Utajený dámsky svet.

Dávno stratený a zabudnutý dámsky svet, prevoňaný čerstvo uvareným mydlom a púdrom, je znovu možné objaviť od 1. júna do 30. septembra 2013 na veľkom hrade v Malých Karpatoch, a to vďaka malej výstave Utajený dámsky svet.

Výstava predstavuje fascinujúcu časť nedávnej minulosti, t.j. obdobie rokov 1880 – 1920, kedy sa ženy stávali samostatnejšími, mohli rozhodovať o svojom osude, venovať sa tomu, čo ich bavilo. Prostredníctvom voľnej inštalácie ideálu dámskej spálne je možné spoznať kus každodennosti šľachtičnej a hlavne odhaliť zónu súkromia, ktoré bolo pred pohľadmi mnohých utajené.

Výstava tak vovádza do priestoru, kam sa pred sto dvadsiatimi rokmi mohol dostať manžel urodzenej dámy a jej osobný personál. Okrem nábytku a zariadenia môžu  návštevníci obdivovať aj mnoho malých predmetov dennej potreby a drobností, ktoré za bežných okolnosti nie je možné vystaviť. Niektoré z nich sú verejnosti prezentované po prvýkrát a vytvárajú tak ucelený obraz o tom, ako mohla vyzerať šľachtická dámska spálňa na prelome minulých storočí.

Zdroj: SNM