Uprising 2018: Festival s bohatým programom!

Na veľké pódium na Zlatých pieskoch sa 24.a 25. augusta 2018 postaví Julian Marley a Andrew Tosh. Julian je synom Boba Marleyho a jeho pôvod a silné muzikantské korene sa nezapreli. Pri tvorbe aj na pódiu pravidelne stojí po boku otcovej kapely The Wailers či The Uprising Band a vídavať ho aj s jeho bratmi Stephenom či Damianom.


Charakteristický vokál a očividnú podobu zdelil po otcovi aj Andrew Tosh. Zástupcami legendárnych koncertov sú Onyx či Dope D.O.D, ktorí svojou výbušnosťou a energickou show už v minulosti poriadne otriasli pokojnou festivalovou atmosférou a priviedli do varu tisícky verných fanúšikov. Tento rok obe kultové formácie spájajú sily a odohrajú československú premiéru spoločnej show Onyx & Dope D.O.D.

Pozvanie na 11. ročník prijalo aj viacero mien blízkych hiphopovej komunite. predstaví sa britská hviezda Lady Leshurr, kultová rapová skupina Slum Village, švédski Movits! a Champion J.R aj francúzski turntablisti DJ Fly a DJ Netik.

Zavíta aj svetoznáma jamajská legenda Inner Circle. Ich nesmrteľné hity ako „Bad Boys“, „Sweat (A La La La La Long)“ či „Games You Play“ dobili hudobné rebríčky po celom svete a ich piesne sa dostali aj do filmov či seriálov. Dokonca oslovili aj mladších fanúšikov vďaka ich spolupráci s Kabaka Pyramid, Chronixx či Flo Rida, Pitbull, Chance The Rapper alebo Dj Khaled. Svoje tohtoročné jubilejné turné oslavujúce 50. rokov Inner Circle venuje kapela ich tragicky zosnulému frontmanovi Jacobovi Millerovi, ktorého charizma a nezameniteľný vokál pomohol kapele vydláždiť cestu k sláve.

Na svoje si prídu aj milovníci reggae, dubu ale aj jungle a drum’n’bassu. Bez Lee ‚Scratch‘ Perry by reggae a dub, ako ho dnes poznáme, ani neboli. Na Uprising sa vráti jeden z najvýznamnejších reggae producentov Mad Professor s jeho neuveriteľne energickou show.

Britské ostrovy a jej tanečnú elektronickú scénu príde zastúpiť Benny Page. Kvalitu bassov preveria ostrovania, veteráni dub scény Bush Chemists. O roots reggae ako vystrihnuté z Jamajky 70. rokov sa postará legendárne trio Mighty Diamonds. Nemecká scénu zastúpi reggae hviezda Gentleman, ktorá má na konte už desať albumov. Jeho piesne sú v rotácii jamajských rádi a má za sebou spoluprácu so zvučnými menami ako je Shaggy, Sean Paul, Ky-Mani Marley, či Alborosie alebo Aloe Blacc.

Ďalším veteránom je jeden z najdlhšie pôsobiacich britských reggae umelcov Brother Culture. Pestrý zoznam nových mien uzatvára krásna Awa Fall a.k.a. Sista Awa. Talianska speváčka so senegalskými koreňmi očarila publikum na festivaloch ako Rototom či One Love, kde vystúpila spoločne s Eazy Skankers, jednou z najznámejších talianskych reggae kapiel.

Napísala: Lenka Meravá