Vstupenky na jubilejnú 25. Divadelnú Nitru sú už v predaji!

Divadelní fanúšikovia, ktorí si nechcú nechať ujsť pútavé inscenácie jubilejného 25. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, si už oddnes môžu kúpiť vstupenky. Šesťdňový festivalový maratón potrvá od 23. do 28. septembra 2016 a v hlavnom programe ponúkne 11 inscenácií zo 7 krajín na 4 javiskách a jednu inscenáciu vo Festivale Plus v cirkusovom šapitó. Téma festivalu: Óda na radosť? (minulosť – prítomnosť – budúcnosť).

Vstupenky si možno kúpiť od 1. augusta online prostredníctvom internetového portálu www.predpredaj.sk v sekcii Divadlo. Pokladnica bude otvorená od 2. septembra každý pracovný deň od 14.00 do 17.00 v Divadle Andreja Bagara v Nitre (hlavný vstup z námestia).

Festival už tradične ponúka zľavy na všetky predstavenia pre študentov, seniorov a držiteľov preukazu ZŤP. Deti do troch rokov môžu rodičia zobrať do divadla na detské predstavenia zadarmo. Kategóriu Profi vstupeniek môžu využiť divadelní profesionáli a novinári uplatnením zľavového kódu PROFIGUESTSDN2016 pri objednávaní vstupeniek.

DAKH DAUGHTERS_Ukrajina

Hlavný festivalový program

https://www.nitrafest.sk/domov/program-2016/hlavny-program-2016/

Hlavný festivalový program ponúkne diela uznávaných tvorcov z Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Poľska, Švédska, Ukrajiny a Slovenska a jednu domácu inscenáciu v rámci Festivalu Plus.

 

Všetky informácie o vstupenkách

https://www.nitrafest.sk/domov/vstupenky-a-ubytovanie/info-o-vstupenkach/

Divadelnú Nitru 2016 otvorí 23. septembra 2016 prestížne nemecké divadlo Münchner Kammerspiele z Mníchova, ktoré zavíta na Slovensko po prvýkrát v histórii. Prinesie dokonale prepracovanú inscenáciu PREČO PÁNA R. POSTIHOL AMOK? z dielne mladej režisérky Susanne Kennedy, ktorá patrí medzi vychádzajúce hviezdy európskeho divadla. Inscenácia vznikla na základe slávneho rovnomenného filmu z roku 1970 scenáristu a režiséra, enfant terrible novej vlny nemeckej kinematografie, Rainera Wernera Fassbindera a je presnou diagnózou dnešnej európskej strednej triedy.

Divadelná Nitra sa počas svojej štvrťstoročnej existencie stala nenahraditeľným miestom na prezentáciu špičkového divadelného umenia z celej Európy a regiónu V4. Aj tentoraz prináša z Českej republiky a Poľska výnimočné diela.

Najlepšia česká inscenácia roka 2015 – tak označujú kritici VYPOČUTIE z Komornej scény Aréna v Ostrave. V oceňovanej hre je hlavnou postavou nacistický zločinec Adolf Eichmann, ktorý sa vo fiktívnom priestore a čase spovedá zo svojich činov. Dramatik Tomáš Vůjtek napísal hru priamo pre divadlo, keďže prvý transport Židov do Osvienčimu odišiel práve z Ostravy. V strohej scéne vytvoril režisér Ivan Krejčí hrozivý obraz o neľudskosti mocných a odvahe utláčaných.

Z poľského divadla si budú môcť návštevníci pozrieť divadlo – videoinštaláciu s názvom KANTOR DOWNTOWN z dielne divadla Teatr Polski Bydgoszcz. Mladí divadelníci predstavia trpkosmiešnu sondu do životov a snov hviezdnych osobností z undergroundovej kultúry 70. a 80. rokov.

Šestica hudobníčok a speváčok Dakh Daughters, ktoré sa po vystúpení na kyjevskom námestí Majdan stali jedným zo symbolov odporu proti potláčaniu ukrajinskej demokracie a odvtedy hosťujú na mnohých európskych javiskách, zavíta na Divadelnú Nitru s kabaretným predstavením RUŽE. Silným politickým postojom a občianskou angažovanosťou sa vyznačuje aj zoskupenie irackých tanečníkov Iraqi Bodies, žijúcich vo Švédsku. Ich inscenácia na pomedzí tanca a pohybového divadla PILIERE KRVI je umeleckým postojom proti vojne a absurdnosti vraždenia. Záver jubilejného ročníka bude patriť francúzskemu divadelnému umeniu. Inscenácia ZRAZU NOC, ktorá sa predstavila aj na prestížnom festivale v Avignone, prinesie v aktuálnom čase imigračnej krízy na javisko témy pôvodu, imigrantov a ich integrácie do spoločnosti.

Na Divadelnej Nitre už tradične nebudú chýbať ani domáce diela. Festivalovým divákom sa predstaví Slovenské komorné divadlo Martin s dramatizáciou autobiografického románu Žo Langerovej VTEDY V BRATISLAVE, ktorý sa stal v roku 2007 Knihou roka. Choreografka Petra Fornayová prinesie na Divadelnú Nitru tanečnú performanciu OPERNBALL, experimentátorka Sláva Daubnerová predstaví SOLO LAMENTOSO, dielo vychádzajúce z reálneho príbehu o žene, ktorá roky hlasným púšťaním opernej árie tyranizovala svojich susedov. Z Divadla Astorka Korzo ´90 zavíta na festival autorská inscenácia Michala Vajdičku JAMA DERAVÁ, ktorá ironicky vykresľuje príznačné črty Slovákov a Slovenska. Divadlo Andreja Bagara v Nitre vystúpi na Divadelnej Nitre s inscenáciou HAMLET JE MŔTVY – FAUST JE HLADNÝ, ktorá zobrazuje odcudzené vzťahy súčasných tridsiatnikov.

Všetky festivalové predstavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Budú tlmočené do slovenčiny a angličtiny. A festival sa opäť presunie aj do nitrianskych ulíc – hlavným dejiskom sprievodného programu, ktorý ponúkne desiatky podujatí, bude Svätoplukovo námestie pred Divadlom Andreja Bagara, ale aj všetky kultúrne inštitúcie v Nitre.

Všetky informácie o vstupenkách nájdete na www.nitrafest.sk

Záštitu nad festivalom prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

DN25vizualov

Zdroj: Divadelná Nitra