Vypsaná Fixa neverila, že si zahrá s Chiki Liki Tu-A!

Pardubická skupina Vypsaná Fixa sa v Čechách teší veľkej obľube už niekoľko rokov. Rovnako slovenská trojica Chiki Liki Tu-A doma na Slovensku aj v zahraničí.

Okolo roku 2000 vznikol nápad na spoločné koncerty. Trvalo dlhých dvanásť rokov, kým sa tento plán uskutočnil. Kapely spoločne vystúpia už o týždeň na koncertoch v Bratislave, Nitre, Košiciach a Prešove.

„Vypsaná Fixa aj my sme v tom čase získavali na čoraz väčšej obľúbenosti  u publika a napokon sa spoločné koncerty nekonali. Pre nás je toto turné strašné retro a veľmi sa na to celé tešíme,“ hovorí Martin Višňovský z prešovskej skupiny Chiki Liki Tu-A. Príbeh týchto dvoch kapiel je viac než prozaický a stojí na slovách už bývalého manažéra Vypsanej Fixy „Vy pôjdete hrať s Chiki Liki Tu-A“, ktoré v kapele zľudoveli. Napokon sa táto veta stala ústredným motívom novej pesničky Vypsanej Fixy s názvom 156 sekúnd slovenčiny, ktorou pozývajú slovenských fanúšikov na tieto štyri koncerty.

„Keď nám Mišo Malicher zavolal a povedal „pôjdete s hrať s Chiki Liki Tu-A“, začali sme sa na tom strašne smiať, ale ukázalo sa, že je to pravda. Máme veľkú radosť z toho, že sa tento plán podarí uskutočniť po dlhých dvanástich rokoch,“ teší sa na spoločné vystúpenia spevák Vypsanej Fixy Michal „Márdi“ Mareda a dodáva: „Počas tých rokov som si na zvukových skúškach robil srandu a spieval som si refrén „Vy pôjdete hrať s Chiki Liki Tu-A“. Hral som to tak často, že chalani z kapely za mnou prišli s tým, že je to chytľavé a stále si ten refrén dookola pospevujú.“

Chýbala však sloha. „Mali sme sústredenie s kapelou, veľa sme jamovali a vtedy som stratil peňaženku, čo ma sralo najmä kvôli dokladom. Tie sa našli doma. A tak vznikla sloha – Vonku je pop***, naozaj dobrý deň,“ spieval si Márdi, keď zložil telefón. S výslovnosťou pomohol spevákovi jeho slovenský kamarát Marcel, s ktorým hľadali tiež slová a slovné spojenia, aby text pesničky bol čo najlepší. Okrem Chiki Liki Tu-A sa objavil v texte aj Kuko z Horkýže Slíže a vtipne citovali aj Miroslava Žbirku. Na internete sa ľudia pýtajú, či skladba 156 sekúnd slovenčiny odznie aj naživo. „Skúsime ju zahrať v Bratislave, a ak to zafunguje, odznie aj na ďalších slovenských koncertoch,“ odpovedá fanúšikom oboch skupín spevák Márdi.

Termíny spoločných koncertov Vypsanej Fixy a Chiki Liki Tu-A:
16.11. Bratislava – MMC
17.11. Nitra – Nová Pekáreň
23.11. Košice – Collosseum
24.11. Prešov – Pumpa Music Club

Zdroj: Edo Kopček