Vo štvrtok začína festival Barbakan, Banská Bystrica ožije filmami a hudbou.

Vo štvrtok popoludní sa otvoria brány medzinárodného festivalu Barbakan, ktorý začal svoju históriu písať už v roku 1994. Mesto Banská Bystrica ho bude hostiť štyri dni, teda až do nedele 6. októbra. Ani tento rok na podujatí nebudú chýbať slovenské i zahraničné filmy, hraná tvorba, dokumenty, množstvo koncertov a tiež výtvarné umenie.

“Tento rok sme sa snažili urobiť filmový program nielen pre artové publikum. Stále ideme po kvalitných snímkach, no vsadili sme aj na divácku atraktívnosť. Hudba má podobnú štruktúru ako vlani či predvlani, je to opäť veľmi pestré, takže verím, že dokážeme osloviť široké publikum,” uvádza programový riaditeľ Miroslav Lánik. “Chceli by sme na pár nocí oživiť kluby v Banskej Bystrici. Snáď sa nám to podarí aj veľmi atraktívnou cenovou politikou,” dodáva Lánik.

Barbakan oficiálne odštartuje otváracím ceremoniálom, ktorý začne 3. októbra o 18:45 v Cinemaxe Europa. Diváci si tam budú môcť v 3D vychutnať dychberúci sci-fi triler Gravitácia (2013) s Georgeom Clooneym a Sandrou Bullock v hlavných úlohách. Tento film režiséra Alfonsa Cuaróna hodnotia kritici ako jeden z najlepších za tento rok. Za všetko hovorí skóre kritikov z Rotten Tomatoes – 96%. Hodnotenie nad 90% majú na tejto uznávanej stránke aj ďalšie snímky z Barbakanu – posledný film Stevena Soderbergha Liberace (2013) a tiež najnovší film Woodyho Allena s názvom Jasmínine slzy (2013) s očarujúcou Cate Blanchett.

Festival ponúkne aj ďalšie skvelé zahraničné snímky – Post tenebras lux (2012) Dozvuky (2012), Čo keby sme žili spoločne? (2013), The Doors – When You’re Strange (2009), Toto nie je Kalifornia (2012), Liv & Ingmar (2012) a oscarový dokument Pátranie po Sugar Manovi (2012). Dramaturgovia ale nezabudli ani na česko-slovenskú tvorbu. Môj pes Killer (2013), Nový život (2013), Zamatoví terorosti (2013), Revival (2013), Kauza Cervanová (2013), Sneh (2013) alebo Zázrak (2013), to je len niekoľko “domácich” filmov, ktoré si návštevníci budú môcž pozrieť od 3. do 6. októbra. Špecialitou budú dve pásma, v ktorých svoju tvorbu predstavia dvaja mladí dokumentaristi – Marek Janičík a Braňo Vincze.

https://www.youtube.com/watch?v=6D-WDWQ5n2I

Výtvarnú časť festivalu bude tvoriť výstava s názvom ArtD. No1 – Umelci s titulom artis doctor, ktorá približuje diela prvých absolventov doktorandského štúdia VŠVU. O hudobné vystúpenia sa na Barbakane postarajú The Boxettes (V. Brit.), Nat Osborn Band (USA), Wattican Punk Ballet (Arm.), AMO, Zlokot, Ear Drum Kru, Plastic Swans, Walter Schnitzelsson, VECmiZlokot, Emonoizboyz, Bobsan a Martin a Marián Geišbergovci.

Vstupenky na Barbakan sa budú dať kúpiť len na mieste. Na výber sú lístky na konkrétne premietania, cinepassy na celý deň a tiež lístky na koncerty. Viac informácií o vstupenkách je dostupných na stránke https://www.barbakanfest.sk/2013/#/vstupenky. Dejiskami festivalu budú tento rok kinosála Pamätník SNP, Cinemax Europa, Záhrada a Klub 77.

www.barbakanfest.sk
www.facebook.com/festivalBarbakan
https://www.facebook.com/events/441269819321821/

Barbakan_1_495x700

Zdroj: Ján Papač, PR manager festivalu