Vychádzajú prvé dve reedície skupiny BANKET na vinyle a CD – Bioelektrovízia a Druhá doba?!

Skupina BANKET, ktorej hlavnou osobnosťou bol Richard Müller, bola aktívna v rokoch 1984 – 1991 a patrila medzi priekopníkov syntetizátorej elektronickej populárnej hudby na Slovensku. 

Bioelektrovízia je ich debutový štúdiový album, ktorý vyšiel v roku 1986 vo vydavateľstve Opus a svojím avantgardným elektronickým popom výrazne oživil slovenskú modernú populárnu hudbu v jej najlepšom období o ďalší rozmer. Album je koncentráciou mnohých talentovaných autorov a hudobníkov (Mikletič, Štrasser, Karvaš, Juřík, Hájek, Patejdl, Šeban atď.), ktorým dominuje vtedy začínajúci, dnes legendárny autor i interpret Richard Müller. Hlavnými hitmi sú Tlaková níž, Salieri, Slon v porceláne a predovšetkým nesmrteľné Patejdlovo a Mikletičovo Po schodoch. “ V Opuse nám povedali pred vyjdením albumu, že by bolo dobré, keby sa na debute objavil aj renomovaný autor. Ja som si vybral Vaša Patejdla. Ponúkli nám texty Po schodoch a Cintorín nenarodených piesní. Vašo si vybral samozrejme Cintorín nenarodených piesní s lepším textom, ale v Opuse skonštatovali, že to nie je správna voľba, lebo to pripomína cintorín a kríže, ktoré by nemali byť na albume začínajúcej kapely. Urobil teda Po schodoch, hit, ktorý „urobil“ moju kariéru,“ spomína Richard Müller na výber piesne na debutový album skupiny Banket.

V roku 1988 nadviazal Richard so svojou skupinou Banket na úspešný debut albumom Druhá doba?! Zastabilizoval zloženie skupiny v zostave Müller–Šeban–Juřík–Frátrik, pričom Andrej Šeban sa stal v tvorbe a aranžovaní hudobnej zložky jeho hlavným umeleckým partnerom. „Album Druhá doba?! považujem za mimoriadne dobrý hlavne vďaka Andrejovi Šebanovi,“ pripomína spevák. K textárom Müllerovi a Mikletičovi pribudol ďalší významný spolupracovník Peter Uličný. Výsledkom je gitarovejší a poprockovejší album s moderným zvukom a so šansónovými presahmi, čo bolo neskôr pre Richarda typické. K najväčším hitom patria Zlaté časy, Slovenské tango, ako aj paródia Plesový marš na hudbu Johanna Straussa st.

 Zoznam piesní na albume Bioelektrovízia:

  1. A1 TROFEJE ĽUDÍ
  2. A2 NEZAVADZAJ
  3. A3 BIOELEKTROVÍZIA
  4. A4 TLAKOVÁ NÍŽ
  5. A5 SALIERI
  6. A6 PO SCHODOCH
  7. B1 POVINNÁ POÉZIA PO ROKOCH
  8. B2 OČI
  9. B3 SLON V PORCELÁNE
  10. B4 SLOVENČINA
  11. B5 HOSŤ V PANOPTIKU
  12. B6 NIET ČÍM ŤA KLAMAŤ

Zoznam piesní na albume Druhá doba?!:

  1. A1 SLAĎÁK
  2. A2 KLAUN V MASKE ČLOVEKA
  3. A3 KABARET VIET
  4. A4 ZLATÉ ČASY
  5. A5 ONA
  6. A6 NÁLEZ NA SVEDOMÍ
  7. B1 PLESOVÝ MARŠ
  8. B2 BYTOVÉ JADRO PROBLÉMU
  9. B3 BOX
  10. B4 SVET TVOJICH PREDSTÁV
  11. B5 SLOVENSKÉ TANGO
  12. B6 ODVÁŽNY MUŽ NA PÍSACOM STROJI
  13. B7 ČO S TÝM?

TS