V Galérii Starý Avion budú diskutovať o výchove detí vo svete displejov

Deti, rodičia & technológie je názov výstavy, ktorú sprístupnili v pondelok 27. 5. pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v Galérii Starý Avion na Americkom námestí 1 v Bratislave. Prezentuje desať na mieru vytvorených ilustrácií od slovenských autorov na tému výchovy detí v prostredí technológií a displejov. Diela vznikli počas kampane S deťmi TU a TERAZ organizácie Trust Women. Výstava potrvá do 8. 6. 2024. V stredu 29. 5. o 18.00 h sa uskutoční panelová diskusia o tom, ako žiť dnešnú realitu tak, aby rodičia neprišli o vzácne chvíle so svojimi deťmi.

Čo dnes vidia naše deti, keď sfúkavajú sviečky na torte? Vidia náš hrdý pohľad alebo telefóny pred našou tvárou? Dalo by sa pokračovať od koncertov cez spoločné obedy po mlynské kolesá na ihrisku. Zrejme každý rodič sa neraz pozastavil nad paradoxom, ako sa venujeme témam hraníc pri deťoch a používaniu technológií, pričom my samy sa len ťažko odtrhneme od pracovných povinností alebo scrollovania.

Aj z tohto dôvodu vznikli ilustrácie, ktoré reflektujú pálčivú tému výchovy vo svete displejov. Stalo sa tak ešte počas pandémie covidu, kedy sa organizácia Trust Women začala venovať duševnému zdraviu matiek a otcov a otázkam rodičovstva v kampani #S DEŤMI TU A TERAZ.  Veľkoformátové ilustrácie od autorov zvučných mien ako Tina Minor, Ivana Šáteková, Nataša Štefunková, Dominika Rezová, Alexandra Just, Magdaléna Škrovanová, Michaela Mihalyi, Zuzana Bartová, Marek Holeša, či Kira Szépová boli vystavené len online. Teraz má verejnosť po prvýkrát príležitosť vidieť ilustrácie na vlastné oči v priestoroch Galérie Starý Avion.

Po stretnutí s Evou Vaľovskou, zakladateľkou a CEO Trust Women, ktorá mi predstavila projekt S deťmi tu a teraz a po vzhliadnutí ilustrácií, som sa veľmi potešila, že v našej galérií budeme môcť odprezentovať projekt s tak dôležitým odkazom. Ilustrácie vás nenechajú ľahostajnými. Dotknú sa vás. Pohľad na ne možno aj zabolí. Prinútia zamyslieť sa a možno aj svoje správanie prehodnotiť, “ hovorí Jana Chrappová, majiteľka galérie.

Podľa slov organizátorov však nie je snahou výstavy vzbudiť výčitky svedomia. Cieľom je nájsť spôsob, ako ísť našim deťom príkladom. Napríklad ako si vybaviť telefonát alebo email, prečítať si správy a pritom vedieť, čo urobiť a povedať, aby tomu dieťa rozumelo a necítilo sa prehliadané.

Ako teda ísť s dobou a žiť dnešnú realitu tak, aby rodičia neprišli o vzácne chvíle so svojimi deťmi? Odpovede môžu návštevníci galérie spoločne hľadať počas panelovej diskusie v stredu 29.5. od 18:00 h v Galérii Starý Avion. Pozvanie prijali: rodičovská a výchovná poradkyňa Martina Vagačová, autorka knihy Ako prežiť rodičovstvo; Vlado Šnídl, novinár Denníka N a autor vzdelávacieho projektu Krotíme Hoaxy; rodičovský pár s technologickým profesným zameraním Nataliya Chepa Tsyfrak, projektová manažérka, aktuálne @staffino_world a Serhiy Chepa, game designer v @pixelstopixels.

Počas diskusie organizácie Trust Women preberú účastníci aj tieto okruhy:

  • ako byť prítomný rodič v dôležitých momentoch života našich detí
  • ako pristupovať k sociálnym médiám v dnešnej dobe
  • ako balansovať medzi displejom a realitou
  • ako inšpirovať deti k zdravému prístupu k technológiám

OTVÁRACIE HODINY: Výstavu ilustrácií Deti, rodičia & technológie si môžu návštevníci Galérie Starý Avion pozrieť denne okrem nedele v pondelky, stredy, piatky a soboty od 10 do 14 h a v utorky a štvrtky od 16:30 do 19 h. (Výnimky: počas niektorých dní/hodín býva z dôvodu aktivít a prenájmov galéria prístupná len účastníkom konkrétnych podujatí. Utorky počas workshopu plstenia je možné výstavu navštíviť.) Galériu je možné navštíviť aj po dohode: galeriastaryavion@gmail.com,  +421 904 107 951. Viac informácií na www.instagram.com/galeria_stary_avion 

Info Trust Women: https://trustwomen.eu

https://trustwomen.darujme.sk/trust-sdetmituateraz-jednotlivci/

Trust Women funguje ako organizácia od roku 2018, kedy svojim prvým podujatím na tému Ženy v biznise odštartovala otváranie citlivých tém v kontexte rovnosti pohlaví. Postupne sa podpísala pod niekoľko networkingových podujatí na pôde americkej ambasády, školení a podujatiach Ženy v politike s čestnou hostkou Zuzanou Čaputovou alebo vzdelávacích aktivít pre osobnostný rozvoj žien, napríklad Stage je tvoj. Prostredníctvom ďalších kampaní, podujatí a vzdelávacích obsahov sa venuje rôznym témam, ako napríklad sebahodnota žien, rodová rovnosť a inklúzia, duševné zdravie žien, rodičovstvo a pod.

Komunitný priestor Galéria Starý Avion vznikol v apríli 2023 v na Americkom nám. 1 v Bratislave. Sídli v národnej kultúrnej pamiatke, v dome Avion, ktorý bol vyhlásený v celonárodnej ankete za stavbu storočia v kategórii obytných budov. Galéria je miestom pravidelných kultúrnych akcií, zmysluplných stretnutí tvorivých workshopov, komorných koncertov, diskusií, výstav, kurzov, aktivít pre deti aj dospelých.

TS