Výstava „Dizajn mentálnej mapy“ predstavuje tvorbu výtvarníčky Paulíny Halasovej

V jedinečných priestoroch Kaštieľa v obci Smižany prebieha výstava s názvom „Dizajn mentálnej mapy“, ktorá prezentuje najnovšiu tvorbu výtvarníčky Paulíny Halasovej. Výstava je sprístupnená od 6. júna 2024 do 7. júla 2024.

Paulína Halasová patrí medzi silnú generáciu mladých umelcov na Slovensku. Jej tvorba sa vyznačuje figurálnym prejavom a dôrazom na detail, pričom využíva tradičné techniky oleja a akrylu na plátne.

Výstava „Dizajn mentálnej mapy“ sa zameriava na zobrazenie negatívnych duševných stavov a ich dlhodobý dopad na psychiku jednotlivca. Postavy v jej dielach sú zasadené do vonkajšieho sveta, ktorý však nereprezentuje svoju fyzickú podobu, ale skôr mentálnu mapu prežívania a vnútorného sveta týchto postáv. Vyobrazené figúry nie sú zvrchovanými postavami, ale prijímateľmi vlastných pocitov, ktoré sú reflektované a zhmotnené v podobe krajiny. Táto krajina sa na maliarskom plátne stáva deskriptívnou a metaforicky odhaľuje duševný stav psychicky chorého jedinca. Zobrazovaní jedinci majú priznané mentálne poruchy, prípadne fyzické defekty, ktoré priamo súvisia s konkrétnym typom mentálneho postihnutia.

Výstava je dostupná denne. Pre intenzívnejší zážitok z umenia je možné si rezervovať bezplatnú komentovanú prehliadku s autorkou na telefónnom čísle 0903 922 303.

Okrem výstavného priestoru v Kaštieli môžete tvorbu Halasovej vidieť aj tento víkend na literárnom festivale Lárom Fárom v Poprade, ktorý sa uskutoční v sobotu 29.6. 2024 od 15:00 v priestoroch kultúrneho centra Koľaj 22, kde sa predstavia so svojou tvorbou autori Spišského literárneho klubu a v rámci festivalového programu budú vystavené aj vybrané výtvarné diela z autorkinej tvorby.

Tvorbu diel podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.

TS