V pondelok 13. mája sa začne Anasoft litera fest.

V pondelok 13. mája 2013 sa začína 8. ročník literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý je súčasťou literárnej ceny Anasoft litera.

Balla, Jana Beňová, Zuzana Cigánová, Maroš Krajňak, Peter Krištúfek, Lucia Piussi, Ondrej Štefánik, Víťo Staviarsky a Pavel Taussig. To sú mená spisovateľov, ktorí 13. – 17. mája 2013 predstavia svoje knihy ohodnotené odbornou porotou ako najlepšie prózy vydané v uplynulom roku. Na festivale bude chýbať finalista Milan Zelinka.

Anasoft litera fest sa začne v centresúčasnejkultúryA4 diskusiou o dnešnom školstve. Položíme si otázky, či je dobre nastavená forma vyučovania slovenského jazyka a literatúry, aký zmysel má povinné čítanie alebo či u nás upadá status učiteľa. Prvý festivalový deň prirodzene nebudú chýbať autorské čítania finalistov. Svoje knihy uvedú Maroš Krajňak a Ondrej Štefánik. Večer uzavrie projekcia filmu Nevesta monštra (Bride of the Monster) najhoršieho režiséra všetkých čias Eda Wooda. Snímku naživo predabuje a ozvučí Stroon.

Na druhý deň sa festival presunie do Artfora a opäť sa bude diskutovať. Tentoraz o elektronických knihách, ktoré sú vo svete stále viac a viac populárne. Ako je to však na Slovensku? Oplatí sa ich vydávať? Po debate predstavia svoje knihy finalisti Pavel Taussig, Peter Krištúfek a Zuzana Cigánová.

V stredu sa Anasoft litera fest spojí s Nocou literatúry. V DomeEurópskejúnie bude Roman Luknár čítať z Ballovej novely V mene otca, ktorá minulý rok získala ocenenie Anasoft litera. S Ballom sa návštevníci festivalu stretnú osobne večer v KCDunaj, kde predstaví svoju najnovšiu knihu Oko. Na pódiu s ním bude ďalší tohtoročný finalista Víťo Staviarsky. Z Brna k nám zavíta formácia Květy. Minulý rok vydala album Bílé včely. Aj vďaka nemu kapelu v súčasnosti radia vôbec k tomu najlepšiemu, čo sa dá nájsť na mape českej hudobnej scény.

Štvrtkový festivalový deň sa návštevníci Anasoft litera festu môžu tešiť na ďalší výborný koncert. V KCDunaj vystúpi trojica hudobných skladateľov Martin Burlas, Ján Boleslav Kladivo a Peter Zagar spoločne s Marcelou Derevencovou. Samozrejme, súčasťou programu je autorské čítanie finalistiek Jany Beňovej a Lucie Piussi.

Záverečný deň patrí v A4centresúčasnejkultúry diskusii o českej a slovenskej literatúre či predstaveniu Stand´artní kabaret pražského divadla Vosto5. Festival zavŕšia retro‐dídžeji Gramophon Brothers.

Počas Anasoft litera festu sa pre študentov spolupracujúcich stredných škôl uskutočnia workshopy kreatívneho písania a besedy s autormi. Podrobnejšie informácie o festivale získate na www.anasoftlitera.com.

Zdroj: Anasoft litera