V Bratislave sa odohrá významná talianska koncertná premiéra. V júli vystúpi Roberto Cacciapaglia prvýkrát na Slovensku.

Uznávaný taliansky klavirista a hudobný skladateľ Roberto Cacciapaglia vystúpi na Slovensku vo štvrtok 3. júla 2014 vôbec po prvýkrát, aby odprezentoval svoju tvorbu v sprievode vynikajúcej slovenskej violončelistky Silvie Longauerovej.

Koncert vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu dá bodku za už tradičným júnovým festivalom talianskej kultúry na Slovensku “Dolce vitaj”, no bude zároveň aj oslavou a slávnostným pripomenutím si začínajúceho predsedníctva Talianska v Európskej Únii.

Roberto_Cacciapaglia 

Cacciapaglia sa zaraďuje medzi hudobníkov inklinujúcich k experimentu a hudobnej inovácii. V Taliansku a vo svete sa stal známym vďaka schopnosti citlivo vnášať do klasickej inštrumentálnej hudby netradičné zvuky tvorené s pomocou elektronických efektov, čím zaujímavo spestruje register svojich skladieb. Dlhý čas sa venoval hudbe a posvätným tancom, pričom už niekoľko rokov svoje štúdium zameriava na magickú moc zvuku. Všetky spomínané skúsenosti sú veľkým zdrojom inšpirácie pre jeho kompozície.

Výnimočnosť klaviristu a skladateľa žijúceho v Miláne spočíva predovšetkým v jeho mimoriadnej schopnosti prostredníctvom tónov a rôznych zvukov vytvoriť pôsobivú, silné emócie vyvolávajúcu atmosféru, odosobniť poslucháča od jeho bytia v konkrétnom čase a priestore a preniesť ho do inej dimenzie. Práve tento účinok bol vždy žiadaný vo filmoch, a tak nie je prekvapujúce, že Cacciapaglia autorsky podpísal už niekoľko soundtrackov (Wild Obsession, Notti Senza Fine, A fior di pelle atď.)

Je dokázané, že hudba je tiež nezanedbateľnou zložkou reklamných spotov a môže mať na príjemcu rozhodujúci vplyv. Ich tvorcovia si preto na výbere skladieb dávajú veľmi záležať. Fakt, že kompozície Cacciapagliu znejú v reklamách značiek tak prestížnych ako Ferrari, Moschino, Fiat, Alfa Romeo, Barilla, Illy Caffè, Air Canada, Fujitsu, Pininfarina, Kartell, Swatch, Banca Intesa a iných hovorí sám za seba a azda nepotrebuje ďalší komentár.

Popri tvorbe pre film a televíziu (spolupracuje napríklad s RAI, radiotelevisione italiana) sa venuje aj koncertnej činnosti. Vystúpil v niektorých z najprestížnejších koncertných sál a zúčastnil sa početných významných hudobných podujatí. Za zmienku určite stoja Accademia di Santa Cecilia in Roma, Aterforum di Ferrara, Berliner Festspiele Berlín, Festival Tel Aviv, Festival Campinas – Brazília, Passatge de la Pau – Barcelona, Congresso Internazionale di Antipsichiatria – Paríž, Festival di Spoleto, Lingotto – Turíno, Teatro Metastasio di Prato, Teatro Comunale di Bologna, Duomo di Milano, Teatro San Carlo di Napoli, Auditorium Parco della Musica di Roma.

Ako bolo spomenuté v úvode, popri veľkej umeleckej hodnote má koncert Cacciapagliu 3. júla v Bratislave aj svoj diplomatický rozmer a podujatie sa koná za podpory talianskych diplomatických autorít. Klavírny večer v Slovenskom rozhlase, z ktorého bude vyhotovený a vysielaný zvukový záznam prostredníctvom RTVS, bude tak po viacerých stránkach, no najmä po tej hudobnej, nepochybne nevšednou udalosťou.

Vstupenky uz v predaji v sieti Ticketportal.
www.robertocacciapaglia.com
https://www.facebook.com/events/600273550056468/?fref=ts

Zdroj: Matej Salek