v podobe servírovanej večere s výkladom pod hviezdami. V kúpeľnom parku prestrie personál stôl pre 30 prihlásených hostí. Podávať sa bude osemchodové menu. „Všetci sa stretnú pri jednom veľkom stole, pri ktorom si vychutnajú to najlepšie, čo reštaurácia ponúka. Servírovaná večera predstavuje degustačnú časť festivalu určenú len pre obmedzený počet ľudí. V prípadne veľkého záujmu zo strany návštevníkov veľmi radi doplníme servírovaný obed alebo večeru v druhý deň festivalu,“ uviedla Zuzana Danechová, organizátorka z Cultura, o.z. Rezervovať si stôl na servírovanú večeru je možné cez sieť ticketportal.sk.

Zelenšie mesto aj región

Pre Trenčianske Teplice nie je ekologický prístup novým. Okrem zefektívňovania prevádzky svojich budov využíva napríklad odpadovú vodu z termálnych prameňov na vyhrievanie vonkajšieho bazéna Grand. Tento rok zaviedli organizátori na festivale ART IN PARK systém vratných plastových pohárov. Separovaný zber v celom festivalovom areáli bol samozrejmosťou. V rámci FOOD FEST-u v parku sa budú ekológii venovať vážnejšie. V spolupráci s METRO, ako partnerom projektu, budú cez jeho nadačný fond spoločne šíriť princípy ZERO WASTE a učiť ľudí ako správne separovať. METRO cez svoj nadačný fond poskytlo zafinancovanie kompletne kompostovateľného riadu a ďalšieho príslušenstva, ktoré festival využije. Veľkú časť bude tvoriť riad zo pšeničných otrúb, ktoré sú dokonca konzumovateľné. „METRO má širokú ponuku kompostovateľných jednorazových riadov či už zo pšeničných otrúb, ktoré sú jedlé, alebo cukrovej trstiny, či dreva. Koncept ZERO WASTE sa snažíme vložiť všade, kde sa dá a sme radi, že môžeme pomôcť festivalu FOOD FEST ísť podľa princípov ZERO WASTE. Kompostovateľné riady sa vyhodia do koša určeného na bioodpad a mesto Trenčianske Teplice zabezpečí jeho skompostovanie. Prípadne otrubový riad môžu návštevníci dokonca aj ochutnať,“ vysvetľuje hovorca METRO Martin Krajčovič.

„Tešíme sa z projektov v meste, ale zároveň si uvedomujeme ich možný dopad na prírodu. Používanie kompostovateľného riadu na FOOD FESTE v parku či dokonca riadu, ktorý sa dá po použití skonzumovať, je jedným z konkrétnych krokov, ako urobiť naše mesto ekologickejším. Destinácia takýmto spôsobom nasleduje princípy ZERO WASTE,“ dodal na záver Štefan Škultéty, primátor mesta Trenčianske Teplice.

Festival FOOD FEST v parku sa koná 8. – 9. septembra a vstup je pre všetkých zdarma. V stánkoch a food truckoch budú návštevníci platiť špeciálnou menou „bon“, ktorú si vymenia na mieste.

Viac informácií nájdete na: www.foodfestvparku.sk alebo Facebook udalosti.

Zdroj: TS