V Galante vytvorili mozaiku poskladanú z hudby, stiskov rúk a úprimnej radosti!

Dom kultúry v Galante už ôsmykrát hostil umelcov i deti a dospelých s mentálnym postihnutím, ktorí sa spoločne pochytali za ruky. Benefičné podujatie Chyťme sa za ruky sa uskutočnilo 23. apríla 2017.

Podujatie prinieslo pestrosť zážitkov i maratón zábavy

Stovky ľudí s mentálnym postihnutím a ich zdraví rovesníci zavítali do Galanty, aby si odniesli množstvo nezabudnuteľných zážitkov i priateľstiev. Už ôsmy ročník benefičného podujatia Chyťme sa za ruky zorganizovalo Občianske združenie Milan Štefánik.

Všetci, ktorí prišli do Galanty sa mohli zabávať pri tónoch hudby, piesňach ich obľúbených interpretov či v rytme tanca. Pripravené bolo aj maľovanie na plátno a sadrové odliatky, maľovanie horúcim voskom, maľovanie na tvár a detský svet plný zábavy v nafukovacom hrade, autíčkach i aerobic.

Takmer päťhodinový maratón spevu, hudby, tanca, zumby a zábavy si spoločne užili ľudia s mentálnym postihnutím i umelci. Nevšedný umelecký zážitok ponúkli inštruktor zumby Zoli, Sisa a jej Salsation, kapela Heľenine Oči, Richard Müller, Peter Bič Project, tanečníci zo skupiny Old School Brothers, Roman Volák a FREEstyle KARATE ACADEMY a v neposlednom rade moderátor podujatia Matej „Sajfa“ Cifra.

„Benefičné podujatie bolo usporiadané k 27. výročiu úspešného fungovania DSS pre deti a dospelých v Galante. V tomto ročníku sa nám podarilo pripraviť pestrý program. Okrem toho bol DSS v Galante odovzdaný obraz z motívom koncertu Chyťme sa za ruky, ktorý namaľovala maliarka Henrieta Rojková,“ uviedol Milan Štefánik. Obraz prevzala riaditeľka DSS Alžbeta Molnárová s klientkami. Podľa organizátorov, hlavnou myšlienkou podujatia bolo darovať hudobný zážitok mentálne postihnutým deťom, ktoré sa počas roka nemôžu bežne zúčastniť takýchto podujatí a koncertov.

Sajfa: Hudba je jazyk, ktorému rozumie každý

Hneď v úvode podujatia všetkých v rytme tancovrozhýbali Sisa s a jej Sasation a Zoli so svojou Zumbou. Happy Folkpunková kapela Heľenine Oči pokračovala prílivom energie a tanečnej zábavy. Ponúkla kombináciu prvkov metalu, ska, reggae, folku a rocku.

„Ľudia boli strašne zlatí, pamätám si na jedno dievčatko, ktoré s balónikom v ruke stálo pod pódiom a celý čas sa tešilo a usmievalo. To je presne to, čo očakávame od takýchto benefičných akcií. Bude nás to dlho hriať na duši. Cítime sa dobre. Myslím, že aj ľudia sa zabavili a to je dobre,“ vyznal sa Martin Mihalčín, spevák kapely Heľenine Oči, krátko po vystúpení.

Hudobný maratón pokračoval koncertom Richarda Müllera, ktorý svojimi známymi a u fanúšikov obľúbenými piesňami rozospieval celú sálu galantského Domu kultúry a prispel tak k pestrej hudobnej mozaike. Nevšedný športovo-umelecký zážitok všetkým ponúkol Roman Volák a FREEstyle KARATE ACADEMY.

O tanečný zážitok sa zase postarali tanečníci zo skupiny Old School Brothers – Kamila Uhrinová, Roland Šurda, Nikola Králiková. „Tu v Galante som sa cítila veľmi dobre. Som rada že sme tu so skupinou mohli byť a podporiť takúto milú akciu. Aj ľudia s postihnutím sú ľudia, ako všetci ostatní, aj keď majú určitý hendikep. Určite majú nárok na takúto zábavu,“ povedala tanečníčka Kamila Uhrinová.

„Tancovalo sa nám veľmi dobre. Z ľudí sme cítili úprimnú radosť, a to nám dávalo neskutočnú energiu,“ pokračovala Nikola Králiková. „Na tomto podujatí som bol so skupinou Old School Brothers prvýkrát a cítili sme sa tu príjemne. Z detí išla fajn radosť, naše vystúpenie oveľa viacej prežívali a vážia si ho. Bolo vidieť nefalšovanú radosť. Bolo to veľmi úprimné,“ dodal tanečník Roland Šurda.

Podujatie moderoval Matej „Sajfa“ Cifra. „Ak dostanem ponuku na takéto podujatie, nie je nad čím uvažovať. Je to veľmi príjemný koncert plný zvučných mien. Skvelé podujatie s jedinečnou príležitosťou pre ľudí, ktorí sa bežne na koncerty nedostanú. Hudba je jazyk, ktorému rozumie každý. Všetci účinkujúci a interpreti vidia, že ľudia pod pódiom sú, a aj keď sú zdanlivo pre nás trošku iní, hudbu a radosť z hudby vnímajú možno stonásobne viac ako my ostatní.

Vnímajú to ako čistú emóciu a majú obrovskú radosť,“ podotkol Matej „Sajfa“ Cifra. Posledné čriepky do hudobnej mozaiky pravej a nefalšovanej zábavy pridala kapela Peter Bič Project. Svojim koncertom dali bodku za niekoľkohodinovým maratónom zábavy, hudby, tanca, spevu, športu, umenia a hlavne radosti a úprimnosti.

Zdroj: Občianske združenie Milan Štefánik
Text: Monika Šupatíková
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf