Vyšlo To samo – Nové album pokřtí Jananas v Malostranské besedě!

V pátek 9. září se to konečně stalo. Samo. Vyšlo očekávané druhé řadové album Jananas, které kapela o den dříve představila na exkluzivním in-store koncertě v prodejně Supraphon musicpoint, kde si novinku To samo fanoušci mohli s předstihem zakoupit a nechat podepsat. Třináctce nových písní, jíž doprovází unikátně pojatý booklet, aktuálně patří druhé místo v žebříčku nejprodávanějších alb na Suprahonline.cz a Jananas ji oficiálně pokřtí 5. a 6. října v pražské Malostranské Besedě.

„To samo je album, na které čekáte celý život. Ono se To samo hlavně musí samo napsat, samo nahrát a samo vydat,“ komentuje čtyřčlenná skupina vydání nového alba, které nahrávala ve studio SONO společně s producentem Viliamem Bérešem, a na němž se coby hosté podíleli například kytarista Peter Binder, kontrabasista Rasťo Uhrík, Bennewitzovo kvarteto a Vojta Nýdl z Clarinet Factory.

Jananas-singl-To-samo-obal_mail

Další důležitou osobou, kterou je třeba v souvislosti s To samo zmínit, je pak grafik Matěj Matouš, jenž stojí společně s kapelou za vizuálním konceptem alba. Ten byl – na rozdíl od obecných zvyklostí – nejprve během tří dnů namalován Balakrylem na dveře garáží v plzeňském DEPU2015, a až poté vyfocen a realizovaném coby klasický papírový booklet. Jak to celé probíhalo, můžete zhlédnout zde:

„Měli jsme nějak dost všech těch počítačových grafik a moderních technologií, tak jsme se rozhodli vytvořit obal, na který si můžeme sáhnout a navíc po nás i nějakou dobu zůstane. Hrozně nás lákalo jít do veřejného prostoru a něco tam provést. Nevěděli jsme ale, kam to všechno namalovat. Když v tom jsme objevili, že v plzeňském DEPU2015 je přesně 13 garáží, tedy tolik kolik je písní na desce. Samo si to řeklo! Je to určitě jeden z největších bookletů na světě, proto zvažujeme jeho přihlášení do Guinnessovy knihy rekordů. V budoucnu bychom z toho taky rádi udělali poutní místo všech fanoušků,“ vysvětlují Jananas.

Jananas_foto_David_Konečný_2_mail

Vhodnou příležitostí k návštěvě DEPA2015 může být například čtvrtek 22. září, kdy Jananas zahrají v plzeňském Zach’s Pubu. Ale vzhledem k tomu, že existence kreseb není nikterak časově omezená, nejedná se o příležitost zdaleka jedinou. Rozhodně pak v porovnání s tím, kdy a kde budou moci fanoušci Jananas vidět během letošního podzimu naživo (kompletní výčet dosud potvrzených koncertních najdete v přiložené tiskové zprávě). Větší turné k albu je totiž v plánu až na jaro příštího roku, a tak je nasnadě, že by rozhodně nebylo od věci nenechat si ujít jeden ze dvou plánovaných křtů 5. a 6. října v Malostranské besedě.

„V Malostranské besedě se nám dobře hraje, máme k lidem tak nějak blízko a už jsme tam prováděli různé kusy. Například jsme nechali fanoušky, aby po nás v rámci narozeninové oslavy házeli šlehačkovými dorty. Protipožární opona nebyla ráda a šlehačkou ‚voněla‘ ještě několik měsíců. Na křest připravíme určitě taky něco hutného a výživného,“ lákají Jananas na slavnostní událost.

Kromě dalších nových písní se jistě můžete těšit i na song Já nejsem naštvaná, k němuž vznikl minimalistický videoklip, který v sobě snoubí pro Jananas tolik typický chytrý humor, nadhled a ironii. Podívejte se zde:

Zdroj: SUPRAPHON a. s.
Foto: David Konečný