Trojgeneračná výstava Ormandíkovcov v mene otca, syna a vnuka.

Tri podoby výtvarného uvažovania v čase a v priestore a v jednej rodine predstaví unikátna trojgeneračná výstava sochára Milana Ormandíka, maliara Mareka Ormandíka a multimediálneho výtvarníka Miša Ormosa. Pod názvom DEJ – NÁDEJ – BEZNÁDEJ sa začne vernisážou 6. októbra 2017 v Galérii STATUA v Pálffyho paláci v Bratislave, potrvá do 27. októbra 2017.

„Cítil som, že teraz vznikla jedinečná príležitosť na spoločnú, trojgeneračnú výstavu. Syn Mišo už skončil vysokú školu a otec Milan je ešte stále v tvorivej i životnej forme,“ vysvetlil ideu Marek Ormandík. „Nie je veľa takýchto výtvarníckych rodín. Napríklad neviem o žiadnej takejto – aktuálne žijúcej a tvoriacej – ako je tá naša, ktorej členovia troch generácií absolvovali bratislavskú ŠUP-ku. Samozrejme máme aj podobné témy, aj postavy, máme však aj veľmi oddelené výtvarnícke životy. Otec zostal v Kremnici, ja som od 14-tich rokov v Bratislave a Mišo už siedmy rok žije a tvorí v Prahe,“ dodal Marek Ormandík, ktorého diela sa už ocitli aj po boku otcových, aj po boku synových diel na spoločných výstavách, ale teraz je to po prvýkrát, keď sa vedľa seba postaví tvorba všetkých troch generácií výtvarníckeho klanu Ormaníkovcov.

Spoločne sa odprezentujú zhlukom kresieb, ktoré budú pomiešané a neoznačené menami autorov. Návštevník potom spozná dve desiatky komorných figurálnych sôch z bronzu či terakoty sochára Milana Ormandíka, nadrozmerný dva a polmetrový objekt „prositeľky“ o nádej ako aj tri veľkorozmerné maľby maliara Mareka Ormandíka a levitujúcu inštaláciu s balónmi najmladšieho z rodiny, ktorý tvorí pod umeleckým menom Mišo Ormos.

„Dej v názve výstavy odkazuje na Milanove príbehy v sochách, Nádej sa viaže k môjmu „pamätníku tej, ktorá zomiera posledná“ a o Beznádeji bude vypovedať Mišova prchavá svetelná inštalácia,“ povedal Marek Ormandík, iniciátor projektu.

„Výstava priblíži, v čom sú si blízki a v čom sa, vďaka osobným danostiam a preferenciám, ako aj posunu rokmi overených princípov nazerania na výtvarné umenie, od seba vzdialili,“ uzavrela kurátorka Xénia Lettrichová.

DEJ – NÁDEJ – BEZNÁDEJ
Milan ORMANDÍK – Marek ORMANDÍK – Mišo ORMOS

Vernisáž v piatok 6.10. 2017 – 18:00
galéria STATUA – Pálffyho palác – Zámocká 47 – Bratislava
kurátorka Xénia LETTRICHOVÁ
hudobný hosť Oskar RÓZSA 

výstava potrvá do 27.10. 2017
otvorené po – pia 14:00 – 18:00

www.galeriastatua.sk
www.milanormandik.eu
www.marekormandik.eu
www.oorrmmooss.info

Zdroj: TS