Uprising 2017 – 25.-26. august – Zlaté piesky, Bratislava.

Uprising povoláva nové posily na oslavy 10. výročia. Na Zlaté piesky príde kultová 5’nizza a tri reggae krásky.

Do programu jubilejného desiateho ročníka festivalu Uprising pribudli nové, veľmi zaujímavé mená. Popri hviezdach ako Alpha Blondy, Irie Révoltés, Macka B, Congo Natty, General Levy, Foreign Beggars či Zion Train tak máme hneď o štyri dôvody navyše tešiť sa na koniec leta, kedy sa posledný augustový víkend uskutoční Uprising Festival 2017.

Na Slovensko po prvýkrát prichádza kultová ukrajinská formácia 5’nizza. Šialené akustické duo tvoria hudobníci Sergey Babkin a Andrey „Sun“ Zaporozhets. Ich prenikavá hudba je zmesou reggae, latino, rocku a hip hopu, ktoré prezentujú v minimalistickom folkovom štýle prostredníctvom spevu, beatboxu a gitary. Energické duo má nespočetné množstvo fanúšikov aj mimo rodnej Ukrajiny a najmä v krajinách strednej a východnej Európy sa z nich stala priam kultová záležitosť. Dvojica vyslyšala priania tisícov fanúšikov a v roku 2015 sa po takmer desiatich rokoch od rozpadu dali Andrey a Sergey znovu dokopy a vydali prvý reunion singel „I Believe In You“. Vo februári 2017 sme sa dočkali nového počinu z ich dielne a svetlo sveta uzrel album КУ a aj krásny nový klip „Самолёт“.

Okrem krásnych žien v publiku sa tento rok môžete tešiť aj na krásne ženy na pódiách Uprisingu. Lineup sa rozrastá o tri krásky: Nattali Rize, Marla Brown a Eva Lazarus.

Svoj úplne nový album Rebel Frequency príde na Uprising 2017 predstaviť aktuálne najžiarivejšia hviezda mladej generácie reggae speváčok, Nattali Rize. Šarmantná a talentovaná speváčka z Austrálie očarila aj jamajské osadenstvo, kde nahráva všetky svoje piesne a kolaboruje s poprednými interpretmi súčasnej scény. Energiu dodávajúce jedinečné vystúpenie obsahujúce revolucionárske a politické texty chytí za srdce každého poslucháča.

Na Zlaté piesky má v lete namierené aj Marla Brown, dcéra legendárneho jamajského speváka Dennisa Brown, prezývaného tiež „korunný princ reggae“. Najmladšia dcéra zosnulej legendy sa ako tanečníčka a speváčka na scéne pohybuje už vyše 15 rokov, počas ktorých tancovala aj pre značku Adidas, zúčastnila sa olympijských hier a v roku 2015 sa dostala do semifinále Britain’s Got Talent. Jamajský denník Jamaican Gleaner sa o nej vyjadril ako o mladom talente, ktorý dokáže publikum nostalgicky preniesť do čias jej otca, ktorému aj zložila pesničku “Here Comes The King”.

Trojicu krások uzatvára britská diva s veľkým afrom a silným hlasom, Eva Lazarus. K speváčke z Bristolu je ťažko priradiť konkrétny hudobný štýl. Pravdepodobne je pre ňu najpodstatnejší aktuálny message než zaradenie na scéne. Keby sme mali predsa len napísať žánre, ktoré vystihujú jej tvorbu, tak spomenieme drum and bass, raggajungle, reggae, hip-hop, soul či afro beat. Počas kariéry nazhromaždila viacero spoluprác. Objavila sa ako hosť na albume austrálskeho speváka Dub FX v skladbe „Run“. Ďalej ju môžeme počuť na produkcii Etherwood, Mr Woodnote, Danny Byrds a ďalších. Nesmieme samozrejme zabudnúť na jej pôsobenie v anglickej kapele Dub Mafia, kde zastávala miesto hlavnej speváčky.

Desiaty ročník festivalu Uprising sa uskutoční 25. a 26. augusta 2017 v Bratislave na Zlatých pieskoch. Pridajte sa k pompéznej oslave jubilea jedného z najpopulárnejších festivalov u nás. Lístky na Uprising 2017 sú v predaji v sieti Ticketportal za €40 do 2.mája. V ponuke sú aj VIP vstupenky, s ktorými máte popri množstve výhod aj možnosť osobne sa stretnúť s vybranými hviezdami festivalu. Viac na stránke festivalu www.uprising.sk.

www.uprising.sk
www.fb.com/uprisingreggaefestival
vstupenky: https://bit.ly/Uprising2017-tickets

 

Zdroj: Uprising