Vítejte na kolbišti nové hry Petry Hůlové. Strážci občanského dobra 2 přichází do Divadla MeetFactory.

Rodinný střet na půdorysu volebního roku. Petra Hůlová vychází ze svého původního stejnojmenného románu, jehož postavy nechává v nové hře Strážci občanského dobra 2 o pár let zestárnout a konfrontovat přítomností. Jaké je Česko „očima poražených” dnes, to se v režii Adama Svozila naznačí v Divadle MeetFactory v premiéře 17. června.

Když přišli Strážci občanského dobra (2010) poprvé, šlo o román s provokativním tématem – českou společnost si bral na paškál prizmatem té části, která sice předlistopadovou situaci vnímá jako nedokonalou, zároveň však stále jako nejlepší z možných, zatímco tu po roce 1989 jako plnou omylů, které by bylo na místě napravit. Měla se představit vize o společenském dobru.

V průběhu práce na nové divadelní hře Petra Hůlová došla k zjištění, že od vydání původního románu se zdejší společnost v lecčem proměnila. „Český intelektuální mainstream se posunul doleva a pravolevý konflikt mezi intelektuály v podobě, v jaké je vykreslen v knize, už podle mého neexistuje,” nastiňuje východisko své hry autorka. Někdejší románový konflikt (jako třeba tažení občanů, kteří se spojí s Vietnamci proti Romům), jako by s předstihem postihoval reakci na uprchlickou krizi. Ztvárňovat nyní takový motiv by bylo passé. Nová hra místo aby se stala pouhou adaptací je takto spíš navázáním a svéráznou aktualizací. Své postavy Hůlová nechává zhruba o patnáct let zestárnout a vystavuje je dnešnímu politickém dění.

Petra Hůlová je svým způsobem rezidentkou MeetFactory a pro Matěje Samce, dramaturga a uměleckého šéfa Divadla MeetFactory, je bezesporu nejzajímavější současnou českou autorkou. S nabídkou možnosti inscenování její autorské hry ji oslovil před lety, když připravovala dramatizaci McEwanovy Betonové zahrady (Švandovo divadlo, 2016). „Její vlastní romány často pracují s monologem, popřípadě výrazně subjektivním vyprávěním, jsou uvnitř dost dramatické,” uvádí na účet Hůlové, které před nedávnem vyšel sociálně-kritický román Stručné dějiny Hnutí (2018). „Ve většině svých textů, a těch politických zvlášť, kopu s největší oblibou do ‚vlastního hnízda‘,” uvádí Hůlová a zároveň dodává, že střílet chce do sebe i publika v sále, ne se bavit na účet těch, kteří tam nejsou.

Režisér Adam Svozil hru vnímá jako momentku soudobého politického diskurzu, v níž se rozsáhle spekuluje o kořenech tohoto diskurzu, a navíc je i naznačeno, jak to bude dál. „Sleduju ho od jeho absolventské inscenace na DAMU, umí dobře pracovat s herci a jeho inscenace nabízejí neotřelý pohled na současná témata,” doplňuje Samec.

Co je odkazem „zlatých” devadesátých let? Proč chce Marie dělit queer na bohaté a chudé? Jaký umlčovaný hlas chce Michal podpořit a jak to dopadne s babičkou? Proč se Jiří Drahoš odmlčel? Odpovědi ve svých konfrontacích budou zprostředkovávat herci Zuzana Ščerbová, Natália Drabiščáková, Tomáš Petřík, Zoja Oubramová a Vladimír Pokorný. Na premiéru, která proběhne v továrně v neděli 17. června, naváže den nato první repríza. Vaše rodina se bude moci na kolbiště volebního roku poté opět podívat zase na podzim.

Více:

„Chodila jenom k volbám volit ODSku. Chodí furt. Pro ni je zrada i TOPka. Klause má doma v rámečku a teď už podruhý volila Zemana, protože to je, jak říká, ‚podobnej formát‘. Poslední z velkejch politiků, co nepotřebuje ani Facebook. Je autentickej. No nic… se z mladejch neposeru. Přišli k hotovýmu.” – Petra Hůlová, Strážci občanského dobra 2

„Petra Hůlová (1979). Patří mezi nejpřekládanější české autory. Její romány obdržely množství literárních cen. Věnuje se také psaní divadelních her a filmových scénářů. Starší romány Paměť mojí babičce, Cirkus Les Memoires či Stanice Tajga jsou zasazeny do Mongolska, na Sibiř a do USA, kde cestovala a studovala. Později se romány odehrávají v Čechách a často mají podobu kontroverzního provokativního monologu (Umělohmotný Třípokoj, Macocha, Stručné dějiny Hnutí). V poslední době se věnuje také politickým tématům, a to i ve svých divadelních hrách. V roce 2014 založila spolu s několika dalšími autory Asociaci spisovatelů.” – Kosmas

Adam Svozil (1991). V roce 2017 absolvoval na Katedře činoherního divadla DAMU obor režie, tvořil v režijně-dramaturgickém tandemu s Kristýnou Kosovou. Jeho absolventskou inscenací v Divadle Disk byla Rituální vražda Gorge Mastromase od Dennise Kellyho, za níž získal Cenu Marka Ravenhilla. Spolupracuje se Studiem Hrdinů, A studiem Rubín, Divadlem Na zábradlí anebo Jihočeským divadlem.

https://www.meetfactory.cz/cs/program/detail/petra-hulova-strazci-obcanskeho-dobra

Petra Hůlová: Strážci občanského dobra 2

Režie: Adam Svozil
Scéna a kostýmy: Ján Tereba
Dramaturgie: Matěj Samec
Produkce: Magda Juránková

Hrají: Zuzana Ščerbová, Natália Drabiščáková, Tomáš Petřík, Zoja Oubramová, Vladimír Pokorný

Zdroj: TS