Vychádza 8-hodinový album doposiaľ nevydaných skečov legendárnej dvojice Lasica – Satinský

V druhej polovici 90. rokov inicioval Jan Kolář, vtedajší vedúci redaktor Českého rozhlasu v redakcii zábavy, cyklus humorných improvizácií s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským v duchu dávnych predscén V+W. Zmes rozmanitých tém ako napríklad: Ako sa správať v erotickom salóne, Republikán versus monarchista, Manželstvo ako ľudový zvyk, Nevýhody vysokého veku či Ako zaochádzať s kreditkou a ako s mobilom priniesla odľahčené okamihy ľudského údelu, ktoré sú v podaní legendárnej dvojice i po rokoch stále neobyčajne zábavné.

NIKTO NIE JE ZA DVERAMI

Milan Lasica a Július Satinský nahrali celkom 36 dielov tohto rozhlasového cyklu. Vydavateľstvo Supraphon v spolupráci s Českým rozhlasom teraz vydáva 11 z nich, ktoré vznikli v roku 2001. Titul vychádza na CD-MP3 pod názvom Milan Lasica a Július Satinský – Škola života / Kurs pro začátečníky, starší a pokročilé. Každý výstup je doplnený piesňou, ktorá s príbehom súvisí, pričom mnohé z nich naspieval Milan Lasica osobne.

„Album Škola života v dĺžke vyše osem hodín pripomína, aký svojbytný a vzácny bol humor Lasicu so Satinským. Vznikal totiž na vzájomnom počúvaní a intelektuálnej súhre, kedy jeden nápad podnecoval druhý. A len ťažko sa dalo určiť, kto je nahrávač a kto gagman. Obe tieto úlohy sa v nahrávkach pravidelne striedajú a snáď len rozdiel temperamentov občas prezradí, že Satinský je rodený rozprávač a Lasica skôr lakonický komentátor,“ uviedol na margo nahrávky dramaturg a spolupracovník produkcie hovoreného slova vydavateľstva Supraphon Jan Kolář.

Milan Lasica a Július Satinský – Škola života / Kurs pro začátečníky, starší a pokročilé vychádza vo vydavateľstve Supraphon na CD-MP3 i digitálne v piatok 31. mája 2024.

Milan Lasica (*3. február 1940, Zvolen – †18. júl 2021, Bratislava) bol humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák. Spoločne s hercom, komikom, dramatikom, spisovateľom a autorom literatúry pre deti Júliusom Satinským (*20. august 1941 Bratislava – †29. december 2002 Bratislava) vytvorili najobľúbenejšiu komickú dvojicu svojej doby. Ich humor bol založený na rozbore banálnych životných situácií, ktoré posunuli až do absurdna. Tento prístup im umožnil dosiahnuť veľmi osobitý jazyk a vtip, ktorý nebol únikom z reality, ale skôr zvýraznením a upozornením na prázdnosť jazyka a nebezpečenstvo konvenčného myslenia. Lasica a Satinský boli známi svojou schopnosťou improvizácie a intelektuálnej súhry. Ich diela, ako napríklad Soirée alebo Večery pre dvoch či Ktosi je za dverami, sú považované za klasiku slovenského humoru a dodnes sú obľúbené u slovenského i českého publika pre svoj osobitý vtip a nadčasovosť.

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/LasicaSatinskySkolaZivotaPR

TS