Voices Live 36: Hudba, horor, sestry, bratia a všeličo iné na septembrovej lajfke.

Kultúrne podujatie Voices Live 36 sa uskutoční vo štvrtok 25. septembra v bratislavskom Divadle Tower Stage. Pozvanie prijali skupina Zlokot, dizajnér a keramikár Jakub Liška z dielne modranska, spisovateľka Zuska Kepplová a sesterský hudobný projekt Genius Locci.

Diváci v premiére uvidia dokumentárny film Viery Čákanyovej Nepočujúca väčšina. Moderátori sa porozprávajú s Róbertom Slovákom o filme Prvý slovenský horor a Dušanom Jaurom o programe Školy pre budúcnosť. Pre sprístupnenie podujatie ľudom so sluchovým znevýhodnením bude jeho podstatná časť tlmočená do posunkového jazyka.

VL36 s programom

Po letnej prestávke pripravila Voices už tridsiate šieste pokračovanie série kultúrnych podujatí, ktoré v dvojhodinovom programe spájajú premietanie krátkych filmov, čítačky slovenskej literatúry, rozhovory so zaujímavými hosťami a akustické koncerty mladých skupín. „Zámerom organizátorov je aj teraz ponúknuť návštevníkom kvalitnú pôvodnú slovenskú tvorbu a sympatický spôsob ako bližšie spoznať tvorivých ľudí,” hovorí Ivan Ježík z Voices.

Ťahákom bude isto hudobná skupina Zlokot. Žánrovo ich vôbec nie je možné jednoznačne zaškatuľkovať. Radi experimentujú a ich repertoár je pestrým mixom od hip-hopu až po punk. Projekt dvoch sestier – Genius Locci, ktorých hudba má podľa odborníkov svetové kvality, predstavuje zase najmä vlastné zážitky, nálady a pocity vložené do harmonických melódií, ktorých originálna a úprimná krása sa dotkne každého.

VL35_foto_Boris_Nemeth_Ivan Jezik a Ivana Dobrakovova

Tradície ručne robenej úžitkovej keramiky zdobenej originálnymi modernými vzormi priblíži Jakub Liška z dielne modranska. O tom, ako z nevýhody spraviť výhodu a o nakrúcaní s nehercami, povie niečo Róbert Slovák, producent Prvého slovenského hororu. Nielen o novodobých nomádoch nám zase porozpráva Zuska Kepplová, ktorá za prózu Buchty švabachom získala nomináciu na Anasoft litera 2012. Na podujatí si budeme čítať z jej najnovšej knihy 57 kilometrov od Taškentu. Od Dušana Jauru, riaditeľa z Bilingválneho gymnázia C. S. Lewisa, sa dozvieme viac o vzdelávacom programe Školy pre budúcnosť.

Mimoriadnym zážitkom bude premiéra krátkeho filmu Nepočujúca väčšina. Dokumentaristka Viera Čákanyová ho nakrúcala so súrodencami Palim a Róbertom Šarinovcami. Je o živote bratov – nepočujúcom podnikateľovi a tlmočníkovi posunkového jazyka. Práve pre sprístupnenie podujatia ľudom so sluchovým znevýhodnením bude jeho podstatná časť tlmočená do posunkového jazyka.

VL35_foto_Boris_Nemeth_Andrea Gajdosova a Tomas Halasz

Vstupné na podujatie, ktoré sa koná vo štvrtok 25. septembra o 19:00, je 5 eur. Večerom divákov prevedú moderátori Andrea Gajdošová a Ivan Ježík. Lístky je možné si kúpiť v sieti Ticketportal. Priamy prenos a záznam bude možné sledovať na www.metoo.sk/voicestv.

Hlavným partnerom podujatia je Nadácia Orange. Podujatie podporili partneri Divadlo Tower Stage, Goodone a mediálni partneri Rádio_FM a MeToo.sk. Projekt bol podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Programu aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia na podporu sociálnych zmien.

VL36 bez programu

Zdroj: Voices