Vysoká kvalita, vyprofilovaný zvuk a pestrá selekcia. Noc Basshaze predstaví český label Authentic Music

Authentic Music je renomovaný drum&bass label z Českej republiky, ktorému bude patriť aprílové vydanie noci Basshaze. V sobotu 16. apríla na Slovensko zavíta hlava vydavateľstva Panorama, dj a producent Peejay a ďalší talent Entita, ktorí okrem iného predstavia veľký albumový projekt Art Of Deception. Trio selektorov doplní rezident akcie DJ Lixx.

Začnime tým najaktuálnejším – albumom Art Of Deception, ktorý predstavíte v Klube Dole. Ako vznikal? Aké reakcie naň dostávate?

Panorama: Cieľom albumu Art of Deception bolo nastaviť labelu novú kvalitatívnu latku. LP preto vznikalo skoro rok a pol a niekoľko mesiacov trvalo, než sa mi podarilo nájsť posledné tracky. Najväčšiu radosť mi urobilo to, že sa album objavil na Beatporte v top 10 na deviatom mieste a fakt, že na naše pomery sa dobre predáva. Vyzerá to, že by sa projekt mohol teoreticky zaplatiť a to je skvelé. Množstvo releasov totiž skončilo v mínuse a dotovať ten label večne nemôžem.

Predtým než album vyšiel, mali ste citeľnejšiu pauzu. Bol prvoradým dôvodom tento album, alebo niečo iné?

Panorama: Hlavné dôvody pre pauzu boli dva. Jedným bolo vyčerpanie a neistota ohľadom budúcnosti značky. Premýšľal som, že Art of Deception bude vôbec posledným releasom a chcel som odísť vo veľkom štýle. Nakoniec som sa rozhodol v práci na labeli pokračovať, a tak bola pauza spôsobená hlavne tým, že všetky upísané tracky končili na albume. Pre Authentic Music som zvolil dosť špecifický zvuk a latka je momentálne tak vysoko, že nie je jednoduché získavať nové tracky.

Panorama

V labeli je vás už šesť producentov, čiže polovicu crew privítame onedlho na noci Basshaze v Klube Dole. Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť okrem spomínaného albumu Art Of Deception?

Panorama: Určite zaznie množstvo dubplatov. Chystáme EP, na ktorom budú veci napríklad od Subwave alebo Gerra & Stone, väčšina z toho v sobotu určite padne. Okrem toho mi chodí exkluzívny materiál zo zahraničia. Momentálne rád hrám napríklad collab Ivy Lab & Upbeats. Okrem toho má Entita rozpracované veľké množstvo nových vecí, ktoré bude určite Dole testovať. Verím tiež, že nie sme len DJs, ale kurátori kvality. V dnešnej dobe vychádza neuveriteľné množstvo hudby a pokiaľ tomu nevenuješ aspoň niekoľko hodín týždenne, nie je možné sa v tom orientovať. Preto aj mnoho ľudí hrá len „Beatport top 10“. Naša selekcia je pestrá a nechýbajú v nej producenti, o ktorých ste pravdepodobne nikdy nepočuli.

Čo teba osobne baví ako poslucháča, keď prídeš do klubu na párty. A zase naopak, aký zvuk najradšej hrávaš na takýchto klubovkách?

Panorama: Vlani som si prešiel drum&bassovou krízou a premýšľal som, či mi tento žáner má ešte čo ponúknuť. Čiastočne je to za mnou. V posledných mesiacoch vychádza omnoho viac kvalitnej hudby a pomohol mi tiež prechod na hranie z USBčka, vďaka ktorému si tracky vyberám pred každým setom. CDčká boli zväzujúce, toto mi pripomína vinylovú éru. Sám momentálne na drum&bass skoro nechodím, v poslednom období ma bavia deep house-ové žúry. A čo sa týka môjho DJingu, najlepšie to je posúdiť z nahraných setov. Mám rád inteligentný liquid, deepovejšie veci, ale i zaujímavý techstep. Milujem dosť špecifický zvuk a tie mixy vďaka tomu pekne držia pohromade. Neuro, alebo mainstream liquid ale odo mňa nečakajte.

Čo je pre teba ako šéfa labelu dôležité, aby si niekoho vydal?

Panorama: Jednoduchou odpoveďou by bola kvalita tracku, ale je to o niečo zložitejšie. Neznášam drum&bassové samplepacky a snažím sa vyhýbať upísovaniu skladieb, ktoré sú na nich založené. Výnimky sa nájdu, ale všeobecne to nepovažujem za produkciu. Zlepiť track z niekoľkých cudzích slučiek, ktoré majú 172 BPM dokáže i opica. Naviac, tie tracky znejú genericky, producentom chýba ich vlastný štýl. Dnes už máme dosť jasne vyprofilovaný štýl, čo bolo vždy cieľom. Tie tracky by väčšinou mali fungovať v klube a chceme trochu špinavý zvuk, ktorý pripomína drum&bass pred desiatimi rokmi. Má to pôsobiť analógovo, vyhýbame sa príliš synteticky znejúcim basám a preferujeme bicie, ktoré znejú akoby na nich hral skutočný bubeník. Mám dosť rád plnšie breaky, ktoré boli populárne skôr v minulosti. Minimalistické bicie ma často unavujú.

Aké máš plány do budúcna a akú cestu vidíš pre svoj label v najbližšom období?

Panorama: Stále sa učím nové veci a každý rok sa moje postupy menia. Budúce releasy budú vždy zahŕňať aspoň jedno veľké meno, na ktorom je možné postaviť propagáciu. a najdôležitejšie bude spomínané budovanie unikátneho zvuku. Scéna nepotrebuje ďalší label bez identity a nie je to ani dobrá obchodná a marketingová stratégia. Dlho som premýšľal, čo je našou unikátnou výhodou…a som to ja. Mám silno vyprofilovaný vkus, cielim na konkrétny zvuk a môžem vytvoriť značku, na ktorej budú zavedení producenti vydávať tracky s úplne iným iným zvukom než aký skladajú pre iné vydavateľstva. A to bol vždy cieľ. To som na drum&basse miloval zhruba pred desiatimi rokmi – Phace na Subtitles zneli úplne inak ako na Renegade Hardware a na Breaka na Soul:R sa človek neskutočne tešil. Bolo jasné, že tam jeho hudba bude znieť odlišne než jeho štandardná produkcia.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

BASSHAZE pres. Authentic Music @ Dole
April 16, 2016 / Saturday, Start 22:00
Klub Dole, Nám. SNP 30, Bratislava / Slovakia

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Lineup:
★ P A N O R A M A (CZ)
★ P E E J A Y (CZ)
★ E N T I T A (CZ)
★ Lixx

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Vstup:
22:00 – 24:00 4€
24:00 – 03:00 5€
03:00 – 06:00 3€

Event: www.fb.com/events/1051472538242530

PLAGÁT_Basshaze_apríl 2016

Zdroj: Klub Dole