Výstava fotografií Barbory Reichovej: PRVÝCH DESAŤ!

Medzi špičkovými športovými fotografmi nie je veľa žien, Barbora Reichová však už desať rokov jasne ukazuje, že zachytenie športových okamžikov v ich dynamike a akčnosti nie je výlučne mužskou doménou.

Po štúdiu na strednej fotografickej škole bola jej túžba po fotografovaní taká veľká, že nedokončila nasledujúce štúdium zamerané na múzejníctvo, a po krátkej skúsenosti s prácou fotolaborantky a učiteľky praktického vyučovania na Strednej fotografickej škole v Prahe Vysočanoch, sa dostala k tomu, čo ju už od detstva fascinovalo najviac. K športovej fotografii. Spojila tak dve svoje vášne – šport, ktorý od detstva nielen milovala, ale tiež ho aj aktívne prevádzkovala, a športovú fotografiu.

Sama hrala basketbal a ďalšie športy. Napríklad vo florbalovom tíme odohrala niekoľko extraligových sezón. Vďaka aktívnemu športovaniu získala prirodzený cit pre predvídanie akcie na ihrisku alebo pri závode, čo je pre športového fotografa jedna z kľúčových zručností. Za fotografiou išla cieľavedome a trpezlivo už od mlada, aby sa v roku 2008 stala iba v dvadsiatich troch rokoch posilou do tej doby čisto mužského tímu fotografov Denníka Šport. Ako fotografka jediného českého športového denníka potom v priebehu desiatich rokov so svojimi Nikonmi navštívila množstvo prestížnych športových udalostí po celom svete, vrátane Olympijských hier vo Vancouveri, Soči, Riu a Pchjongčchangu. Má za sebou tiež rad zápasov NHL a NBA, majstrovstvá sveta v hokeji, biatlone, aj zápasy českej futbalovej reprezentácie na Eure.

Pre Barboru Reichovú nie sú dôležité len okamihy víťazstva. Šport sa snaží zachytiť kreatívne, výtvarným a často minimalistickým spôsobom. Významnú rolu v jej fotografickom videní športového sveta hrajú pre mnoho bežných divákov prehliadnuteľné línie, farby, svetlo a tieň. V posledných rokoch sú jej doménou tiež portrétne fotografie športovcov.

V minulom roku slávila víťazstvo v súťaži Športová fotografia roku v kategórii „portrét“ s fotografiou zarasteného kapitána národného tímu, hokejistu Jakuba Voráčka. Za ďalšie fotografie bola ocenená v súťaži Czech Press Photo, jej tvorba zaujala aj prestížnu medzinárodnú agentúru Getty Images. Barbora sa prebojovala do výberu desiatich športových fotografiek z celého sveta uchádzajúcich sa o fotografickú stáž v tejto agentúre. Je držiteľkou ceny Fair Play, ktorú pravidelne udeľuje Český olympijský výbor. Piatym rokom tiež prednáša na Akadémii žurnalistiky a nových médií.

Aj napriek tomu, že sa jej tvorba teraz aj vďaka štúdiu na Inštitúte tvorivej fotografie Filozoficko-prírodovedeckej fakulty Sliezskej univerzity v Opave viac rozširuje napríklad smerom k dokumentu, športová fotografia pre ňu zostáva stále voľbou číslo jedna.

Výstava fotografií Barbory Reichovej – Prvých desať v Nikon Photo Gallery je otvorená aj pre verejnosť a potrvá do 8. júla 2018.

Zdroj: TS
Foto: Barbora Reichová