Výročné ceny ZAI za rok 2013 dostali Richard Müller, Horkýže Slíže, Sima Martausová a Festival Topfest!

Richard Müller, Fragile, Horkýže Slíže, speváčka Sima Martausová či Festival Topfest! To sú čerství držitelia slovenských hudobných „Grammy“. Výročné ceny za rok 2013 odovzdal Zväz autorov a interpretov populárnej hudby v bratislavskom V Klube. Program vtipne moderoval predseda Rady ZAI Martin Sarvaš.

Aj Slovensko má svoju „Grammy“! Zväz autorov a interpretov populárnej hudby odovzdal výročné ceny za rok 2013. Ocenenia v podobe sošky mikrofónu si na pôde legendárneho Véčka prevzali v ôsmich kategóriách interpreti, redaktori a organizátori hudobných podujatí. Ocenenie za Album roka 2013 si odniesol Richard Müller a skupina Fragile za album Hlasy.

20140213_003

„Som veľmi rád, že sme sa na tom projekte dohodli s Braňom Kostkom a skupinou Fragile. Teším sa, že to nadobudlo takúto podobu. Najväčšiu radosť mám z toho, že sme s týmto projektom absolvovali 44 koncertov, a to je už počet, ktoré sa každému interpretovi nepodarí.“ S úsmevom konštatoval Richard Müller.

Skupinou roka sú Horkýže Slíže, ktorá sa na odovzdávanie cien vymódila do vtipných kostýmov. Kuko prišiel v ružovej parochni a ďakovnú reč vyskladal zo známych slovenských hitov. 

20140213_064

„Kapela Horkýže Slíže je mladá a skladá z úlomkov svet… Už 11 rokov sme nevyhrali žiadnu cenu a a ja osobne som ani nechodil na odovzdávanie takýchto ocenení. A ráno som sa zobudil a povedal som si, musíš ísť. Asi sa mi o tom snívalo. Tal som prišiel a podarilo sa to!“ Vtipne okomentoval líder kapely Kuko.

Objavom roka je speváčka Sima Martausová, ktorá porazila nominované kapely Bijouterrier a Korben Dallas.

20140213_128

„Som veľmi prekvapená a zároveň veľmi šťastná. Nečakala som to, ale o to viac ma to potešilo. To celé je pre mňa ako malý zázrak, poznám nových ľudí, mám kapelu, s ktorou koncertujem.“ Nadšene reagovala Sima Martausová.

Rozhlasovou stanicou roka sa stalo Rádio Slovensko verejnoprávneho RTVS. Hudobným redaktorom roka je Roman Bomboš, ktorý je držiteľom tejto ceny aj v minulom roku.

20140213_233

„Je to veľké zadosťučinenie, pretože túto cenu dávajú samotní autori a interpreti slovenskej populárnej hudby. Sú to ľudia, s ktorými často robím rozhovory a ja sa snažím, aby ich tie rozhovory bavili. Snažím sa o nich zistiť pikošky, aby to nebola len nudná práca. A keď títo ľudia človeku dajú cenu, tak to znamená, že tie rozhovory bavia aj ich. Tak som šťastný.“ S radosťou povedal Roman Bomboš.

Cenu Festival roka si odniesol Topfest v Piešťanoch. Jeho organizátor Dušan Drobný z agentúry Duna sa zároveň stal usporiadateľom roka. Za Klub roka vyhlásil ZAI Blue Note v Novom Meste nad Váhom. Cenu za celoživotnú dlhodobú podporu slovenskej hudby v médiách dostal Vlado Juhanesovič, ktorý bol dlhoročným dramaturgom legendárneho Triangla a ďalších hudobných relácií v RTVS.

20140213_292

„Ja si myslím, že po Pavlovi Zelenayovi je to veľmi zaujímavá pozícia. Je to príjemné, vôbec som to nečakal, takže som milo prekvapený. Ja som si celé tie roky robil len svoju prácu a ak to takto vypálilo, je to len dobre.“ Konštatoval Vlado Juhanesovič.

Vo V Klube vyhlásili zároveň aj ceny webového portálu hudba.sk, ktorý pri tejto príležitosti vyhlásil špeciálnu anketu.. Objavom roka sa tak podľa fanúšikov stala Sima Martausová, interpretom roka Celeste Buckingham a albumom roka je „Dobrý deň, to som ja“ speváčky a skladateľky Simy Martausovej.

20140213_329

„Teším sa z toho, že sa tu stretli ľudia z brandže. Bez okázalých vecí navyše, ktoré sprevádzajú iné podujatia. Každý kto mohol, tak prišiel a vyjadril tak úctu tej druhej strane barikády. A to je podľa mňa základná myšlienka, ktorú chceme sprostredkovať. Čiže navzájom si prejavovať úctu a trochu sa pozrieť na hudobnú scénu z trochu širšej  perspektívy.“ Zhodnotil akciu predseda Rady ZAI Martin Sarvaš.

Na výročné ceny za rok 2013 bolo v prvom kole v ôsmich kategóriách spolu 144 nominácií a 127 nominovaných, z tohto počtu bolo 18 rozhlasových staníc, 18 hudobných redaktorov, 21 kandidátov na titul Objav roka, 17 na titul Intepret / skupina roka, 15  potenciálnych albumov roka, 20 klubov, 17 festivalov a 18 usporiadateľov roka.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: René Miko