Úspešné filmárky na Art Film Feste diskutovali o postavení žien vo filmovom biznise!

Súťaž Podnikateľka Slovenska bola založená v roku 1999 a oceňuje podnikavé ženy, ktorých príbehy môžu byť inšpiráciou a motiváciou pre budúce podnikateľky. Organizátori chcú podporiť každú ženu, ktorá v podnikaní nájde kariérnu alternatívu. Aj o tom, ako zladiť úspešnú kariéru s prípadnými rodinnými povinnosťami, sa rozprávali účastníčky diskusie WOMANOFFICE, ktorá je sprievodným podujatím súťaže Podnikateľka Slovenska 2018, organizovanej agentúrou Slovak Bussines Agency.

Diskusie s celým názvom WOMANOFFICE: Filmujem, podnikám, som žena… sa v pondelok 18. júna 2018 v košickej Tabačke Kulturfabrik zúčastnila trojica slovenských filmárok a riaditeľka súťaže Podnikateľka Slovenska Lucia Veselská. S producentkou Wandou Adamik Hrycovou a režisérkami Marianou Čengel Solčanskou a Terezou Nvotovou diskutovali o tom, v čom je podnikanie vo filmovom priemysle špecifické, či v ňom majú ženy iné postavenie ako muži, ale rozobrali aj konkrétne príbehy prítomných tvorkýň a ich kariérnych ciest.

„Tieto dámy vnímame nielen ako úspešné vo svojom odbore, ale aj v podnikaní, a tiež sú príkladom toho, ako sa dá skĺbiť kariéra a rodina. Dúfame, že potenciálnym podnikateľkám budú inšpiráciou,” hovorí Lucia Veselská.

Trojica filmárok sa zhodla, že vo filmovej branži sa s diskrimináciou na základe pohlavia často nestretávajú. Existujú povolania, v ktorých je dôležitá fyzická sila ako doména mužov, tie kreatívne medzi ne však nepatria. Na Slovensku je pomer úspešných producentiek či režisérok s ich mužskými kolegami pomerne vyrovnaný. Častejšie sa v pracovnej oblasti stretávajú s poznámkami narážajúcimi na nízky vek či na očakávané povinnosti v rodine.

Aj s podobnými predsudkami chce bojovať súťaž Podnikateľka roka. Prihlasovanie do jej aktuálneho ročníka je spustené, záujemkyne sa môžu nominovať samé, ale prihlásiť ich môže aj široká verejnosť. Súťažiť budú v štyroch kategóriách – Začínajúca podnikateľka, Výnimočná podnikateľka, Inovatívna podnikateľka a Úspešná živnostníčka. Organizátori na galavečere v januári odovzdajú tiež niekoľko výnimočných ocenení. Podrobnosti o súťaži nájdete na jej webstránke www.podnikatelkaslovenska.sk.

Zdroj: TS

Foto: Peter Staš