Vypočuj si rapové hymny od djov marcového Coast2Coast.

Jedna z najzásadnejších hip-hopových akcií v Bratislave, Coast2Coast, bude mať v marci už svoje 3tie pokračovanie. Tento krát vás svojimi boombapovými setmi okrem stálic Metysa a Lkamu odpália premiérovo aj Bizzare a Maztah. Na sobotu 28. marca si pre vás pripravili zmesku oldschoolu, boombapu a trackov, ktoré formovali jednu z najdôležitejších kultúr súčasnosti.

Prvý menovaný, DJ Bizzare, priniesol na Slovensko také mená ako Ryan Leslie či Eskei83 a svoj soundcloud pravidelne obohacuje o čerstvé remixy, kde mieša oldschool s boombapom a trapom. Druhý menovaný, DJ Maztah z Čiech, sa okrem členstva v zoskupení Illuzionists blysol ako predskokan takým menám ako Akon, Busta Rhymes, Wu-Tang Clan, Bushido, Onyx či Tony Touch. Výber toho najlepšieho, čo vám priniesla golden era hiphopu si môžeš vypočuť nižšie.

DJ METYS

Wu-Tang Clan f. Cappadonna – Triumph – Track, ktorý sa mi spája s obdobím, kedy som začínal počúvať rap. Keď som túto vec videl prvýkrát na MTV, tak som vlastne ani moc dobre nechápal, že o čo ide – bavíme sa o roku 1996, číže horiace prilby, behanie po mrakodrapoch a rapperi meniaci sa na roj včiel boli najviac. Nič viac už nebolo, hotovo. Hahaha.

Gang Starr f. K-Ci & JoJo – Royalty – Hudba od Preema, Guruho rap, zopár jednoduchých skrečov, spievaný, ale né moc sladký refrén – kombo jak oči, doteraz jedna z mojich najobľúbenejších vecí… a vlastne aj albumov.

Eminem – Just Don’t Give A Fuck – Slim Shady tesne pred tým, ako si odfarbil vlasy a stal sa z neho aj tvoj najobľúbenejší rapper. Výborná vec, výborné video.

Dilated Peoples f. DJ Revolution – Work The Angles – Šialené a mega presné skreče na konci od Revolutiona – zabíjajú ma do dnes.

Talib Kweli – Get By – Výborný singel z Talibovho albumu “Quality”, beat je od vtedy ešte relatívne neznámeho Kanyeho.

DJ BIZZARE

Rakim – When I B On Tha Mic – Hardcore, real ill niggas …

Looptroop Rockers – Long Arm Of The Law – Moje prvé originál CD, ktoré som si kúpil bolo Looptroop – The Struggle Continues, ktoré ma totálne dostalo a okamžite som si naštudoval celú tvorbu tejto švédskej crew, ktorú dodnes považujem za svoj vzor v rámci aktivity oblasti umenia, spoločnosti, politiky atď. Nakoľko som v tom období ešte maľoval graffiti, najviac mi sadla práve táto pecka z ich albumu Modern Day City Symphony.

The Beatnuts – Do You Believe – The Beatnuts patrili vždy k mojim obľúbeným skupinám. Tento klip mi niekto napálil na CD a tak mi to šlo doma dokola, skečoval som si pri tom.

Styles P ft. Pharoahe Monch – The Life – Tento singel sa nachádzal na výberovke Sound Bombing Vol.3, ktorú mal môj kamoš na vinyle. Vždy si spomeniem na jeho štúdio s MPCčkom a všetky tie začiatky, okrem toho Pharoahe a Styles P what else ?

Dead Prez– Hip-Hop – Okrem toho, že mám fakt rád týchto rasistických hajzlíkov, banger Hip-Hop má stále moderný sound. Túto pecku môžem zahrať kedykoľvek.

DJ LKAMA

DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – Summertime – Keď moji rodičia kúpili na začiatku 90tych rokoch satelit tak toto bola prvá skladba ktorú som videl na YO MTV RAPS! Odvtedy ju proste milujem!

