Úspěšnější, šťastnější a zdravější svět výstavy Fake It Till You Make It!

Naplňte svůj potenciál! Berte vážně trénink. Nyní se zhluboka nadechněte… Fake It Till You Make It kurátorského kolektivu insitu ukazuje svět, který žije podle tzv. „self-help books“. Tyto knihy zaplavily přední regály knihkupectví a staly se jednoduchou a dostupnou cestou k tomu, jak se dopracovat k lepšímu životu. Není proto divu, že se k nim jako k modle obrací stále více z nás. Metody a strategie, jak být ve společnosti vítězem, v humorném duchu pojímají Andy Kassier, Christian Falsnaes, Isabella Fürnkäs, Basim Magdy, Pia Sirén, Marianne Vlaschits a Anna Witt. Výstava bude v Galerii MeetFactory k vidění od 14. 4. do 27. 5. 2018.

V rámci nové výstavy v Galerii MeetFactory jsou představena umělecká díla – částečně vytvořená pro účely výstavy –, která zkoumají metody a strategie, jak si zlepšit duševní pohodu nebo získat lepší pozici ve společnosti. Výstava berlínského kolektivu insitu, který se výstavou Fake It Till You Make It poprvé prezentuje v České republice, se skládá ze tří kapitol, oddělených výstavních částí, kde umělci reflektují zářivé a okouzlující pojetí reality nebo odhalují zákulisí takových pseudofilozofií.

První kapitola nazvaná „Naplňte svůj potenciál“ se věnuje strategiím, které mají dovést k úspěchu a závratné kariéře. Umělecká díla v této místnosti odrážejí povrchnost myšlenky hlásající, že zdrojem ke štěstí je úspěch. „Úspěch je nadosah, stačí se usmát!“ je motto Andy Kassiera (DE), jehož hojně sledované stories na Instagramu jsou zaplněny estetikou světa luxusu a konzumu. S velkou dávkou sebeironie si hraje s pravidly sociálních a genderových rolí a prosazuje myšlenku sebe-propagace a životního koučinku. Dále se představí Anna Witt (AU), zaměřující se na sociální interakce, chování a mocenské vztahy, Christian Falsnaes (DK), který je obratný motivátor vytvářející z jednotlivých návštěvníků fungující a nadšenou skupinu, která dohromady spolupracuje, Isabella Fürnkäs (JP) a její sochy s velkými smyslovými orgány na tvářích, vyjadřující pocit věčného tápání, kam patříme, či Basim Magdy (EG), nabízející divákovi možnost zamyslet se nad tím, co ve svých životech bereme jako samozřejmost a co považujeme za neměnné.

Ve druhé kapitole výstavy je divák ironicky nabádán „brát vážně svůj trénink“ – konkrétním tématem je zde tlak společnosti na to, mít dokonalé tělo a co pro to udělat. Budeme opravdu šťastnější, když budeme mít vypracované či štíhlé postavy? Marianne Vlaschits (AT) v této části představuje sérii textilních materiálů a kostýmů zabývajících se otázkou, jak bude vypadat dokonalé tělo v budoucnosti.

Třetí kapitola na závěr hlásá „Zhluboka se nadechněte!“ Otázku relaxace, touhu po duchovnu, zastavení se navzdory současným trendům být úspěšný a efektivní, uchopila Pia Sirén (FI), která přetvářením materiálů jako např. dřevěných palet či lešení do alegorických krajin, poukazuje na častou nejednoznačnost a vykonstruovanost rádoby spirituálních rad, jak splynout s přírodou.

Výstava Fake It Till You Make It je letos v pořadí druhou skupinovou výstavou v Galerii MeetFactory, která se v roce 2018 zaměří na prezentaci autorů z odlišných evropských uměleckých scén. Po poeticky křehké výstavě Ten, kdo chodí kolem, která prezentovala díla ve skrze českých umělců, připravila galerie projekt reprezentující rozmanitost kosmopolitního centra evropského umění – Berlína. Ocitáme se ve světě pastelových barev, činek a křečovitě zářivých úsměvů odrážející současnou západní společnost, která často činí rozhodnutí na základě trendů sociálních sítí.

Fake It Till You Make It

  1. 4.–27. 5. 2018

Umělci: Andy Kassier, Christian Falsnaes, Isabella Fürnkäs, Basim Magdy, Pia Sirén, Marianne Vlaschits, Anna Witt

Kurátoři: insitu collective

Komentované prohlídky:

  1. 4. 201828.
  2. 4. 201822.
  3. 5. 2018

Vstup volný.

Zdroj: TS