Vyhlásenie víťaza Anasoft litera.

23. septembra 2015 sa o 19.00 hod. v priamom prenose Rádia Devín dozvieme meno víťaza literárnej ceny Anasoft litera. Rozhodne o ňom odborná porota, v ktorej tento rok zasadli literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch, filozof Marek Debnár, básnik a prekladateľ Valerij Kupka, literárne vedkyne Zora Prušková a Ivana Taranenková.

V marci vybrali zo 188 prozaických kníh, ktoré vyšli v roku 2014, nasledovných desať finalistov:
Peter Balko: Vtedy v Lošonci. Via Lošonc (Koloman Kertész Bagala)
Juraj Briškár: Sprievodca nezrozumiteľnosťou (Modrý Peter)
Peter Juščák: … a nezabudni na labute! (Kalligram)
Ivan Kolenič: Až do nirvány (Agentúra SIGNUM)
Márius Kopcsay: Jednouholník (Koloman Kertész Bagala)
Richard Pupala: Návštevy (Marenčin PT)
Veronika Šikulová: Medzerový plod (Vydavateľstvo SLOVART)
Erik Šimšík: Hegemónia (Vydavateľstvo Drewo a srd / Vlna)
Alta Vášová: Menoslov (Vydavateľ F. R. & G.)
Pavel Vilikovský: Letmý sneh (Vydavateľstvo SLOVART)

Finalisti Anasoft litera 2015

V priebehu niekoľkých mesiacov boli predstavení na rozličných kultúrnych podujatiach, napríklad na literárnom festivale Anasoft litera fest, na sérii autorských čítaní v Žiline, na festivale Pohoda a od septembra budú literárne besedy v banskobystrickej Vile Dominika Skuteckého. Okrem toho prebiehali napríklad seriály rozhovorov so všetkými desiatimi autormi v Denníku N a na Rádiu Devín, na portáloch Inaque a Medzi knihami boli predstavované nominované knihy a v súčasnosti sú na Dvojke RTVS vysielané dokumentárne portréty, ktoré vytvorili režiséri Katarína Hlinčíková a Miro Remo.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Víťaz získa na slávnostnom ceremoniáli cenu honorovanú sumou 10 000 eur. Okrem hlavného ocenenia bude udelená aj Cena čitateľov, o ktorej môžete rozhodnúť i vy. Stačí sa zapojiť do hlasovania a získate aj šancu vyhrať balík tohtoročných finálových kníh, a to na stránke: https://www.anasoftlitera.sk/sk/aktuality/cena-citatelov.

Počas desiatich rokov získali ocenenie Anasoft litera Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky a dva razy Pavel Vilikovský.

Zdroj: ars_litera, o.z.