Vstupenky na Divadelnú Nitru sú v predaji!

Divadelní fanúšikovia, ktorí si nechcú nechať ujsť špičkové inscenácie 21. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, si už od včera môžu zakúpiť vstupenky. Festival sa uskutoční od 21. do 26. septembra 2012 a v hlavnom programe ponúkne 13 inscenácií z desiatich krajín počas 19 predstavení.

Vstupenky si možno kúpiť v Divadle Andreja Bagara v Nitre, pokladnica bude otvorená každý pracovný deň od 13.00 do 17.30.

Divadelná Nitra 2012 ponúkne aj tentoraz politické a spoločenské témy minulosti aj súčasnosti. Podtitulom festivalu je vina / nevina.

Diváci si budú môcť pozrieť jedinečné diela divadelných umelcov z Belgicka, Českej republiky, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovinska, Veľkej Británie aj Slovenska. Festival ponúka drámu, komédiu, tanec, video i dokumentárne divadlo.

Festival otvorí 21. septembra výnimočná inscenácia v Nemecku pôsobiacej argentínskej choreografky Constanzy Macras Otvorení všetkému.

Tím poskladaný z profesionálnych tanečníkov nemeckého súboru DorkyPark a z 18 rómskych tanečníkov a hudobníkov, vybratých z kastingov na Slovensku, v Maďarsku a v Českej republike, ponúkne výnimočné spojenie originálnej modernej choreografie s tradičným rómskym tancom a živou hudbou.

Po úspešnej minuloročnej spolupráci budú festivalovým satelitným mestom Košice. Z Nitry poputuje do Košíc práve inscenácia Otvorení všetkému, ktorá sa v Štátnom divadle Košice odohrá 23. septembra. Vstupenky na ňu sú už tiež v predaji v Košiciach.

Divadelná Nitra sa počas svojej existencie stala expertom v prezentácii špičkového divadelného umenia z celej Európy a regiónu V4. Aj tentoraz prináša z Českej republiky, Maďarska a Poľska výnimočné diela.

Česká inscenácia Mraky rozpráva o dejinách jednej bežnej rodiny v bývalom Československu, ktorej život, tak ako životy iných, ovplyvnila najskôr nacistická okupácia a hneď nato komunistický totalitný režim.

Ústredné momenty poľskej histórie zase ukáže inscenácia III Fúrie, ktorá patrí k tomu najlepšiemu, čo za posledné obdobie v poľskom divadle vzniklo. Skvelí herci a šialená punková kapela vytvárajú výbornú atmosféru.

Metaforu o živote, smrti a morálke v dnešnej spoločnosti prináša do Nitry maďarská inscenácia Anamnéza. Tiež so živou hudbou a s humorom, niekedy i čiernym.

Zo Slovinska zavíta do Nitry politická video inscenácia o tom, čo znamená meno. Čo keby ste sa volali rovnako ako premiér vašej krajiny? A čo keby ste skutkami pod svojím menom prekryli jeho mediálny obraz? Názov inscenácie: Čím viac nás bude, tým skôr dosiahneme cieľ.

Slovenské inscenácie do programu vyberal renomovaný divadelný režisér Marián Amsler, ktorý je nominovaný na divadelné ocenenia sezóny DOSKY 2012. Z domácich divadiel sa v Nitre predstaví Slovenské komorné divadlo z Martina s novou inscenáciou Sedem dní do pohrebu, ktorá je excelentnou sondou do života v období normalizácie. Divadlo Pôtoň z Bátoviec prinesie inscenáciu Psota, brutálny príbeh úpadku bežnej slovenskej rodiny. Obe inscenácie majú po dve nominácie na DOSKY. Divadlo Aréna z Bratislavy príde s inscenáciou Kukura, ktorá je ostrou kritikou vzťahu našej spoločnosti ku kultúre. V rámci sekcie Festival Plus sa v Nitre predstaví aj Amslerova inscenácia Pohania, ktorá získala najviac – šesť nominácií na DOSKY 2012. Víťazi divadelných ocenení budú známi hneď v prvý večer Divadelnej Nitry.

Všetky festivalové predstavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre
a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Budú tlmočené do slovenčiny a angličtiny.

Nielen vážne témy, ale aj fantázia, hravosť či komika budú mať na Divadelnej Nitre 2012 svoje miesto. Dominovať budú v sprievodnom programe, ktorý ponúkne 70 podujatí, výtvarných, filmových aj hudobných. Jeho hlavným dejiskom bude iné_námestie pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre.

Aktuálne informácie o Divadelnej Nitre sledujte aj na www.nitrafest.sk a https://www.facebook.com/divadelna.nitra

Divadelná Nitra 2012

Zdroj: Divadelná Nitra