V HLAVNEJ SÚŤAŽI V MONTREALE AJ SLOVÁCI!

Film Milosť poľského režiséra Jana Jakuba Kolskeho bude mať medzinárodnú premiéru na filmovom festivale v Montreale a to hneď v hlavnej súťaži. Pod jeho výrobu sa podpísali aj slovenskí producenti.

Snímka Milosť bola vybraná ako jedna z 23, ktoré boli na 42. ročník tohto prestížneho festivalu kvalifikované. Tešiť sa z tohto úspechu môžu aj Slováci, film totiž vznikol v poľsko – slovensko – českej koprodukcii. Slovenskú časť reprezentuje Marek Urban a Ivan Ostrochovský zo spoločnosti sentimentalfilm. „ Kanadský festival sa koná už od roku 1977 a pre tvorcov filmu Milosť je veľkou poctou, že svetové uvedenie bude práve tu,“ dopĺňajú slovenskí producenti.

Dielo Jana Jakuba Kolskeho sa odohráva v období povojnového Poľska a rozpráva smutný príbeh rodičov, ktorí začínajú svoju poslednú cestu za synom. Na jeseň v roku 1946 je syn Hany a Jakuba, Wacław „Odrowąż“ Szewczyk, zastrelený tajnou políciou. Tým však ich utrpenie nekončí, mŕtve telo je niekoľkokrát vykopané, čím sa znesväcuje a Hana s Jakubom rozhodnú poskytnúť svojmu synovi dôstojný pohreb na Pacławskej Kalvárií, ktorá je vzdialená 500 kilometrov. Ich putovanie po krajine zmietanej povojnovou nočnou morou, sa stáva metaforickou cestou do hĺbky ľudskej duše a pokusom zmeniť svet, v ktorom sa susedia obracajú proti sebe a kde sa aj najväčší nepriateľ môže stať neočakávaným spojencom. Tento silný príbeh je rozprávaný z pohľadu ich vnuka Jana a na Slovensku ho budú môcť diváci vidieť už začiatkom roka 2019.

Viac informácií o filme nájdete tu.

Produkciu tohto filmu finančne podporili: Poľský filmový inštitút, Státni fond kinematografie a Slovenský audiovizuálny fond.

V hlavných úlohách účinkujú: Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski and Michał Kaleta

Kamera: Julian A.Ch. Kernbach

Producenti filmu: Agnieszka Janowska a Paweł Kosuń zo spoločnosti Wytwórnia Doświadczalna Sp. z o.o. a Centrala Distribution Sp. z o.o, Marek Urban a Ivan Ostrochovský zo spoločnosti sentimentalfilm  za slovenskú stranu a českým producentom je Jan Macola, zo spoločnosti Mimesis Film.

Koproducenti: Odra-Film (Lower Silesia Film Competition), EC1 Łódź – Miasto Kultury,  Regional Film Fund Podkarpackie, TVP a Audiovisual Technology Center (CETA), Magiclab s.r.o., Mentes a.s.

Film podporil: Etno Cafe, Vitabri.

Zdroj: TS

Foto: sentimentalfilm