Mobb Deep – Shook Ones pt2 – Kto ma dlho pozná vie že som vyrastal na Mobb Deep.

A Tribe Called Quest – Scenario – Našlapaný BoomBap ktorý keď si pustím ma vždy núti kývať hlavou a rozhodne pre mňa asi najlepšia sloha od Busta Rhymes! „Unh! Unh! Unh! All over the track, man Unh, pardon me, unh! As I come back!“

Dr. Dre ft. Ice Cube – Natural Born Killaz – Obrovský West Coast so super vizuálom, v tej dobe som vôbec som nerozumel textu ale strašne ma bavil našlapaný rap od tejto dvojice po ktorom som mal vždy zimomriavky.

M.O.P – New Jack City – Pamätám si keď som v 1996 narukoval na vojnu a vyšiel „Firing Squad“ album. Tato skladba pre mňa zanechala najväčší dojem, verím že je to aj vďaka skvelému beatu od „DJ Premier“

DJ MAZTAH

Common – I used to love H. E. R – Jedna z mých prvních vinylových desek, kterou jsem si koupil někdy v roce 1998. Miloval jsem Commonovu barvu hlasu a hlavně produkci od jeho mentora No I.D. (kterej potom později mentoroval i Kanye Westa). Tadle pecka má chytlavej a přemýšlivej text, ve kterým se vyznává z lásky k holce, která vlastně představuje hip-hop. A už v té době kritizuje, kam se rap na americké scéně ubírá.

Group Home – Livin proof – Pro mě osobně top kapela a top pecka devadesatejch let. Zbožňoval sem tvrdost dvojky Lil Dap a Melachi Da Nutcracker. A uplně nejvíc z nich ta pouliční agresivita sršela právě v klipu Livin proof. Celý to podtrhnul i jeden z nejtvrdších beatů, co kdy vubec Preemo vypustil na světo boží. Maskáčový bundy, xxl mikiny s kapucema a kulichy v klipu byla už jen třešnička na dortu, kterou jsme na konci devadesátek hrozně žrali.

Blahzay Blahzay – Danger – Další pecka, která je pro mě synonymum devadesátkovýho rapu. Naprosto posvátný spojení v rapu – Dj&MC aneb běloch PF Cuttin s černochem Outloudem byli pro mě něco jako zjevení a v roce 1996 natočili album blah blah blah s mega hitem Danger. Chytlavej a tvrdej beat, vyborný a jednoduchý word cuts s vysamplovaným hlasem Jeru The Damaja, dobrej text – to byli ingredience úspěchu, na který tato dvojice v budoucnosti už bohužel nikdy nenavázala. Každopádně pamatuju dobu, kdy Danger rotovalo v MTV Yo Raps! každej tejden.

Gangstarr – Full clip – Mainstream devadesátekovýho rapu, jeden z nejlepších Premierových beats, klasika klasik. Nikdy jsem to na mejdanech s touto hymnou nepřeháněl, ale vždycky si ji rád poslechnu. A Big L rest in peace se uplne nejlíp skrečuje:)

Dilated Peoples – Work The Angels – Abych nevybiral jen east coast rap, na počátku milenia jsme si hodně jeli LA shit, Jurrassic 5, Defary, Dilated a podobně. Pravě The Platform od Dilated Peoples jsem cenil nejvíc a úplně opařenej jsem zůstal z prvního singlu Work the angles, kterej vyšel dlouho před samotným LP. Ultra heavy beat naserviroval Kut Masta Kurt, kterýho jsem v tý době uctíval za projekt Masters of Illusions. Ač měli Dilated mezi sebou Babua, djskou legendu, autora termínu turntablism a člena World Famous Beat Junkies, o nejtvrdší word cuts v dějinách rapu se postarala daší legenda, Dj Revolution. Refrén “I work the angles, sharp and precise” mi v hlavě zní do teď.

coast_2_coast_02_2015_03_28_fb

Zdroj: Nu Spirit