VODNÍ SLALOMÁRI ZUZANA PAŇKOVÁ A JAKUB GRIGAR SI ZAPÁDLOVALI AKO PRVÍ V DEMÄNOVSKEJ JASKYNI

Výnimočná príležitosť sa naskytla vodným slalomárom Zuzane Paňkovej a Jakubovi Grigarovi. Strieborný olympijský medailista Jakub Grigar a výnimočný slalomársky talent Zuzana Paňková nekonvenčne rozšírili svoje tréningové prostredie zo zemského povrchu do podzemia. V Demänovskej jaskyni slobody dostali možnosť zapádlovať si ako vôbec prví vodáci (!) Na priezračnej riečke Demänovka, ktorá preteká v dĺžke štyri kilometre najdlhším jaskynným systémom na Slovensku, prevetral Jakub kajak a Zuzana kanoe, v ktorých sú majstrami svojho remesla.

Jakub Grigar and Zuzana Pankova paddle through Demanovska Cave of Liberty in Demanovska dolina, Slovakia on April 16, 2024. // Filip Nagy / Red Bull Content Pool // SI202405150156 // Usage for editorial use only //

S čelovkami sa skoro ráno pustili do tmavých častí Demänovskej jaskyne zvané Rázcestie, Mramorové riečisko, či Veľký dóm, ktoré im odhalili výnimočnú scenériu jednej z najkrajších slovenských jaskýň s bohatými podzemnými vodami známej svojimi impozantnými formáciami a nádhernou atmosférou. „Demänovská jaskyňa slobody je nádherná a bola to pre mňa úžasná skúsenosť,“ rozplývala sa Zuzana Paňková pri pohľade na tisíce rokov formované kvapľové útvary. „Bola som v nej vôbec prvýkrát a som rada, že som mala možnosť zapádlovať si na riečke Demänovka, ktorá sa vlieva do Váhu, na ktorom takmer každý deň pádlujeme. Jazdenie bolo trochu náročnejšie. Nie sú tu vlny ani valce ako na umelých kanáloch, ale najväčšou výzvou bola koordinácia a ovládanie lode a dávať pozor na tisíc rokov staré kvaple a jaskynnú výzdobu,“ doplnila Zuzana.

Jakub Grigar je skúsený kajakár, ktorí žne úspechy na divokej už roky. Iba 19-ročný talent vodného slalomu Zuzana Paňková využila príležitosť na spoločný zážitok a tréning s Jakubom. „S Kubom sa jazdí super, dáva mi rady a  trošku jeho úsmevu a som rada, že som mohla prežiť práve s ním tento výnimočný zážitok.“

Jakub Grigar and Zuzana Pankova pose for a portrait in Demanovska Cave of Liberty in Demanovska dolina, Slovakia on April 16, 2024. // Filip Nagy / Red Bull Content Pool // SI202405150162 // Usage for editorial use only //

Jakub Grigar je rodák z Liptovského Mikuláša a Demänovskú jaskyňu slobody má doslova za domom. „Je to úplná topka. Naozaj krásne miesto a každý moment si naozaj užívam. Priznám sa, že napriek tomu, že som domáci navštívil som ju iba v rámci výletu zo základnej školy a vôbec som si nepamätal, že je to také obrovské a krásne a som veľmi rád, že budem mať takúto unikátnu spomienku,“ vyznal sa Jakub. Demänovská jaskyňa slobody je spolu s Belianskou a Dobšinskou ľadovou jaskyňou jedna z najnavštevovanejších jaskýň Slovenska „Určite by som návštevu Demänovskej jaskyne odporučil. Je to čarovný podzemný svet, ktorý sa naozaj oplatí vidieť,“ pozval do čarovného podzemia Jakub.

Trochu histórie

Demänovská jaskyňa slobody bola objavená 3. augusta 1921 moravským učiteľom Aloisom Králom a prvá časť jaskyne bola pre verejnosť po prvýkrát sprístupnená presne pred sto rokmi – v auguste 1924. Odvtedy sa v nej konali rôzne akcie ako napríklad otvárací ceremoniál Svetového pohára v lyžovaní v roku 1984 i nedávny v roku 2016. No v jaskyni na kajaku, či kanoe na riečke Demänovka nepádloval za storočnicu doposiaľ nikto.

Jakub Grigar and Zuzana Pankova paddle through Demanovska Cave of Liberty in Demanovska dolina, Slovakia on April 16, 2024. // Filip Nagy / Red Bull Content Pool // SI202405150160 // Usage for editorial use only //

Akčný fotograf Filip Nagy s tímom mal neľahkú úlohu v temnom a mrazivom prostredí podzemnej jaskyne zachytiť výnimočné momenty a súhru najlepších slovenských vodných slalomárov a nádherného jaskynného prostredia. „Máme za sebou fotenie, ktoré sa ešte nikdy na Slovensku neudialo,“ povedal Filip Nagy. Pozrite si ako sa mu to podarilo.

Vedeli ste, že: Paňková s Grigarom nadviazali na tréning československých hokejistov a slávneho Karola Divína. Jaskynné prostredie využívali naši športovci aj v minulosti. V Dobšinskej ľadovej jaskyni kedysi korčuľovali československí hokejisti a do ľadu kreslili Karol Divín, ktorý sa aj vďaka týmto tréningom stal v roku 1958 majstrom Európy v krasokorčuľovaní.

Sledujte @redbullsk na Instagrame a TikToku.

TS – Red Bull