V Divadle Pôtoň sa chystá prvá premiéra v tomto roku VOJENSKÉ MENO RAMA.

Prvú tohtoročnú premiéru v Divadle Pôtoň bude mať koprodukčná inscenácia s ukrajinskými umelcami VOJENSKÉ MENO RAMA. Režisér z Ľvova Sashko Brama, ktorý svojou autorskou  inscenáciou R+J vzbudil rozruch na Divadelnej Nitre 2015, prináša na Slovensko skutočný príbeh mladej ženy a príbeh jej krajiny. Jedno z najmladších divadiel na Slovensku, ktoré sa vyznačuje angažovanou tvorbou, plánuje s pôvodnou inscenáciou aj cestovať po slovenských mestách, premiéra je naplánovaná na 6. marca 2017 v Bátovciach.

Sashko ponúkol na spracovanie skutočný príbeh. Ide o príbeh tridsaťpäť ročnej ukrajinskej ženy z dobre situovanej rodiny, ktorá sa v jednej chvíli rozhodne opustiť pohodlný, nalinkovaný život a oslobodiť sa, nájsť iný zmysel existencie. V tom sa na Ukrajine vyhrotí konflikt, ktorý vedie k rozdeleniu Ukrajiny na dve časti a mladá žena chodí na frontovú líniu, aby tam pomáhala vojakom,“

povedal k príbehu najnovšej inscenácie riaditeľ Divadla Pôtoň Michal Ditte. Podľa neho má byť pripravovaná inscenácia formálne bohatá, počíta sa s využitím videoprojekcie, zvukovej inštalácie a s naturálnym divadlom. „Každý jeden obraz, ktorý ukrajinskí umelci priniesli, predstavuje silný dokumentárny materiál a ponúka veľa inšpirácií, ako príbeh tlmočiť divákom,“ dodal.

Sashko Brama bol ešte minulý rok v Bátovciach na rezidenčnom pobyte. Na príbeh, ktorý priniesol na Slovensko, zbieral materiál deväť rokov.  Ide o skutočný príbeh Ukrajinky Júlie, ktorá na inscenovanie poskytla svoje osobné zážitky. Pôvodný zámer divadelníkov bol, že aj ona bude spolu s hercami na javisku ako účinkujúca, no v procese tvorby sa ukázalo, že opätovné prežívanie intenzívnych momentov by bolo príliš psychicky náročné až bolestné.

Predstavenia v ukrajinčine budú tlmočené do slovenského jazyka.

Režiséra spoznali Michal Ditte a Iveta Ditte Jurčová pred dvoma rokmi na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra, na ktorom uviedol experimentálnu inscenáciu s presahom ku koncertu R+J. „Veľmi nás vtedy oslovila Sashkova inscenácia, z hľadiska témy aj formy. A to aj v rámci kontextu Divadelnej Nitry, ktorej témou bola empatia. Išlo o parafrázu na Shakespearovu hru Rómeo a Júlia. Mohli by sme povedať, že to bolo v istej chvíli angažované divadlo, podobné našej tvorbe a preto sme Sashka hneď kontaktovali, poďakovali sa za predstavenie a ponúkli možnosť urobiť inscenáciu u nás, v Divadle Pôtoň,“ povedal o začiatku spolupráce Michal Ditte.

VOJENSKÉ MENO RAMA

Námet: Julia Haribol, Sashko Brama, Dramaturgia: Michal Ditte, Iveta Ditte Jurčová, Scénografia: Tom Ciller, Hudba: Ruslan Boiaryn, Réžia: Sashko Brama.
Hrajú: Nina Khyzhna, Andrii Buchko, Ruslan Boiaryn.

Premiéra: 6. marca 201, Divadlo Pôtoň, Bátovce
Reprízy:
13. marca 2017, Záhrada CNK, Banská Bystrica
15. marca 2017, Stanica Žilina Záriečie
17. marca 2017, Slovenské národné divadlo, Bratislava

Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, vznikla s podporouEuropean Cultural Foundation.

Viac informácií nájdete: www.poton.sk

Zdroj: Zuzana Golianová, PR manažérka Divadla Pôtoň