V Štiavnici sa bude diskutovať o budúcnosti kín!

Tradičné kiná moderne – taký je názov prezentácie o digitalizácii kín, ktorá v piatok 22. 2. 2013 o 15:30 otvorí 2. Zimný filmový seminár 4 živly s témou LÁSKA KU KINU.

Verejná diskusia sa bude konať za účasti riaditeľa Audiovizuálneho fondu Martina Šmatláka, riaditeľa Slovenského filmového ústavu Petra Dubeckého, zástupcov spoločnosti Film Europe a Petra Koleka z Kina DK Galanta, kde digitalizácia úspešne prebehla.

Téma diskusie nie je náhodná – prebiehajúci proces digitalizácie znamenal a stále znamená pre mnohé slovenské kiná definitívny koniec existencie. Pre tie, ktoré proces prežili (od roku 1993 klesol počet kín na Slovensku o takmer 70%) nastáva nové obdobie, ktoré sa zatiaľ javí ako optimistické. Moderné jednosálové kiná po digitalizácii vykazujú výrazný nárast návštevnosti a zefektívnenie hospodárenia, čo sa priaznivo prejavuje aj u ich zriaďovateľov, ktorými sú často mestá a obce. Digitalizácia je však len prvým krokom, ktorý musia kiná absolvovať na to, aby prežili. Stoja pred nimi ďalšie výzvy, na ktoré musia hľadať nové odpovede. Aké sú to výzvy, aké šance má na prežitie banskoštiavnické kino, ako sa na digitalizáciu na Slovensku pozerajú kompetentní a čo urobil štát pre záchranu kín – to všetko sa môžete dozvedieť aj Vy počas zaujímavej debaty s ľuďmi, ktorí sú hosťami úvodného podujatia zimných 4 živlov. Vstup na podujatie je zdarma a po ňom bude nasledovať bezplatné premietanie oscarového filmu Nehanební bastardi (r. Quentin Tarantino, 2009). Viac o podujatí nájdete na www.4zivly.sk.

Zdroj: 4 živly