Úvodný film festivalu talianskeho filmu Poslúchaj za osobnej účasti dvoch mladých hercov – Lucu Marinelliho a Roberty Mattei

Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest otvorí už zajtra (v utorok 8. decembra 2015) posledný film režiséra Claudia Caligariho Poslúchaj a to za osobnej účasti dvoch hereckých osobností – Lucu Marinelliho a Roberty Mattei. Žánrovo pestrý výber ponúka 11 celovečerných filmov, medzi nimi majú svoje miesto aj výrazné debuty,  ako aj sekciu talianskeho súčasného animovaného filmu.

Festival sa uskutoční v Kine Lumière od 8. do 13. decembra 2015. Ide o prehliadku toho najlepšieho, čo vzniklo v talianskej kinematografii za posledný rok. Putovná prehliadka, ktorú pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave pod dramaturgickým dohľadom spoločnosti Istituto Luce Cinecittà, sa v Bratislave koná už po trinásty raz.

Úvodný film Poslúchaj je o sile priateľstva a sile závislosti. Nesúťažne sa predstavil na festivale v Benátkach a bude zastupovať Taliansko ako najlepší cudzojazyčný film v rámci cien Americkej filmovej akadémie. Film sa premietne v utorok 8. decembra 2015 o 19.00 za osobnej účasti dvoch hercov mladej úspešnej generácie v Taliansku – Roberty Mattei a Lucu Marinelliho, ktorého slovenskín diváci poznajú ako Mattiu z filmu Osamelosť prvočísel a z oscarového filmu Paola Sorrentina Veľká nádhera. Film sa sa špeciálne premietne aj na druhý deň (9. decembra 2015) pre študentov talianskeho bilingválneho gymnázia L. Sáru, kde sa môžu študenti stretnúť s hercami a diskutovať na tému filmu.

8df72EuAOxgK1qljcpiNADIf5EQMRng0vcPopb6B1ps

Na programe festivalu sú aj filmové debuty, ktoré sú zároveň sú zároveň výraznými autorskými počinmi. Režiséri filmov Mediterranea (Jonas Carpignano) a Arianna (Carlo Lavagna) sa predtým venovali dokumentárnej tvorbe. Vo svojich hraných celovečerných debutoch sa vyznačujú odvahou a zároveň citlivosťou spracovať veľmi závažné a aktuálne témy. Tretím debutom je Chlór (Lamberto Sanfelice). „V rámci prehliadky sa predstaví viacero prvotín, pričom zámerom bolo staviť na debutantov, ktorí získali uznanie na medzinárodnej scéne, avšak pre širšie publikum sú stále neznámi. Títo mladí autori sa venujú zložitým témam, akou je súčasnosť, v ktorej žijeme,“ povedala riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave Antonia Grande.

Carpignano si pre svoj film Mediterranea zvolil námet, ktorý dnes tvorí našu súčasnú realitu – imigráciu. Ayiva a Abes patria do skupiny imigrantov, ktorá sa strastiplne dostala z Afriky do Talianska. Každý s inou motiváciou stelesňujú dva základné prístupy prisťahovalcov – jeden s vôľou uchytiť sa, druhý s rezignáciou. „(Režisér) Pracuje s jazykom, ktorý sa vymyká zabehnutým schémam, keď išiel hľadať hlavného hrdinu svojho príbehu do africkej púšte, na pobrežie Stredozemného mora, do záchytných stredísk,“ doplnila Grande. Snímka Mediterranea už získal viacero ocenení, okrem iného aj cenu LUX Európskeho parlamentu.

Arianna je podľa Giorgia Gosettiho, novinára, spisovateľa a riaditeľa Venice Days, Noirfest, House of Cinema Roma príkladom originality, ktorá sa konečne nebojí riskovať. „Arianna  predstavuje silu spracovať tému, ktorá je v zahraničných snímkach stále rozšírenejšia (hľadanie vlastnej identity vychádzajúc zo sexuálno – psychologickej sféry), a to prostredníctvom jedinečného talentu debutujúceho Carla Lavagnu,“ napísal Gosetti. Arianna sa narodila ako heterosexuál, no jej rodičia ju dali ešte ako novorodenca preoperovať, o čom sa ona dozvie až v dospelom veku.

DL5UeGw9LX9AOQgY0q7QcD13ElrJwwTMVAfYzFgZ5pw

O filme Chlór sa hovorí ako o jednom z najzaujímavejších autorských debutov posledného obdobia. Na svojom konte má tri nominácie – na Krištáľového medveďa na Berlinale, na Dávida v kategórii Najlepší „nový“ režisér a tiež na Cenu poroty na festivale Sundance. „Chlór režiséra Lamberta Sanfeliceho je príbehom o dospievaní založený na hre veľmi podmanivých kontrastov a obrazov, venujúci osobitnú pozornosť krajine a kútom vidieka, ktorý iní autori opustili,“ dodala Grande.  

Ďalšou výraznou snímkou je film Z lásky k vám. Valeria Golino, veľká dáma súčasného talianskeho filmu získala na tohtoročnom benátskom  festivale za postavu Anny cenu Coppa Volpi a Cenu Pasinetti. Projekciu filmu  tam ukončil takmer desaťminútový potlesk a ovácie. „Film Z lásky k vám Giuseppe Gaudina, umelca, ktorý je našej výrazovej scéne asi najvzdialenejší, je skutočný objav posledného festivalu v Benátkach, pulzujúci a vzrušujúci portrét stratenej ženy, ktorý je symbolom straty (a znovuzrodenia) našej kultúry a pre ktorý je Valeria Golino impozantnou voľbou,“ napísal do katalógu festivalu Gosetti.

MittelCinemaFest ponúkne žánrovo pestrú prehliadku 11 celovečerných filmov, z ktorých boli mnohé ovenčené talianskymi národnými cenami, získali ohlas na medzinárodných festivaloch a uznanie domáceho publika. Medzi ne patria aj snímky stálic talianskeho filmového neba, akými sú režiséri Nanni Moretti, Ermano Olmi či Crisitina Comenicini.

nX7c_P24m81NGLYIJCNhafbBR_8Yizq8HvgWb4ldWqM

Okrem filmov, za ktorými stoja známe, veľké mená talianskej súčasnej kinematografie, si môžu diváci festivalu vychutnať niekoľko snímok debutujúcich režisérov a zoznámiť sa aj s tvorbou mladých talianskych animátorov, prostredníctvom výberu súťažných filmov Festivalu krátkometrážnych filmov Magma (Acireale, Catania), uvedených v tomto roku  aj na Medzinárodnom festivale animácie Fest Anča.

Vstupné na jednotlivé projekcie je 4,00 Eur/3,00 Eur, na podujatie je možné zakúpiť si aj permanentku v cene 14,00 Eur. V predaji v Kine Lumière a prostredníctvom siete www.ticketportal.sk.

Viac informácií o filmoch nájdete na: www.iicbratislava.esteri.it, www.filmitalia.org,

Zdroj: Zuzana Golianová