Vo štvrtok sa začína multižánrový festival Barbakan, punc výnimočnosti mu dodajú nahé vína.

Jeden z najstarších multižánrových festivalov na Slovensku, banskobystrický Barbakan, otvorí svoje brány už vo štvrtok popoludní. Počas nasledujúcich štyroch dní (1. – 4. októbra) ponúkne 8 celovečerných filmov v troch sekciách a rovnaký počet hudobných vystúpení.

Bonusom je výstava Anticomics Dušana Krnáča, ktorá vernisážou odštartovala v pondelok. Dejiskom koncertov budú Klub 77 a Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, zatiaľ čo na filmové projekcie sa návštevníci vyberú do Záhrady a kinosály Pamätník SNP. Na všetkých troch miestach sa budú dať kúpiť vstupenky na jednotlivé časti programu. Lístok na jedno premietanie bude stáť 3 eurá, za koncerty ľudia zaplatia od 3 do 7 eur.

Zahraničnými hudobnými hosťami Barbakanu sú tento rok rakúska jazzpopová speváčka a pianistka Susana Sawoff a poľský elektronický projekt s prvkami jazzu aj folku Cosovel. Z domácej scény na festivale vystúpia kapely Chiki Liki tu-a a Le Payaco, ktoré okrem najväčších hitov predstavia aj čerstvé albumy. Doplní ich mladá krv – indie-rocková formácia Fresh Out of The Bus a ďalšie zaujímavé projekty: producent Bobsan v sete s bubeníkom Merekom Gregorom, bývalý líder Plastic Swans Pišta Ryabár ako sólista a v neposlednom rade Stroon,  progresívny vibrafonista, tvorca elektronickej hudby a člen formácie Puding pani Elvisovej, ktorý si pre Barbakan na štvrtok pripravil prekvapenie.

Filmové diela budú zaradené do troch sekcií – Na úteku, Profil Paula Sorentina a Medailón Ivana Palúcha. V sekcii Na úteku prinesú tri snímky odlišné pohľady na to, aké je dôležité mať kam ísť a čo sa môže stať, pokiaľ táto prirodzená potreba nie je naplnená.  Tou prvou je koprodukčná sci-fi dráma District 9 (2009), ďalšou rakúsko-francúzsko-turecká dráma Na chvíľu slobodní (2008) a treťou americké dielo Nepozvaný hosť (2007) režiséra Thomasa McCarthyho

Sekcia Profil Paola Sorentina ponúkne trojicu starších filmov scenáristu a režiséra, ktorého každá novinka je v kinematografii doslova udalosťou. Dramaturgovia Barbakanu si z jeho tvorby vybrali psychologickú dramédiu Tu to musí byť (2011) s excelentným Seanom Pennom, romantickú krimidrámu Následky lásky (2004) nominovanú na Zlatú palmu na MFF v Cannes a tiež podmanivú drámu Veľká nádhera (2013), ktorej výnimočnosť podčiarkuje Oscar v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Popri filmoch zahraničnej produkcie si návštevníci budú môcť vychutnať aj herecké umenie Ivana Palúcha, ktorý na konci 60. rokov dosiahol to, o čom veľa tunajších hercov môže iba snívať a ktorý prežil v Banskej Bystrici takmer celý svoj  život. Okrem slávneho filmu Markéta Lazarová (1967) si ho ľudia budú môcť pripomenúť v menej známej psychologickej dráme Zabitá neděle (1969) a ešte pred ňou dokumentom Ivan Zakázaný (2011). Ten Palúcha predstaví ako človeka, ktorý spoznal slasť svetovej slávy rovnako ako strasti totalitného režimu.

Barbakan však nebude len o hudobných či filmových zážitkoch. Punc výnimočnosti mu dodajú prírodné, autentické vína (tzv. nahé vína), ktoré sa budú podávať v dejiskách festivalu. Návštevníci budú môcť ochutnať až 17 vín z rôznych krajín. Dodajú ich ľudia zo spolku “Nahé vína” združujúceho priateľov vín, ktoré sú také, ako ich príroda stvorila. “Sme nadšenci. Máme radi poctivé osobité vína, ktoré majú charakter. Paradoxom je, že v dobe keď nám záleži na tom čo jeme, k tomu pijeme konvenčné, pretechnologizované vína. Jednoducho k slow food pijeme fast wine. Práve preto sme sa rozhodli prinášať prirodné vína z celého sveta a ponuknuť poctivé víno nepodliehajúce módnym trendom. Jednoducho vína s charakterom, v ktorých je pečať terroairu, ročníka a vinárovej vizie a kreativity. Takéto vína Vám chceme ponúkať, pretože nás bavia,” tvrdia ľudia z Nahých vín.

Kompletný program festivalu Barbakanu (1. – 4. októbra 2015):

HUDBA

štvrtok 1. októbra
20:00 – Záhrada CNK – Stroon
21:15 – Záhrada CNK – Pišta Rybár

piatok 2. októbra
20:00 – Záhrada CNK – Cosovel
21:30 – Záhrada CNK – Le Payaco
23:30 – Klub 77 – Chiki Liki Tu-a

sobota 3. októbra
19:00 – Záhrada CNK – Fresh Out Of The Bus
20:30 – Záhrada CNK – Susana Sawoff
22:30 – Klub 77 – Bobsan feat. Marek Gregor

FILM

štvrtok 1. októbra
17:00 – Záhrada CNK – Tu to musí byť (PPS)

piatok 2. októbra
17:00 – Záhrada CNK – Následky lásky (PPS)
19:15 – Múzeum SNP – Markéta Lazarová (MIP)

sobota 3. októbra
16:00 – Záhrada CNK – Nepozvaný hosť (NU)
18:00 – Múzeum SNP – Zabitá nedeľa + film AU (MIP)

nedeľa 4. októbra
15:00 – Záhrada CNK – Na chvíľu slobodní (NU)
17:00 – Záhrada CNK – District 9 (NU)
19:00 – Záhrada CNK – Veľká nádhera (PPS)

 

www.facebook.com/festivalBarbakan
www.facebook.com/events/1673656249538741/
www.barbakanfest.sk

Barbakan 2015

Zdroj: Ján Papač, PR manager festivalu