Večer autentckého folklóru: Predstavujeme obec Bacúch!

Obec Bacúch (pôvodná banícka osada Wazych) leží v severnej časti Banskobystrického kraja, v okrese Brezno. Asi 1 km severne od obce sa nachádza minerálny prameň B. Němcovej. Prameň bol objavený v roku 1813 a názov dostal po českej spisovateľke, ktorá ho niekoľkokrát navštívila v sprievode dr. G. K. Zechentera–Laskomerského.

Kroje na Bacúchu sa postupne prestávali nosiť po 2. svetovej vojne. Starí občania ich ešte nosili 50. rokoch, kedy bol zaznamenaný postupný zánik používania krojov v odievaní. Dôvodom bola rýchla zmena v kultúre odievania podnietená najmä hospodárskymi zmenami, kedy sa vo veľkom začalo cestovať za prácou do Brezna, Podbrezovej a často aj ďalej. Muži nosili košeľu utkanú z pamukového plátna. Namiesto goliera mala len obalčok asi 2 cm vysoký, vyzdobený výšivkou. Vpredu mala rozstrih, ktorý sa pod hrdlom uväzoval šnúrami. Na zadnom dieli v spodnej časti bola tiež výšivka. Na robotný deň boli tkané z konopného, alebo ľanového plátna. Rukávy boli široké a upínali sa do zápästkov. Kološne sú vrchné nohavice, tkané z postavu – súkna, ktoré sa nosili v zime. Zo súkna bol ušitý aj zimný kabát – huňa. Šili ich zruční chlapi a ženy ich zdobili farebnými filcovými kúskami tak, že tvorili ornament na prednej strane.

Zaujímavosťou je, že do roku 1958 bol v obci „bubeník“, ktorý chodil s bubnom po dedine, bubnoval, na určitých miestach sa zastavil a prečítal správu. V minulosti nemala obec žiadne kultúrne zariadenie. Do dediny prichádzali „komedianti“, gašparkovo bábkové divadlo, či cirkus. Tanečné zábavy sa konali po domoch „U Strojku“ u Tŕnika, u Šedivcu a tam, kde to domáci dovolili a mali na to dosť veľkú miestnosť. Obyčajne sa zábava konala v prednej izbe. Niekedy aj na humne. Tancovalo sa pri harmonike. Od roku 1930 mal Bacúch svoju vlastnú kapelu, v ktorej na začiatku hral Števo Kán „Žandár“, Čánik, Jano Ološtiak, Klemo Orovčík. Starodávny tanec bol taký, že mládenci vyskakovali do výšky a kto vyskočil najvyššie bol víťaz. Okolo vyskakujúceho mládenca tancovala dievka, ruky mala v bok, alebo za chrbtom, krútila sa okolo mládenca a všelijako cifrovala nohami. Ako sa tento tanec po rokoch vyvíjal vám prídu predviesť folklórna skupina Bacúšan a sólisti Slavomír Bridiš a Jozef Víglaský.

Na záver programu Vás pozývame na spoločenské posedenie pri ľudovej hudbe a ponúknuť sa môžete typickými domácimi špecialitami privezenými priamo z obce Bacúch.

Realizované s podporou Nadácie Vladimíra Bajana, Ministerstva kultúry SR a Bratislavského samosprávneho kraja.

VEČER AUTENTICKÉHO FOLKLÓRU
predstavujeme obec BACÚCH

30.11.2012 v DK Zrkadlový háj o 19:00
Vstupné: 10€www.kzp.sk
https://www.bacuch.sk/

Zdroj: KZP