V Bratislave sa onedlho začnú Večerné jazzové ateliéry.

Záujemcovia o jazz z radov amatérskych a klasicky vzdelaných hudobníkov od septembra už nebudú odkázaní len na súkromné individuálne hodiny či samoštúdium.

Skupina nadšencov a dobrovoľníkov z občianskeho združenia Keltieg pre nich pripravila do konca roka sériu siedmich večerných jazzových ateliérov, kde budú môcť pod vedením kvalifikovaných pedagógov aktívne objavovať tento hudobný žáner.

Hoci slovenská jazzová scéna v posledných rokoch zaznamenáva rastúcu aktivitu (súťaž mladých talentov Jazz START UP, Letná jazzová dielňa, cena za najlepší jazzový album roka Esprit a mnohé ďalšie), systematická práca s mladými hudobníkmi je u nás relatívne podceňovaná. Práve večerné ateliéry chcú prispieť k zlepšeniu tejto situácie. Cieľom projektu spolufinancovaným radnicou v rámci  programu Ars Bratislavensis je usporiadanie pravidelných jazzových ateliérov pre začínajúcich jazzmenov a spoločný koncert účastníkov a pedagógov podujatia. V rámci projektu sa v období od septembra do januára uskutoční sedem otvorených trojhodinových stretnutí s dvojtýždňovou periodicitou v priestoroch Kultúrneho priestoru KontAKT na Zelenej ulici. Ateliéry budú otvorené pre široké publikum: záujemcov o jazzovú hudbu, žiakov umeleckých škôl, amatérskych hudobníkov, ale tiež pre stredne pokročilých hudobníkov. Práca v ansámbli vyvrcholí spoločným koncertom pre širšiu verejnosť.

Iniciatíva večerných ateliérov je inšpirovaná zahraničnou skúsenosťou z francúzskeho prostredia, kde podobné aktivity  fungujú prakticky v každom väčšom meste. Niekoľko dobrovoľníkov sa rozhodlo tento koncept preniesť do slovenského prostredia. „Skúsenosť zo zahraničia ukazuje, že aktívne hranie jazzu nemusí zďaleka byť iba výsadou elitného klubu vyvolených, ale dokáže pritiahnuť široké spektrum záujemcov, bez ohľadu na ich hudobné schopnosti a skúsenosti,“ ozrejmuje hlavnú myšlienku iniciátor projektu Tomáš Šprlák. „Cieľom večerných jazzových ateliérov je prispievať k demokratizácii kultúry a k znižovaniu prahu prístupu k jazzovej hudbe, najmä publiku, ktoré dnes nemá k tomuto hudobnému žánru jednoduchú cestu.“ Organizátor a milovník jazzu chce tak podľa v zahraničí overeného modelu prispieť k popularizácii jazzovej hudby a hudobnej kultúry v Bratislave.

Rola pedagógov počas ateliérov nebude spočívať vo vyučovaní nových techník hry na svojom nástroji, ale ostrieľaní hudobníci slovenskej jazzovej scény sa  skôr predstavia v roli moderátora a facilitátora, ktorý podporuje rozvoj hudobného prejavu účastníkov v skupinovej interpretácii, aranžovaní a  individuálnej i skupinovej improvizácii. Každý z jednotlivých večerov povedie ansámbel vždy jeden hudobník. Ateliéry budú do konca roka organizované pod vedením profesionálnych hudobníkov ktorí budú zodpovední za programovú stránku a za ich moderovanie. Z pedagógov účasť prisľúbili:

Matúš Jakabčic
Gabriel Jonáš
Boris Čellár
Juraj Griglák

Prvé stretnutie Večerného jazzového ateliéru sa uskutoční 17. septembra v centre KontAKT na Zelenej ulici v Bratislave a bude ho viesť jeden z najpovolanejších, skladateľ, hudobník a pedagóg Matúš Jakabčic. Prihlásiť sa do skupiny môžete už teraz na na stránke www.jazz.sk/atelier. Vstup na prvý ateliér je voľný, na ďalšie pokračovania bude symbolické vstupné 3 EUR.

Ateliér je otvorený komukoľvek, kto má záujem rozšíriť si svoje hudobné vedomosti a prax v rámci jazzového žánru. Zarezervujte si účasť v ateliéri, prídite sa pozrieť na prvú hodinu a spravte si názor.

Vecerne_jazzove_ateliery_no_partners_small

Zdroj: Boris Čellár