V NOVEJ SEVERSKEJ DRÁME BOJ ODCHODOM Z VOJNY NEKONČÍ.

Morálna dilema, ktorá núti hlavného hrdinu vybrať si medzi osobnou cťou a záujmami vlastnej rodiny. Oceňovaný dánsky režisér a scenárista Tobias Lindholm ponúka vo svojom najnovšom filme príbeh vojaka, ktorého najťažší boj sa začne až po jeho návrate domov. Film zaujal kritikov a získal aj oscarovú nomináciu v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Tobias Lindholm. Foto: Lærke Posselt.
Tobias Lindholm. Foto: Lærke Posselt.

Vojenský dôstojník Claus je so svojou jednotkou na zahraničnej misii, zatiaľ čo jeho žena Maria sa doma snaží vysporiadať s každodennými starosťami a starostlivosťou o tri deti. Behom rutinnej obhliadky sa Clausova jednotka dostane pod ťažkú paľbu a on je v krízovej situácií donútený urobiť rozhodnutie, ktoré vyústi do odvolania z misie a obvinenie   z vojnového zločinu. Majster tichého napätia Tobias Lindholm predstavuje pôsobivú drámu, ktorá si hneď po premiérovom uvedení na festivale v Benátkach vyslúžila mimoriadne ovácie.

Boj_02

Tobias Lindholm je u nás síce známy predovšetkým ako scenárista vynikajúcej snímky Hon Thomasa Vinterberga, ale je aj talentovaným režisérom. V roku 2010 zrežíroval a napísal väzenskú drámu R, ktorú vytvoril v spolupráci   s režisérom Michaelom Noerom a v roku 2012 napísal a režíroval snímku Únos, film oslavovaný doma aj v zahraničí, ktorý získal cenu kritikov za najlepší dánsky film (Bodil) a ďalších 5 ocenení Dánskej akadémie (Robert). Jeho filmy sú plné klaustrofóbie. Čo sa deje s ľuďmi, keď sú zamknutí v jednej miestnosti a sú vystavení extrémnemu tlaku? Ako spolu jednáme a riešime konflikty, keď nemáme žiadnu fyzickú ani emocionálnu únikovú cestu?

Boj_05

V R sa snaží nový väzeň Rune nájsť svoje miesto v rámci vnútornej hierarchie uzavretej väznice; v Únose bojuje lodný kuchár Mikkel o prežitie na lodi unesenej somálskymi pirátmi a teraz sa v Boji ocitá veliteľ roty pod nepriateľskou paľbou a urobí rozhodnutie, ktoré má dôsledky pre neho, jeho mužov, miestnych Afgancov aj jeho rodinu doma v Dánsku. Cieľom filmu však nie je určiť, či bola vojna v Afganistane správna alebo nie, ale objasniť dopady vojny na všetkých jej účastníkov. Jedná sa teda skôr o porozumenie ako odsúdenie.

Boj_07

Keď Lindholm písal scenár, konzultoval ho s veteránmi z Afganistanu, s príbuznými vojakov, obhajcom a bývalým bojovníkom Talibanu, ktorého stretol v Turecku, kde sa film nakrúcal. Objavil tam tiež afganských utečencov, ktorých nechal vo filme hrať. Rovnako sa vo filme objavia aj iní neherci, predovšetkým vojaci.

Boj_03

„ Nikdy som nebol vojakom. Nikdy som nebojoval. Vojnu poznám len ako divák, z televízie a ako zábavu. Keď som sa rozhodol nakrútiť Boj, musel som nájsť ľudí, ktorých sa vojna bezprostredne dotkla: dánskych vojakov a bojovníkov Talibanu, príbuzných a utečencov. Potreboval som pochopiť ich zložitosť a logiku, a napriek tomu nepovedať o vojne pravdu, pretože neverím, že nejaká pravda existuje. Miesto toho som chcel povedať príbehy o ľuďoch vo vojne. Pretože tí existujú. A pre mňa je Boj práve o nich.“ A prečo práve vojna v Afganistane? „Posledných 14 rokov je dánsky národ vo vojne. To, že posielame mladých mužov bojovať nie za obranu našich hraníc, ale kvôli abstraktnejším politickým rozhodnutiam definovalo moju generáciu viac ako čokoľvek iné,“ vysvetľuje Lindholm.

Boj_06

Film má v slovenských kinách premiéru 28. apríla a do distribúcie ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Viac informácií o ASFK www.asfk.sk

Zdroj: ASFK