Trinásta komnata – III. epizóda!

Z akých kolekcií sa skladá zbierka porcelánu, skla a keramiky v SNM-Múzeu Červený Kameň? Ktoré predmety sú v tejto zbierke najvýznamnejšie? Z akého obdobia pochádza najstaršia porcelánová miska hradu Červený Kameň?

Aký bol osud ľudového džbánu z 1. polovice 19. storočia, ktorý bol rozbitý na 28 kusov? Odpovede na tieto, ale i mnohé ďalšie otázky prináša už tretia epizóda video seriálu Trinásta komnata – depozitár porcelánu.

Čo je seriál Trinásta komnata?

Slovenské národné múzeum – Múzeum Červený Kameň v snahe priblížiť nielen svoj zbierkový fond, ale i rôzne hradné zákutia čo najväčšiemu počtu návštevníkov, spustilo seriál Trinásta komnata. Prostredníctvom  jednotlivých trinástich epizód sa odhalia priestory, kam sa návštevník počas bežnej prehliadky len tak nedostane. Oko kamery zavíta za dvere hradnej knižnice, lekárne, archívu, všetkých siedmych druhov depozitárnych priestorov, šatnice kostýmov, povaly a samozrejme i do najtajnejšej komnaty – pracovne riaditeľa. Vďaka takýmto jedinečným záberom, ale i sprievodného slova, je možné dozvedieť sa, aké „poklady“ hradné trináste komnaty už niekoľko rokov ukrývajú.

Prvé dve časti seriálu Trinásta komnata – Hradná knižnica a Depozitár obrazov – si je možné pozrieť na: http://www.hradcervenykamen.sk/13_komnata/

Zdroj: SNM