Významné Slovenky z minulosti môžu byť našou inšpiráciou aj dnes, tvrdí režisérka Zuzana Liová a krstná mama DVD kolekcie PRVÁ, fotografka Milota Havránková!

Významné Slovenky, ktoré sa v minulosti ako prvé presadili v rôznych oblastiach spoločenského a verejného života, nás môžu inšpirovať aj dnes. Zhodli sa na tom režisérka Zuzana Liová, dramaturgička Ingrid Mayerová a fotografka Milota Havránková, ktorá pokrstila DVD kolekciu PRVÁ. Oceňujú najmä ich odvahu, nezávislosť, slobodomyseľnosť a silné životné príbehy. To všetko ponúka cyklus desiatich dokumentárnych portrétov PRVÁ na DVD nosičoch.Je to určite viac, ako len historická satisfakcia ženskej ambície a múdrosti,“ povedala o projekte Havránková.

„(„Prvé“) Boli veľmi odvážne, nezávislé a slobodomyseľné, hoci ako ženy, ktoré sa vo svojej dobe chceli realizovať, to mali možno ťažšie ako my. Boli tu pred nami, odhodlali sa vynaložiť veľa energie, aby sa vyrovnali so zložitosťou doby a predsudkami. Niektoré boli vo svojom povolaní úspešné viac, iné menej, ale ich životy sú hlavne silnými ľudskými príbehmi. A príbehy dokážu inšpirovať,“ povedala režisérka Zuzana Liová, podľa ktorej by sa „prvých“ našlo ešte aj viac.

Dnes žijeme v dobe návratov do minulosti, ktorá nás inšpiruje tým, že je pre nás skutočnejšia vďaka skutočným príbehom, uveriteľnej skutočnosti. Dnešná doba skôr balansuje na hrane neuveriteľných skutočností,“ dodala fotografka Milota Havránková, ktorá je v kontexte slovenskej a českej umeleckej scény považovaná za jedinečný zjav.

Cyklus PRVÁ je sériou desiatich dokumentárnych portrétov žien, ktoré významne prispeli k dnešnému obrazu spoločnosti, kde je žena samozrejmosťou vo verejnej sfére. Zároveň je intímnou spomienkou na osobnosti alternatívnych ženských dejín, ktoré zostali popri známych mužských hrdinoch takmer neviditeľné. „Ženy v minulosti museli na sebe tvrdo pracovať, aby niečo dokázali. Dnes sa ukazuje, že vedia, kto sú a čo chcú. Muži sa zatiaľ nevzdávajú svojich pozícií,“ povedala k téme Milota Havránková.

Dokumentárne portréty vznikli v priebehu štyroch rokov a približujú osobné príbehy špiónky Beatrix Čelkovej-Pospíšilovej pod menom Trixi, fotografky Ireny Blühovej, astronómky Ľudmily Pajdušákovej, etnografky Sone Kovačevičovej, prekladateľky Zory Jesenskej, botaničky Izabely Textorisovej, speváčky a herečky Magdalény Schwingerovej a pilotky Ľudmily Šapošnikovovej. Režisérsky sa na filmoch podieľali Peter Kerekes, Lenka Moravčíková-Chovanec, Tereza Križková, Róbert Šveda, Jana Bučka a Marek Šulík.

Zuzana Liová spracovala životné osudy divadelnej režisérky Magdy Husákovej Lokvencovej a feministky, spisovateľky Hany Gregorovej. „Z ich príbehov ide ženská sila a energia. Ale nielen to. Cez ich „malé dejiny“ som sa dozvedela viac aj o našej histórii. Aj keď žila každá v inej dobe, vnímala som u nich, ako sa snažili robiť v živote to, po čom túžili bez ohľadu na zložité súkromné aj spoločenské okolnosti. To ma oslovilo. Okrem toho mnohé vnútorné dilemy, ktoré som mala možnosť odčítať z ich denníkov a zápiskov, mi boli osobne blízke,“ doplnila režisérka a scenáristka.

Kolekcia piatich DVD nosičov s desiatimi filmami obsahuje anglické titulky, slovenské titulky pre nepočujúcich a audiokomentár. Jej súčasťou je aj dvojjazyčný slovensko-anglický booklet s textami režisérky a scenáristky Zuzany Liovej, dramaturgičky projektu Ingrid Mayerovej a estetika a filmového teoretika Petra Michaloviča. Rovnako obsahuje biografické údaje o všetkých protagonistkách filmov. DVD kolekciu vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ), ktorý je koprodukčným partnerom projektu od jeho začiatku.

„DVD projekt PRVÁ považujem za úžasný. Je to určite viac, ako len historická satisfakcia ženskej ambície a múdrosti. Je fascinujúcim príbehom ženskej odvahy vstúpiť do verejného priestoru v čase mužskej nadvlády. Tvrdo pracovali a nebáli sa ísť za svojou predstavou a dokázali sa aj presadiť,“ povedala Milota Havránková, ktorá spolu so Zuzanou Liovou, producentkou cyklu Barbarou Janišovou Feglovou zo spoločnosti Hitchhiker Cinema a dramaturgičkou Ingrid Mayerovou DVD kolekciu pokrstila lupeňmi kvetov. „Som rada, že z prvotnej myšlienky, či máme vôbec nejaké významné ženy v dejinách, vznikol nakoniec celý cyklus, ktorý bude teraz divákom vďaka DVD kolekcii zase o niečo dostupnejší,“ dodala Zuzana Liová.

Ďalším krokom v projekte PRVÁ by podľa producentky mala byť internetová stránka; mala by ponúknuť rozšírený obsah filmov o ďalšie hodnotné informácie i o nové protagonistky, ktorých osudy neboli filmovo spracované. Jednotlivé časti stránky by mali interaktívnym spôsobom nadviazať na dokumentárne filmy a prehĺbiť tak záujem najmä mladých ľudí o vzdelanie a vnímanie hodnôt súvisiacich s históriou Slovenska. Stránka by mala byť spustená koncom roka 2018.

DVD kolekcia je v predaji za 12,50 € vo vybraných slovenských kníhkupectvách a v predajniach: Klapka.sk (www.klapka.sk), Kino Lumière, web – Martinus, Gorila.sk, web + predajňa Artforum Bratislava, Hudobniny Prima Art Dunajská Bratislava, Hummel Music Bratislava, Artforum Prešov, Artforum Banská Bystrica, DVD BEST Aupark Košice a aj v Českej republike: Národní filmový archiv, Terryho ponožky, Filmexport.

Zdroj: TS