Víťazom ceny Esprit 2013 sa stal album kvarteta Lukáša Oravca.

Slovenská anketa „ESPRIT – cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013“ už pozná svojho víťaza. Stal sa ním album kvarteta trubkára Lukáša Oravca.

Medzinárodná odborná porota zložená z hudobných publicistov, kritikov, dramaturgov a promotérov rozhodla o víťazovi druhého ročníka ceny za najlepší slovenský jazzový album roka 2013. Zo šestnástich nominovaných albumov získal najviac hlasov album kvarteta trubkára Lukáša Oravca s názvom Introducing Lukáš Oravec Quartet feat. Radovan Tariška.

Odovzdanie_hlavnej_ceny_poroty_ESPRIT2013_vitaz_Lukas_Oravec_organizator_Boris_Cellar_FOTO_RUDOLF_BARANOVIC

„Som rád, že existuje niečo takéto, že sa oceňujú jazzoví muzikanti a ich tvorba,“ reagoval Lukáš Oravec, ktorý sa poďakoval všetkým, ktorí na albume spolupracovali. Rovnako dodal, že si váži hlasy verejnosti i poroty a poznamenal, že cenu by si podľa neho zaslúžilo viac hudobníkov. Na druhom mieste sa umiestnil Michal Motýľ Tentet s nahrávkou Sunflower, tretie miesto si rozdelili klavirista Ondrej Krajňák s nahrávkou Forevernest a saxofonista Milo Suchomel s albumom Jazz in the City.

O víťaznom albume napísali:

Dôstojný debut obrovsky talentovaného hudebníka. Prajem mu, aby čo najskôr našel svoje vlastné hudobné miesto, predpoklady k tomu má ideálne. Vilém Spilka – riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno

Je to autentická hudba interpretovaná na výške doby a možnosti majstrov nástrojov. Peter Polanský – marketingový riaditeľ a dramaturg (Wiener Konzerthaus)

Žiadne bočné úmysly, mladý macher krásne opitý tradíciou, ale oboma nohami pevne na zemi. Len tak ďalej! Gabriel Bianchi – jazzový publicista

Ortodoxný jazz, vychádzajúci z bopových prvkov omladzuje slovenskú scénu o novú krv. Lukáš Oravec si v duetách s Tariškom výborne sadnú a najmä kontrastujú v melódiách. Tariška sa musel vo svojej horkokrvnosti trochu prispôsobiť Oravcovej disciplinovanosti, zdržanlivosti a priamočiarosti.  Prof. Yvetta Kajanova, PhD.- muzikológ (Katedra hudobnej vedy FiFUK.

Mám veľkú úctu k ich suverénnemu ovládaniu postupov moderného jazzu (bebop, cool, west coast) a schopnosť tento náročný základ, ktorý tak málo hudobníkov novej generácie absorbovalo, ďalej rozvíjať. Igor Wasserberger – hudobný redaktor a publicista

Silná prítomnosť blues, vyborný swing, rôzna kombinácia časov, rytmov, pomerne výrazne skladby. Minimum „licks“ a striedme používanie modálnych postupov znamená, že improvizácie sú väčšinou „storytelling“ a nie iba „patterns“.  Viktor Zappner – umelecký riaditeľ a dramaturg (Devonport Jazz)

Cena_Esprit_2013_sosku_vytvorila_vytvarnicka_Gordana38fcab

Slávnostné odovzdanie ceny prebehlo v Medzinárodný deň jazzu, 30.apríla v Slovenskom Rozhlase v Bratislave. Víťaz hlavnej ceny poroty Lukáš Oravec si prebral cenu v podobe sošky Esprit od výtvarníčky Gordany Turuk z rúk organizátora súťaže, hudobníka Borisa Čellára. Cena verejnosti v podobe vlastnej ilustrácie od karikaturistu Michala Kečkeša si prebral víťaz tejto kategórie, saxofonista Milo Suchomel.

Odovzdávanie ceny Esprit bolo sprevádzané živým koncertom a priamym rozhlasovým prenosom. V programe vystúpil klavirista Ondrej Krajňák, desaťčlenná kapela Michal Motýľ Tentet a klavirista Eugen Vizváry.

Zdroj: Jazz.sk