Týždenný cestovateľský festival Cestou necestou začína už dnes: Pozrite sa, čo sa oplatí vidieť.

Už dnes večer sa v Bratislave začne sedemdňový maratón cestovateľských prezentácií, ktoré divákom predstavia kultúru a život vo viac ako 30 rôznych krajinách.

Prezentovať budú skúsení cestovatelia, ktorí sa vybrali na dlhé, náročné a hlavne pre mnohých šialené cesty do sveta. Ich zážitky vás rozosmejú, inšpirujú a možno aj dojmú.

Festival štartuje dnes o 17:00 v Dome kultúry Ružinov, kde bude pokračovať až do nedele. Už v pondelok na vás čakajú krajiny ako Elbrus, Laos, Barma či Nepál. Určite sa oplatí vidieť prednášku Jozefa Terema, ktorý stojí za stránkou Dobrodruh.sk a je vášnivým cestovateľom. Na festivale bude hovoriť o jeho poslednej ceste Rallye Budapešť-Barmako, je sa na čo tešiť.

Jozef Terem

V sobotu vám Lenka Gondová a Štefan Kardoš svojimi dych vyrážajúcimi fotografiami prírody predstavia Falklandy. Určite sa dobre pobavíte na zážitkoch Juraja Saska z Kolumbie a Venezuely alebo na prezentácii Michala Pastiera o festivale Burning Man, ktorý sa každoročne koná v strede nevadskej púšte.

Michal Pastier

V nedeľu sa bude cestovať hlavne po vlastných. Za jednou z najzaujímavejších prezentácií nebudete musieť vyjsť ani za hranice našej republiky. Bude totiž o mladom páre, Jánovi Káľavskom a Barbore Vitázkovej, ktorí prešli pešo naprieč celým Slovenskom za 37 dní. Určite si nenechajte ujsť ani záverečnú prezentáciu Romana Vehovského, ktorý bude rozprávať, ako sa plán dopraviť sa stopom cez celú Áziu do Austrálie neplánovane natiahol na 7 rokov.

Jan Kalavsky a Barbora Vitazkova

Od pondelka do štvrtka sa festival rozbehne v študentskom klube Elam v Mlynskej doline. Každý z týchto dní na návštevníkov čaká vo večerných hodinách jedna prezentácia. Vo štvrtok sa môžete tešiť na jedného z headlinerov festivalu, Mareka Slobodníka, ktorý sa na 55-ročnej Jawe vybral naprieč Južnou Amerikou.

Marek Slobodnik

Súbežne s prezentáciami v Elame budú prebiehať prezentácie v širšom centre Bratislavy. V pondelok v Batelieri vďaka filmu Vlčie hory zistíte, že európska príroda môže byť oveľa divokejšia ako ste si doteraz dokázali predstaviť. Pre obrovský záujem muselo byť dokonca pridané ďalšie premietanie o 21:00.

Film Vlcie hory

Utorok bude v znamení vnútornej sily a odhodlania s prezentáciami Juraja Prágera a Kristíny Madajovej, ktorí sú aj  napriek svojím hendikepom vášnivými cestovateľmi a nevzdali sa svojich snov.

Kristina Madajova

V stredu sa v Hlave 22 opäť predstaví headliner festivalu Marek Slobodník, ktorý so svojou 55-ročnou motorkou prešiel Južnú Ameriku.

Posledná prezentácia sa uskutoční v Kafé Scherz. Vyberieme sa skialpovať do Kirgizska a Iránu s Martinom Ondreášom.

Martin Ondras

Viac o festivale a jeho programe je uvedené na https://cestounecestou.sk alebo na Facebooku https://www.facebook.com/festivalcestounecestou.

Interaktívna mapa prezentácií: https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zTeRS36saquw.kzWi6kWYpKWM
Program festivalu v pdf: https://www.cestounecestou.sk/festival/10_BAp.pdf
Podujatie na Facebooku: https://www.facebook.com/events/580813202004250/

Zdroj: Organizátor